Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Μια επένδυση ελληνικής χροιάς στη Wall Street και στην ταξιδιωτική καινοτομία

Νέα μέτρα

Το ελληνικών και κυπριακών συμφερόντων SPAC ΙΤΗΑΧ Acquisition Corporation συγχωνεύεται με τον μεγάλο τεχνολογικό πάροχο ταξιδιωτικών υπηρεσιών Mondee, εισάγοντας τις μετοχές του στη Wall Street. Πρόκειται για μια σημαντική κίνηση επενδυτικής καινοτομίας, στη νέου τύπου τουριστική βιομηχανία, που ανακοινώθηκε νωρίτερα μέσα στην ημέρα στη Wall Street.

Η ελληνικών και κυπριακών συμφερόντων Εταιρεία Εξαγορών Ειδικού Σκοπού (SPAC) ITHAX ανακοίνωσε τη συμφωνία της για συγχώνευση με την Mondee, έναν τεχνολογικό οργανισμό και Τουριστικό Industry Disruptor, με έδρα τη Silicon Valley, εισάγοντας με τον τρόπο αυτό τις μετοχές του στην αγορά του NASDAQ, με συνολική κεφαλαιοποίηση 1 δισ. δολάρια.

Ιστορικό

Ο Ορέστης Φιντικλής, ιδρυτής του Ithaca Capital Partners (εταιρία Private Equity με εξειδίκευση στον τουρισμό και τα ακίνητα με έδρα το Μαϊάμι), μαζί με τους ιδρυτές της ΑΧΙΑ Ventures Group Δημήτρη Αθανασόπουλο, Αντώνη Αχιλλεούδη και Γιώργο Λινάτσα αλλά και το συνεργάτη τους Αλέξανδρο Αργυρό έχουν από κοινού ιδρύσει στη Wall Street, μια Εταιρεία Εξαγορών Ειδικού Σκοπού (SPAC Special Purpose Acquisition Company), την ITHAX.

Τον Φεβρουάριο 2021, η ITHAX άντλησε 241,5 εκατ. δολάρια με δημόσια εγγραφή, εισάγοντας τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο του NASDAQ. Σε αυτά τα κεφάλαια προστέθηκαν 50 εκατ. δολάρια μέσω PIPE (Private Investment in Public Equity) που έδωσε την ευκαιρία συμμετοχής στο εγχείρημα, μεταξύ άλλων σε κεφάλαια των Morgan Stanley Investment Management, Origami και ARCPE όπως και εταιρείες του κλάδου του τουρισμού (Travco, Εntertainment Benefits) αλλά και ιδρυτές μεγάλων επενδυτικών οίκων Private Equity όπως και family offices από Αμερική και Ευρώπη.

Αποκλειστικός σκοπός όλων των Εταιρειών Εξαγορών Ειδικού Σκοπού (SPAC) είναι η συγχώνευση με μία μη εισηγμένη εταιρεία η οποία με την μέθοδο reverse merger εισάγει τις μετοχές της στο Αμερικανικό χρηματιστήριο. Αυτό ακριβώς συνέβη και σήμερα.

Στο κατώφλι του Nasdaq

Η ITHAX συμφώνησε με την Mondee Inc, μια εταιρεία προηγμένης τεχνολογίας που εξειδικεύεται στις Β2Β υπηρεσίες στην τουριστική βιομηχανία, κι αμέσως μετά με την μέθοδο της «αντίστροφης συγχώνευσης» οι μετοχές της νέας ενοποιημένης εταιρείας με κεφαλαιοποίηση 1 δισ. δολαρίων θα διαπραγματεύονται στον Nasdaq με την κωδική ονομασία “ΜΟΝD”.

Η Mondee ξεκίνησε εισάγοντας καινούργιες τεχνολογίες και διαταράσσοντας την αγορά των ταξιδιωτικών πρακτόρων, κυρίως στον τομέα της αναψυχής, ο οποίος μέχρι τότε «απείχε» από σημαντικές καινοτομίες. Σύντομα, η εταιρεία κατέστη ηγέτης στον χώρο των ιδιωτικών αγορών αεροπορικών εισιτηρίων στη Βόρειο Αμερική. Σήμερα η Mondee επεκτείνεται στον ξενοδοχειακό χώρο, καθώς και στον χώρο ενοικίασης αυτοκινήτων, κρουαζιέρας και οργανωμένων διακοπών. Όλα αυτά, βασιζόμενη στις τεχνολογίες αιχμής και το εκτενέστατο δίκτυο που έχει αναπτύξει.

Προοπτικές

Ο κ. Prasad Gundumogula, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Mondee Ιnc δήλωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας: «Η Mondee ανέπτυξε τεχνολογίες που άλλαξαν τον κλάδο και μεταμόρφωσαν τις απαρχαιωμένες ταξιδιωτικές υποδομές, προσφέροντας μια σύγχρονη ευέλικτη πλατφόρμα. Η τεχνολογική πλατφόρμα της Mondee και οι σχέσεις της με τον τουριστικό κλάδο, προσφέρουν τη σωστή πλατφόρμα (marketplace), τα σωστά εργαλεία και το σωστό περιεχόμενο που διευκολύνουν και επιταχύνουν την επιτυχία των πελατών μας. Η σημερινή ανακοίνωση σηματοδοτεί την αρχή του επόμενου κεφαλαίου της ανάπτυξής μας καθώς η ταξιδιωτική αγορά συνεχίζει να ομαλοποιείται.

Το όραμα της Mondee είναι να μεταμορφώσει ολόκληρη την ταξιδιωτική βιομηχανία, καθώς παρέχει ήδη υπηρεσίες «ταξιδιωτικών λύσεων σε ένα κουτί», με ένα εκτεταμένο δίκτυο ταξιδιωτικών πρακτόρων και αυτόνομων εργαζομένων (gig-economy workers), εταιρικούς πελάτες και κλειστά γκρουπ προσφέροντάς τους εύκολη και αυτόματη διασύνδεση με αεροπορικές εταιρείες, ξενοδοχεία καθώς και επιπρόσθετες τουριστικές υπηρεσίες.

Το επόμενο βήμα στην εξέλιξη της Mondee είναι να συνεχίσει να επεκτείνει την προσφορά περιεχομένου της, ενισχύοντας τις επιλογές ξενοδοχείων στον χώρο ενοικίασης διακοπών και ψηφιοποιώντας τα τμήματα κρουαζιέρας και περιηγήσεων, ενισχύοντας παράλληλα περαιτέρω τα κανάλια διανομής της.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις