Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Μytilineos: Μετέτρεψε τα Άσπρα Σπίτια Παραλίας Διστόμου σε «έξυπνη πόλη» της Ελλάδας – Τι αλλάζει 

Μytilineos: Μετέτρεψε τα Άσπρα Σπίτια Παραλίας Διστόμου σε «έξυπνη πόλη» της Ελλάδας – Τι αλλάζει 

Στην πρότυπη κοινότητα που κατοικούν εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια οι εργαζόμενοι του ιστορικού εργοστασίου Αλουμίνιον της Ελλάδος, του Τομέα Μεταλλουργίας της εταιρείας, o όμιλος Mytilineos έβαλε τις βάσεις για τις πόλεις του μέλλοντος, που μεταξύ άλλων θα είναι  ενεργειακά αυτάρκεις.  Μεταξύ άλλων, με τη χρήση μιας πλατφόρμας, της Mytilineos Smart Cities, θα μπορεί κάποιος να ελέγχει και να διαχειρίζεται την κατανάλωση του νερού, του ρεύματος, των απορριμμάτων. 

Για τις αλλαγές που επιφέρει στις ζωές των κατοίκων της πρότυπης κοινότητας και για τις έξυπνες πόλεις –  smart cities, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος μίλησε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα «Αναβαθμισμένα» Άσπρα Σπίτια, τονίζοντας την αναγκαιότητα να γίνουν οι πόλεις πιο φιλικές, «πράσινες» και βιώσιμες.

Τι είναι «έξυπνη» πόλη

Όπως τονίστηκε κατά την εκδήλωση, η νέα πλατφόρμα Mytilineos Smart Cities οραματίζεται μία ενεργειακή κοινότητα με ψηφιακές καινοτομίες που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την ενίσχυση των επιδόσεων, τη βελτιστοποίηση εκμετάλλευσης των πόρων και την ενεργή και αποδοτική εμπλοκή των πολιτών.

Η πλατφόρμα Smart Cities θα περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – τις εξής υπηρεσίες και εφαρμογές:

•   Ευέλικτες υπηρεσίες για την διαχείριση της ενέργειας

•   Έξυπνη διαχείριση υδάτων

•   Έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων

•   Υψηλή λειτουργικότητα στο δημόσιο χώρο (σημεία φόρτισης συσκευών, πρόσβαση στο Internet μέσω 4G / Wi-Fi, ηχοσυστήματα για την απευθείας επικοινωνία του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες, πληροφορίες για τον καιρό, πρόσβαση στις δυνατότητες φωτισμού)

•   Διαχείριση κυκλοφορίας μέσω smart traffic εφαρμογών

•   Αξιοποίηση δυνατοτήτων 5G

•   Συστήματα κεντρικού ελέγχου που θα παρέχουν άμεσα πληροφορία, για να μπορούν να επιλύονται σε σύντομο χρονικό διάστημα ζητήματα ακόμη και με απομακρυσμένη διαχείριση

Οι υπηρεσίες και οι εφαρμογές για τις οικίες θα περιλαμβάνουν:

•   «Έξυπνες» και «πράσινες» συσκευές όπως ψηφιακούς μετρητές ενέργειας και νερού, inverter, φωτοβολταϊκά panel, μπαταρίες

•   Ταχυφορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων

•   Δυνατότητα παραγωγής και ελέγχου της κατανάλωσης από πλευράς των κατοίκων («prosumers»)

Όπως τόνισε ο κ. Ευ. Μυτιληναίος «Από τα νέα αναβαθμισμένα πια Άσπρα Σπίτια οραματιζόμαστε όχι απλώς να κάνουμε πιο έξυπνες τις πόλεις μας, αλλά να τις κάνουμε πιο φιλικές, «πράσινες» και βιώσιμες. Ταυτόχρονα ευελπιστούμε να κάνουμε πιο εύκολη την καθημερινότητα των πολιτών και των κατοίκων, σε μια κρίσιμη στιγμή για την ανθρωπότητα».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Γιάννης Καλαφατάς, γενικός διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών ανέφερε ότι «με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, αναβαθμίζονται οι υπάρχουσες δομές και εγκαταστάσεις προσφέροντας ουσιαστική διάδραση με τους πολίτες, με ασφάλεια και αξιοπιστία. Παράλληλα, θα βελτιστοποιείται η χρήση των πόρων και θα ελαχιστοποιούνται οι άμεσες και έμμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», ενώ η  γενική διευθύντρια επικοινωνίας & στρατηγικής marketing Βίβιαν Μπουζάλη, χαρακτήρισε την πλατφόρμα ως έναν «νέο κόσμο με ανεξάντλητες δυνατότητες, μέσα από την ψηφιοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη, με σεβασμό πάντα στην ατομικότητα και τα δικαιώματα κάθε πολίτη ξεχωριστά».

Η νέα ψηφιακή «εποχή» εγκαινιάστηκε με μία μεγάλη γιορτή, παρουσία πλήθους καλεσμένων, εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου, της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και κατοίκων.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις