Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Όμιλος Metro: Στο 1,36 δισ. οι πωλήσεις το 2021 – Τι σχεδιάζουν My Market και Cash & Carry

Όμιλος Metro: Στο 1,36 δισ. οι πωλήσεις το 2021 – Τι σχεδιάζουν My Market και Cash & Carry

Αύξηση καθαρών πωλήσεων κατά 2,26% εμφάνισε το 2021 η METRO AEBE στην ομπρέλα της οποίας βρίσκονται τα καταστήματα χονδρικής METRO Cash & Carry, και τα καταστήματα λιανικής My market, αριθμώντας συνολικά 285 σημεία (καταστήματα, κέντρα διανομής και γραφεία) σε όλη την Ελλάδα.

Οι καθαρές πωλήσεις το 2021 ανήλθαν σε 1.36 δις € και τα κέρδη προ φόρων, αποσβέσεων και τόκων (EBITDA) σε 57 εκατ. €, έναντι 58,7 εκατ. € το 2020 (μείωση 2,90%) λόγω του αντίκτυπου της αύξησης των τιμών της ενέργειας από τον Ιούλιο του 2021 και μετά.

Τα My market διατήρησαν σταθερό το μερίδιο τους στην αγορά, με το μέσο καλάθι να εμφανίζει αύξηση 4%. Η άρση των μέτρων εναντίον της πανδημίας, το άνοιγμα της εστίασης και η καλή τουριστική περίοδος του 2021, οδήγησαν σε σημαντική ενίσχυση των μεγεθών των METRO Cash & Carry.

Σχεδιασμός 2022 και Επενδύσεις

Το 2022, έχει δείξει ήδη ανοδική τάση, ύψους, κατ’ εκτίμηση, 5% στις πωλήσεις. Μία αύξηση που προέρχεται ως επί το πλείστον από το δίκτυο καταστημάτων της χονδρικής.

Η METRO ΑΕΒΕ έχει σχεδιάσει ένα φιλόδοξο, μακροπρόθεσμο πλάνο επενδύσεων και ανάπτυξης. Η εφοδιαστική αλυσίδα ενισχύεται σημαντικά με το διπλασιασμό σε μέγεθος του Κέντρου Διανομής στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, που θα παραδοθεί τον Ιούνιο του 2022.

Στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, το σταθερό και συνεπές, από το 2015, πλάνο της εταιρείας, υλοποιείται με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 60 εκ.€. Μετά από την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων ψύξης, κλιματισμού και φωτισμού σε ένα κατάστημα, επιτυγχάνεται μείωση της τάξεως του 48%.

Μέχρι το 2023, η εταιρεία στοχεύει να καλύπτει πάνω από το 30% των ενεργειακών της απαιτήσεων από ιδιόκτητες, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μέσω της σημαντικής επένδυσης φωτοβολταϊκών, ύψους 18 εκ.€.

Ακόμη, η συνεργασία με την nrg και η ανάπτυξη δικτύου φορτιστών ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων στα My market και τα METRO Cash & Carry, συμπληρώνει το πλάνο Βιώσιμης Ανάπτυξης της εταιρείας.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της METRO, που αριθμεί 285 σημεία (καταστήματα, κέντρα διανομής και γραφεία) σε όλη την Ελλάδα, υλοποιείται ήδη με την εγκατάσταση SD-WAN δικτύου, ενώ την εικόνα συμπληρώνουν πρωτοποριακές, in-house εφαρμογές, που διευκολύνουν σημαντικά την εσωτερική επικοινωνία και καθημερινότητα των εργαζομένων, αλλά και των συνεργατών – προμηθευτών της εταιρείας.

Νέα καταστήματα

Τα δύο δίκτυα (My market, METRO Cash & Carry) αναπτύσσονται σταθερά. Το 2022 αναμένονται 6 νέα καταστήματα My market, ενώ οι πελάτες των METRO Cash & Carry, ήδη πραγματοποιούν τις αγορές τους και από το νέο ηλεκτρονικό κατάστημα της αλυσίδας, αποκλειστικά για επαγγελματίες Μαζικής εστίασης & Ho.Re.Ca. αλλά και Λιανικής Πώλησης, το οποίο από τη σιωπηλή του έναρξη (Μάρτιος 2022) έως σήμερα, έχει δεχθεί περισσότερες από 2.000 παραγγελίες ξεπερνώντας το 1 εκ.€ σε πωλήσεις. Η εταιρεία εκτιμά ότι το 2022 αναμένεται να είναι η χρονιά των METRO Cash & Carry που δείχνουν σταθερά ανοδική τάση.

 

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις