Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

ΟΠΑΠ: Δημιουργώντας μακροπρόθεσμη και βιώσιμη αξία

ΟΠΑΠ: Δημιουργώντας μακροπρόθεσμη και βιώσιμη αξία

Ο ΟΠΑΠ είναι η κορυφαία εταιρεία τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα και μία από τις πλέον καταξιωμένες στον κλάδο της διεθνώς.

Η εταιρεία διαθέτει τα αποκλειστικά δικαιώματα για τη λειτουργία και διαχείριση αριθμολαχείων, παιχνιδιών αθλητικού στοιχήματος, αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος, λαχείων, στιγμιαίων τυχερών παιχνιδιών και παιγνιομηχανημάτων. Το 2018 σηματοδοτεί τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την έναρξη των δραστηριοτήτων του ΟΠΑΠ, ο οποίος αποτελεί διαχρονικά έναν υπεύθυνο και αξιόπιστο εταίρο για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, αναγνωρίζοντας το θετικό ρόλο που μπορεί να επιτελέσει σε διάφορα επίπεδα, ως μια από τις κορυφαίες επιχειρήσεις της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Όραμα 2020 προβλέπει την καθιέρωση του ΟΠΑΠ ως μια εταιρεία ψυχαγωγίας και τυχερών παιγνίων παγκόσμιου επιπέδου. Για την υλοποίηση του οράματος της εταιρείας, έχει αναπτυχθεί μια πολύπλευρη επιχειρηματική στρατηγική, με συγκεκριμένες προτεραιότητες, που εστιάζουν στους πελάτες, τους ανθρώπους, το δίκτυο και τα προϊόντα μας, μεταξύ άλλων.

Ήδη πραγματοποιείται σειρά έργων και πρωτοβουλιών, που προσφέρουν επιπλέον αξία στην εταιρεία, τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες της, αλλά και την ευρύτερη οικονομία. Ταυτόχρονα, ο ΟΠΑΠ στηρίζει την κοινωνία στην πράξη, μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας, με κύριους άξονες το Υπεύθυνο Παιχνίδι, την Υγεία, τον Αθλητισμό και την Απασχόληση.

Ιστορική χρονιά και βάση ανάπτυξης το 2017

Ο ΟΠΑΠ έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, καθώς ήδη αποδίδουν καρπούς οι επενδύσεις, τα νέα προϊόντα, η ανάπτυξη του δικτύου των παιγνιομηχανημάτων (VLTs), οι επενδύσεις στο δίκτυο των πρακτορείων ΟΠΑΠ και η πρωτοβουλία τεχνολογικού μετασχηματισμού της εταιρείας.

Τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) για το 2017 αυξήθηκαν κατά 4,1% και διαμορφώθηκαν στα 1.455,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 306,5 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 126,2 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, η εταιρεία πραγματοποίησε συνολικές επενδύσεις 123,8 εκατ. ευρώ, το 2017.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του 2017, ο κύριος Ντάμιαν Κόουπ, Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ, σημείωσε: «Οι ισχυρές επιδόσεις μας προσφέρουν σοβαρές ενδείξεις και στηρίζουν τις προσδοκίες για ουσιαστική ενίσχυση των εσόδων τόσο για το 2018, όσο και μετά από αυτό».

Επιπλέον, κατά την πρόσφατη Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων, ο κύριος Κόουπ τόνισε ότι το 2017 ήταν μία ιστορική χρονιά, καθώς προωθήθηκαν σημαντικές αλλαγές και πραγματοποιήθηκε πρόοδος σε όλες τις στρατηγικές προτεραιότητες της εταιρείας. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο ίδιος, τα αποτελέσματα των επενδύσεων και των πρωτοβουλιών του ΟΠΑΠ αποτελούν ισχυρά θεμέλια για την υλοποίηση του Οράματος 2020.

Τα νέα προϊόντα ενισχύουν τη δυναμική του ΟΠΑΠ

Η ανάπτυξη του δικτύου των VLTs προχωρά με βάση τον σχεδιασμό της εταιρείας. Στο τέλος του 2017, ο ΟΠΑΠ είχε ήδη επιτύχει το στόχο να θέσει σε λειτουργία περισσότερα από 10.000 VLTs και άνοιξε 278 αποκλειστικά καταστήματα (gaming halls). Σήμερα, λειτουργούν ήδη περίπου 11.800 VLTs σε gaming halls και πρακτορεία ΟΠΑΠ. Στόχος της εταιρείας είναι να έχει εγκαταστήσει τουλάχιστον 20.000 VLTs έως τα τέλη του 2018. Όσον αφορά στη συνεισφορά των VLTs στις επιδόσεις της εταιρείας, αυτή αυξάνεται σταθερά, λόγω της σταδιακής ωρίμανσης των gaming halls και της εξοικείωσης των πελατών με τα παιχνίδια.

Ανάπτυξη παρατηρείται και στο στοιχηματικό χαρτοφυλάκιο του ΟΠΑΠ. Τα Virtual παιχνίδια έχουν κερδίσει την εκτίμηση του κοινού και ο ΟΠΑΠ σχεδιάζει να ενισχύσει περαιτέρω το περιεχόμενο τους μέσα στο 2018. Θετική είναι και η υποδοχή των μηχανών αυτόματης εξυπηρέτησης στοιχηματισμού (SSBTs) τόσο από τους πράκτορες του ΟΠΑΠ, όσο και από τους πελάτες τους. Στο τέλος του 2017, είχαν εγκατασταθεί περίπου 1.400 SSBTs, ενώ σήμερα λειτουργούν ήδη 2.400 μηχανές στο δίκτυο των πρακτορείων ΟΠΑΠ. Στόχος της εταιρείας είναι η λειτουργία 3.000-3.500 μηχανών έως το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου της Ρωσίας. Επίσης, ο ΟΠΑΠ αναπτύσσει νέα online στοιχηματική πλατφόρμα, η οποία θα συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του στοιχηματικού χαρτοφυλακίου του.

Ο τεχνολογικός μετασχηματισμός θέτει τις βάσεις για το μέλλον

Το 2016, ο ΟΠΑΠ προχώρησε στην αναθεώρηση της στρατηγικής του στον τομέα της τεχνολογίας. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκίνησε την υλοποίηση ενός εκτενούς προγράμματος για την αναβάθμιση του ρόλου της τεχνολογίας στον οργανισμό, το οποίο εξελίσσεται με βάση τον προγραμματισμό που έχει τεθεί. Στόχος του προγράμματος είναι να διασφαλιστούν σύγχρονες, κορυφαίες στο είδος τους, λύσεις, που θα ενισχύσουν τον έλεγχο και την ευελιξία, ενώ θα θέσουν και τη βάση για μελλοντικές στρατηγικές.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιούνται επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ τα επόμενα έτη, καλύπτοντας τόσο το δίκτυο των πρακτορείων, όσο και την εισαγωγή νέων προϊόντων. Στα τέλη του 2017, ο ΟΠΑΠ είχε ήδη εγκαταστήσει στο δίκτυο των πρακτορείων περισσότερα από 4.300 νέα τερματικά, τα οποία επέτρεψαν τη μεταφορά των υπηρεσιών ζωντανού (live) στοιχηματισμού. Συνολικά, η ολοκλήρωση των έργων τεχνολογικού μετασχηματισμού θα προσφέρει στην εταιρεία μεγαλύτερες λειτουργικές δυνατότητες και περισσότερο στρατηγικό έλεγχο.

Διαρκής και ισχυρή δέσμευση στην κοινωνία

Το 2017, ο ΟΠΑΠ συνέχισε να στηρίζει έμπρακτα την κοινωνία, με βάση τη μακροπρόθεσμη στρατηγική του για την Εταιρική Υπευθυνότητα. Συγκεκριμένα, συνεισφέρει στον Αθλητισμό, την Υγεία και την Απασχόληση, μέσα από πρωτοβουλίες που εστιάζουν κυρίως στη στήριξη της νέας γενιάς.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία παρουσίασε πέρυσι το πρόγραμμα ΟΠΑΠ Forward, το οποίο στηρίζει 20 δυναμικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βοηθώντας τις να εξελιχθούν, να διευρύνουν τους επιχειρηματικούς τους ορίζοντες και – μέσα από την ανάπτυξη τους – να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Στο νέο του κύκλο, το πρόγραμμα θα υποδεχθεί 21 νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επιπλέον, συνεχίζεται το μακρόπνοο και φιλόδοξο έργο του ΟΠΑΠ για την ανακαίνιση των νοσοκομείων παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού». Μέχρι σήμερα, ο ΟΠΑΠ έχει ανακαινίσει το 50% των δύο μεγαλύτερων παιδιατρικών νοσοκομείων της Ελλάδας, παραδίδοντας συνολικά 22 έργα και προσφέροντας ένα αναβαθμισμένο περιβάλλον νοσηλείας. Τέλος, το καινοτόμο πρόγραμμα Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ υποστηρίζει 128 ακαδημίες ποδοσφαίρου και χιλιάδες μικρούς αθλητές απ’ όλη την Ελλάδα, καλλιεργώντας τις μεγάλες αξίες του αθλητισμού: το ευ αγωνίζεσθαι, την ομαδικότητα, την αφοσίωση και το σεβασμό.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις