Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Στοιχειώνει την ΕΛΛΑΚΤΩΡ η πολυτάραχη σχέση των μετόχων

Στοιχειώνει την ΕΛΛΑΚΤΩΡ η πολυτάραχη σχέση των μετόχων

Στις αρχές της 10ετίας του 2000 η είδηση για συγχώνευση των ΑΚΤΩΡ και Ελληνική Τεχνοδομικής είχε πέσει σα βόμβα στην αγορά.

Τότε πολλοί μίλησαν για την δημιουργία μία εταιρίας που θα γινόταν εθνικός πρωταθλητής, που θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο και στην διεθνή αγορά. Όντως τα πρώτα χρόνια, έμοιαζαν σαν το μήνα του μέλιτος. Δύο με διαφορετική κουλτούρα εταιρίες, είχαν ενώσει τις δυνάμεις τους για να κατακτήσουν την αγορά. Τα πράγματα πήγαιναν από το καλό στο καλύτερο, όμως λίγο καιρό μετά η διαφορετική προσέγγιση των πραγμάτων που είχαν οι βασικοί μέτοχοι, είχαν ως αποτέλεσμα να αρχίσουν οι γκρίνιες και πολλές φορές έφτασαν στο …. παρά πέντε του χωρισμού. Ποτέ όμως δεν έκαναν το βήμα παραπάνω. Πρυτάνευε η κοινή λογική και το κοινό συμφέρον.

Οι καιροί πέρασαν και η κρίση που ακολούθησε είχε ως αποτέλεσμα να φανούν κακά αποτελέσματα. Παρά το γεγονός ότι ο τζίρος που πραγματοποιεί ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ αγγίζει, με βάση τα στοιχεία του 2016 τα 2 δισ ευρώ, εντούτοις δεν συνοδεύεται και από κέρδη. Η μία πλευρά χρεώνει στην άλλη κάποιες κακές επιλογές και πλέον όλα δείχνουν ότι το διαζύγιο είναι απλά θέμα χρόνου.

Από αριστερά, Λεωνίδας Μπόμπολας, Δημήτρης Κούτρας και Δημήτρης Καλλιτσάντσης.

Στην μία πλευρά βρίσκονται ο διευθύνων σύμβουλος Λεωνίδας Μπόμπολας και ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Κούτρας και στην άλλη τα αδέρφια Καλλιτσάντση. Ο Αναστάσιος που κατέχει την θέση του προέδρου του ομίλου και Δημήτριος που είναι αντιπρόεδρος του ομίλου.

Πλέον καμία πλευρά δεν το κρύβει και δημόσια ότι το μόνο που μένει είναι να βρεθεί η φόρμουλα και τα … λεφτά.

Πως όμως έφτασαν οι πάλαι ποτέ ηγέτες της αγοράς των κατασκευών να μην μιλιούνται μεταξύ τους;

Η κατάσταση χωρίς επιστροφή ξεκίνησε πριν από ένα περίπου χρόνο. Τότε είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις εκατέρωθεν για μια τελευταία προσπάθεια συμφιλίωσης, με άξονα την υλοποίηση μιας ευρείας αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων και του τρόπου λειτουργίας της εταιρείας, προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης πόρων και του εκσυγχρονισμού.

Η πλευρά των κ. Καλλιτσάντση υποστηρίζει πως, παρότι έχουν μεσολαβήσει σχεδόν εννέα μήνες, δεν έχει γίνει κάποια ουσιαστική κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Αντικείμενο του σχεδίου που έχουν επεξεργαστεί οι δύο πλευρές, είναι η υιοθέτηση ενός νέου επιπέδου οργάνωσης, περισσότερο ευρωπαϊκού/πολυεθνικού χαρακτήρα και λιγότερο ελληνικού. Στο πλαίσιο αυτό, θα περιλαμβάνονταν κινήσεις αλλαγής της δομής, αναδιάταξης του δαιδαλώδους δικτύου των θυγατρικών, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δινόταν και σε τομείς, όπως η τεχνολογία και η κανονιστική συμμόρφωση, οι οποίοι υστέρησαν τα τελευταία χρόνια, λόγω του ότι η προτεραιότητα –και σωστά, όπως τονίζεται– της διοίκησης ήταν η επιβίωση, λόγω της κρίσης.

Με τη σειρά του ο Λ. Μπόμπολας υποστηρίζει πως «οι αδελφοί Καλλιτσάντση, εκτός από μεγάλοι μέτοχοι της «Ελλάκτωρ», κατείχαν μέχρι πρόσφατα και κατέχουν εδώ και αρκετά χρόνια εκτελεστικές θέσεις ευθύνης, όπως η θέση του εκτελεστικού προέδρου της “Ελλάκτωρ”, με τη γενική εποπτεία, ή του διευθύνοντος συμβούλου της “Ακτωρ” (του κατασκευαστικού βραχίονα του ομίλου), με τομέα ευθύνης κυρίως τα έργα της Μέσης Ανατολής. Τα έργα του εξωτερικού και κυρίως αυτά της Μέσης Ανατολής προκάλεσαν μεγάλη αιμορραγία στην όμιλο οδηγώντας σε ζημιογόνες χρήσεις. Ο κάθε ένας έχει σε αυτά το μερίδιο που του αναλογεί. Ωστόσο εγώ είμαι αισιόδοξος ότι με σωστές επιλογές θα επιστρέψουμε σύντομα στα κέρδη και θα διασφαλίσουμε ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης για τον όμιλο», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Μείωση ανεκτέλεστου κατά 50% σε τρία χρόνια

Η συρρίκνωση της «πίτας» των δημοσίων έργων, τομέας που ο όμιλος «Ελλάκτωρ» κατείχε δεσπόζουσα θέση κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο και πλέον δεκαετιών, σε συνδυασμό με την κρίση και τον περιορισμό της πρόσβασης σε τραπεζικά κεφάλαια, έχει δημιουργήσει ζητήματα ρευστότητας, που συντελούν και στην κρίση στα διοικητικά.

Η δομή του ομίλου

Κατασκευές: Στον τομέα της κατασκευής η θυγατρική εταιρεία ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ που έχει αναλάβει, μαζί με τις θυγατρικές της, όλη την κατασκευαστική δραστηριότητα του Ομίλου, είναι σταθερά η κορυφαία κατασκευαστική εταιρεία στην Ελλάδα και έχει σημαντική παρουσία σε 20 χώρες. Οι κύριες δραστηριότητες της ΑΚΤΩΡ είναι η Κατασκευή, η κατασκευή με το ‘κλειδί στο χέρι’ Φ/Β Έργων (turn key), τα Λατομεία και η Διαχείριση Έργων και Εγκαταστάσεων. Η ΑΚΤΩΡ αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ανάπτυξης του Ομίλου, διαθέτοντας επιλεγμένα στελέχη και τεχνογνωσία υψηλού επιπέδου.

Παραχωρήσεις: Στον τομέα των Παραχωρήσεων, ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ δραστηριοποιείται μέσω της 100% θυγατρική της εταιρεία ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. Η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΕ αποτελεί μία ισχυρή επιχειρηματική μονάδα Διαχείρισης Έργων, Συμμετοχών και Παραχωρήσεων στους τομείς των Υποδομών, της Ανάπτυξης Γης και της Ενέργειας. Βρίσκεται στην κορυφή των εταιρειών παραχώρησης στην Ελλάδα με συμμετοχή στους αναδόχους (παραχωρησιούχους) των συμβάσεων παραχώρησης των περισσότερων μεγάλων έργων της χώρας, καθώς και στις αντίστοιχες εταιρείες λειτουργίας αυτών. Έχει κατασκευάσει και λειτουργεί την Αττική Οδό και τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, με μερίδιο 59,2 % και 22,00% αντίστοιχα, καθώς και έργα Παραχώρησης Σταθμών Αυτοκινήτων. Συμμετέχει στα τρία (Μορέας, Ολυμπία Οδός και Αυτοκινητόδρομοι Αιγαίου) από τα πέντε μεγάλα συγχρηματοδοτούμενα έργα που βρίσκονται υπό κατασκευή. Τον Ιούνιο του 2015 υπέγραψε μαζί με την ΗΛΕΚΤΩΡ Σύμβαση Παραχώρησης (ΣΔΙΤ) για το έργο ‘Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας’. Η εταιρεία είναι στελεχωμένη με προσωπικό υψηλής στάθμης και εξειδίκευσης, το οποίο της παρέχει τα εχέγγυα για περαιτέρω ανάπτυξη τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Περιβάλλον: Στον τομέα του Περιβάλλοντος, ο Όμιλος – μέσω της θυγατρικής του ΗΛΕΚΤΩΡ – στην οποία συμμετέχει με 94,4% – διατηρεί ηγετική θέση στην Ελλάδα και την Κύπρο στον τομέα της Διαχείρισης Απορριμμάτων ενώ παράλληλα έχει σημαντική παρουσία στο εξωτερικό. Η ΗΛΕΚΤΩΡ δραστηριοποιείται στην κατασκευή και λειτουργία Μονάδων Μηχανικής Βιολογικής Επεξεργασίας, Αναερόβιας Χώνευσης, Χώρων Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ), Σταθμών Παραγωγής Ενέργειας με αξιοποίηση βιοαερίου από ΧΥΤΑ, Χώρων Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΔΑ) και οργανικών αποβλήτων μέσω μονάδων αναερόβιας χώνευσης, επεξεργασίας στραγγισμάτων και αποτέφρωσης – αποστείρωσης νοσοκομειακών αποβλήτων καθώς και στη διαχείριση Επικινδύνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων. Με την εξαγορά της HERHOF GmbH, ο Όμιλος εφαρμόζει καινοτόμες τεχνολογίες για την ανακύκλωση σύμμεικτων στερεών αστικών απορριμμάτων για την ανάκτηση υλικών και την παραγωγή ενέργειας, μέσω είτε της διαδικασίας αερόβιας (για την παραγωγή ανακυκλώσιμων υλικών και πιστοποιημένου δευτερογενούς καυσίμου-dry stabilat) ή/και αναερόβιας χώνευσης (για την παραγωγή οργανικού compost και βιοαερίου) γεγονός που τον καθιστά ένα αξιόλογο παίκτη σε ένα τομέα με αξιοσημείωτη δυναμική ανάπτυξης σε παγκόσμια κλίμακα, όπως πιστοποιείται από την ανάληψη μεγάλων συναφών έργων (Κροατία, Κύπρος, Βουλγαρία, Γερμανία, κλπ.).

Ενέργεια: O Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ δραστηριοποιείται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από το 2000 μέσω της ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ. Στις 22.7.2014 η ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ εισήχθη στην κύρια αγορά της ΕΧΑΕ και ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των μετοχών της, με τη συμμετοχή του Ομίλου να διαμορφώνεται στο 64,50%. Η ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ διαθέτει εκτενή εμπειρία και τεχνογνωσία στην ανάπτυξη, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση αιολικών πάρκων. Έχει κατασκευάσει, κατέχει και λειτουργεί δεκατρία (13) αιολικά πάρκα (234 MW), ένα φωτοβολταϊκό σταθμό (2 MW) και ένα υδροηλεκτρικό (5 MW), συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 241 MW. Με ορίζοντα διετίας, επτά (7) νέα αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 145 MW, βρίσκονται σήμερα υπό κατασκευή. Επιπλέον, η εταιρεία διαθέτει πλούσιο χαρτοφυλάκιο αδειών αιολικών πάρκων (639 MW) σε διάφορα στάδια ανάπτυξης

Ανάπτυξη ακινήτων: Στον τομέα της Ανάπτυξης Ακινήτων και Υπηρεσιών , ο Όμιλος κατέχει μία από τις ηγετικές θέσεις στο κλάδο μέσω της θυγατρικής του (55,4%) REDS Α.Ε., η οποία είναι επίσης εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το επενδυτικό ενδιαφέρον της REDS Α.Ε. επικεντρώνεται στην ανάπτυξη Εμπορικών Πάρκων, Εμπορικών & Ψυχαγωγικών Κέντρων, Οργανωμένων Οικιστικών Συγκροτημάτων, Εκθεσιακών Κέντρων καθώς και κτιρίων Γραφείων και Μεικτών Χρήσεων. Έχοντας αναπτύξει, διαχειριστεί και πωλήσει περίπου 200.000 m2, στα οποία συμπεριλαμβάνονται δύο από τα πρώτα εμπορικά και ψυχαγωγικά κέντρα στην Ελλάδα καθώς και δύο πρωτοποριακά οικιστικά συγκροτήματα στην Αθήνα, ο Όμιλος ανέπτυξε το εμπορικό πάρκο “Smart Park” στη Γυαλού, Σπάτων Αττικής , ένα μοναδικό, σύγχρονο εμπορικό κέντρο με εμπορική επιφάνεια σήμερα 35.000 m2 και σε επόμενη φάση επιπλέον 18.000 m2. Παράλληλα, η REDS Α.Ε. ετοιμάζεται για την ανάπτυξη του ‘Κτήματος Καμπά’, έργο που θα κατασκευαστεί στην υπό πολεοδόμηση επιφάνεια 315 στρεμμάτων στην Κάντζα Αττικής και αναμένει τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Νοτιοανατολική Ευρώπη για να συνεχίσει την ανάπτυξη των ακινήτων της στο Βουκουρέστι Ρουμανίας. Τέλος η REDS Α.Ε. δραστηριοποιείται στον τομέα εκθεσιακών και συνεδριακών κέντρων μέσω της συμμετοχής της στο Athens Metropolitan Expo (11,67%).

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις