Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Υπερταμείο: Επενδυτικές ευκαιρίες για την Ελλάδα από τη συνεργασία των επενδυτικών ταμείων

Υπερταμείο: Επενδυτικές ευκαιρίες για την Ελλάδα από τη συνεργασία των επενδυτικών ταμείων

Τις ευκαιρίες προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα μέσα από τη διεθνή συνεργασία του Υπερταμείου με ξένα Επενδυτικά Ταμεία ανέδειξε η συζήτηση που διοργανώθηκε στο Φόρουμ των Δελφών στις 28/4/23.

Συμμετείχαν ο κ. Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, ο κ. Ayman Soliman, Διευθύνων Σύμβουλος του Αιγυπτιακού Δημόσιου Επενδυτικού Ταμείου, η  κ. Isabelle Bébéar, Διευθύντρια & Επικεφαλής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Bpifrance, ο κ. Lawrence Yanovitch, Συντονιστής του δικτύου One Planet Sovereign Wealth Funds και ο κ. José Louis Curbelo, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του COFIDES, του ισπανικού δημόσιου επενδυτικού ταμείου.

Η εξωστρέφεια

O κ. Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης επεσήμανε ότι το Υπερταμείο έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην εξωστρέφειά του, προκειμένου όχι μόνο να δημιουργήσει επενδυτικές ευκαιρίες για την Ελλάδα, αλλά και να ενσωματώσει βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Στόχος της συνεργασίας δημόσιων επενδυτικών ταμείων είναι να αναδειχθούν οι κοινές αρχές και στοχεύσεις για τη βέλτιστη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας και η δημιουργία αξίας, όχι μόνον σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε κοινωνικό και περιβαλλοντικό. Σε αυτό το πλαίσιο, μέσα από το δίκτυο ΕΜΕΝΑ προωθούμε τη δυναμική των συνεπενδύσεων στη Μεσόγειο μαζί με αλλά Δημόσια Επενδυτικα Ταμεία.

Ο κ. Δημητριάδης διαπίστωσε ότι οι μεγάλοι επενδυτές αναζητούν ευκαιρίες διαφοροποίησης των επενδύσεών τους. Αυτό δημιουργεί νέες προοπτικές και για την Ελλάδα, αξιοποιώντας όχι μόνον το φιλεπενδυτικό κλίμα που υπάρχει πλέον στη χώρα, αλλά και τη δικτύωση που εξασφαλίζει το Υπερταμείο με διεθνή δημόσια επενδυτικά ταμεία.

Επενδυτικές ευκαιρίες

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Ayman Soliman ανέφερε ότι το Αιγυπτιακό Επενδυτικό Ταμείο αξιολογεί τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στον τομέα των κατασκευών και των logistics, ενώ υπογράμμισε ότι η ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου καθιστά τη χώρα μας ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη. Όχι μόνο διότι δίνει «έξοδο» της Αιγυπτιακής ενέργειας στην Ευρώπη, αλλά και ενισχύει την ενεργειακή της ασφάλεια. Κατέληξε υποστηρίζοντας ότι οι σχεδιασμός των επενδυτικών ταμείων είναι μακροπρόθεσμος και εστιάζει σε επενδύσεις με μακρά προοπτική.

Η κ. Isabelle Bébéar ανέφερε ότι η Bpifrance διαχειρίζεται κεφάλαια 67 δισ. ευρώ και στηρίζει τη διεθνοποίηση των γαλλικών επενδύσεων και στην Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε τη σημασία των συνεπενδύσεων στην περιοχή μέσω του δικτύου ΕΜΕΝΑ.

Κοινωνικός αντίκτυπος

Ο Κ. José Louis Curbelo από την πλευρά του έδωσε έμφαση στη σημασία του να λαμβάνεται υπόψιν στις επενδύσεις ο κοινωνικός αντίκτυπος. Τόνισε ότι ήδη πολλές ισπανικές εταιρείες  αξιοποιούν τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρέχει η Ελλάδα, καθώς υπάρχει ιδιαίτερο ισπανικό ενδιαφέρον στις υποδομές, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον τουρισμό και τις ψηφιακές υπηρεσίες. Ανέδειξε τέλος τη σημασία της εμπιστοσύνης που δημιουργείται μέσα από την συνεργασία των επενδυτικών ταμείων, προκειμένου να αναπτυχθούν νέες επενδύσεις και κατέληξε ότι η Ελλάδα είναι πλέον ένας σημαντικός στόχος για τους επενδυτές.  

Το κλίμα αποτελεί μια παράμετρο οικονομικό ρίσκου γι’ αυτό αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, όλα τα μεγάλα δημόσια και ιδιωτικά επενδυτικά ταμεία στον κόσμο, στο δίκτυο One Planet ώστε να κατευθύνουμε συντονισμένα τις επενδύσεις στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Lawrence Yanovitch, Coordinator του One Planet Sovereign Wealth Funds network.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις