Σάββατο, 20 Απρ.
17oC Αθήνα

Υπερταμείο: Στο «μικροσκόπιο» η λίστα με τα κρατικά ακίνητα – Νέα στρατηγική στο real estate

Υπερταμείο: Στο «μικροσκόπιο» η λίστα με τα κρατικά ακίνητα – Νέα στρατηγική στο real estate

Σε αποτίμηση της δημόσιας περιουσίας όλων των θυγατρικών της, προχωρά για πρώτη φορά η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας – γνωστή και ως Υπερταμείο – στο πλαίσιο της ανανεωμένης στρατηγικής που χαράσσει, με σκοπό τη δημιουργία υπεραξίας.

Την είδηση αποκάλυψε ο πρόεδρος του Υπερταμείου Γρηγόρης Δημητριάδης, κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου και Γενικό Διευθυντή ΙΟΒΕ Νίκο Βέττα, σε Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ΔΕΘ με τίτλο “Βιώσιμη Ανάπτυξη: Ο ρόλος των Δημοσίων Επιχειρήσεων και η στρατηγική κατεύθυνσης προς το μέλλον”.  

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κ. Δημητριάδης «Μέχρι πρότινος δεν υπήρχε η ευελιξία και η εμπιστοσύνη για να προχωρήσει η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Πλέον, είμαστε πολύ ενεργοί, με την – για πρώτη φορά- αποτίμηση της αξίας του real estate όλων των επιχειρήσεων και των συμμετοχών που έχουμε για να ξέρουμε πού βρίσκεται η κάθε εταιρεία αυτή τη στιγμήώστε να μπορούμε δούμε πώς μπορούμε να αυξήσουμε την αξία  τους και συνεπώς να εκτιμήσουμε και το return που μπορεί να έχουν.

Τα ακίνητα των κρατικών εταιρειών

Στο κομμάτι του real estate (ΓΑΙΑΟΣΕ, ΤΑΙΠΕΔ, κ.λπ) προωθούμε μία ομιλική πολιτική. Είμαστε ανοιχτοί σε νέες προσεγγίσεις και προτάσεις. Πιστεύουμε πολύ στο δυναμικό των εταιρειών αλλά επειδή είναι μεγάλο το έργο θέλουμε να ενεργοποιήσουμε όλο το δυναμικό της χώρας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για να επιτύχουμε βέλτιστα αποτελέσματα».

O κ. Βέττας τόνισε τη σημασία της μετρήσιμης αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και αναφέρθηκε στη συνεργασία με το Υπερταμείο υπογραμμίζοντας πως «Ό,τι δεν μετράς, η δύναμη της συνήθειας σε κάνει να το αγνοείς. Για να μπορέσεις να αναπτυχθείς είναι σημαντικό: α) να ξέρεις τι έχεις, β) πώς μπορείς να μετρήσεις την αξία του αλλά και γ) ποια είναι η επίδραση της αξίας του στην κοινωνία. Οι μετρήσεις που έχουν γίνει στο εξωτερικό, δείχνουν ότι οι χώρες που έχουν καλή διαχείριση της δημόσιας περιουσίας έχουν 3 έως 5 φορές περισσότερες δυνατότητες να ανταποκριθούν γρήγορα μετά από μία ύφεση».

Επιπλέον, στο πλαίσιο της ομιλίας του ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου τόνισε το «όραμα για την μετεξέλιξη σε ένα Public Wealth Fund, που επιτρέπει και την αξιοποίηση της πολύτιμης διεθνούς εμπειρίας για τη μεγιστοποίηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας και παράλληλα διευκολύνει την προσέλκυση επενδυτών».

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις