Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Α.Ι.ΔΡΑ.Σ.Ε: «Στηρίζουμε τα θύματα κακοποίησης»

Α.Ι.ΔΡΑ.Σ.Ε: «Στηρίζουμε τα θύματα κακοποίησης»

Στα όσα βλέπουν τον τελευταίο καιρό το φως της δημοσιότητας για αήθεις συμπεριφορές στο χώρο του Θεάτρου, επισημαίνοντας παράλληλα και την ανάγκη δημιουργίας κώδικα δεοντολογίας, αναφέρεται η ανακοίνωση από το Σωματείο Ανωτέρων Ιδιωτικών Δραματικών Σχολών.

Στο σωματείο Α.Ι.ΔΡΑ.Σ.Ε συμμετέχει η πλειονότητα των σχολών της Ελλάδας και όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους «εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στα θύματα που με θάρρος αποκαλύπτουν και καταγγέλλουν. Κύριο μέλημά μας η ανάληψη πρωτοβουλιών, για την περαιτέρω προάσπιση και διασφάλιση του κύρους και της ποιότητας της Ανώτερης Δραματικής Εκπαίδευσης. Θα ήταν, ωστόσο, ατυχής η γενίκευση ότι όλο το Θέατρο ή ότι όλες οι σχολές λειτουργούν υπό το καθεστώς κακοποιητικών συμπεριφορών και παρανομιών. Οι γενικεύσεις είναι επικίνδυνες και δημιουργούνται είτε καλοπροαίρετα στο πλαίσιο της κοινωνικής ευαισθησίας, είτε με παρασκηνιακές στοχεύσεις και σκοπιμότητες.

Το σωματείο Α.Ι.ΔΡΑ.Σ.Ε. βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία τόσο με το ΣΕΗ, όσο και με το Υπουργείο Πολιτισμού. Έχουμε μελετήσει κανονισμούς που ισχύουν σε σχολές του εξωτερικού, και ήδη συντάσσουμε κώδικα δεοντολογίας για τις Ανώτερες Δραματικές Σχολές. Η κατάχρηση εξουσίας, που οδηγεί σε κακοποιητική συμπεριφορά, προσβολή της προσωπικότητας ή σεξουαλική παρενόχληση είναι απαράδεκτη και δεν έχει καμιά θέση στο χώρο της Τέχνης και της Θεατρικής Εκπαίδευσης. Ηθοποιοί και σπουδαστές δεν πρέπει να την υφίστανται με την επίφαση υποτιθέμενης προώθησης καριέρας.

-Το σωματείο επίσης των Ανώτερων Δραματικών Σχολών είναι σε θέση να έρχεται σε επαφή με ενδιαφερόμενους και να πληροφορεί με ακρίβεια για θέματα νομοθεσίας, δημοσίου διαλόγου, κρατικών αποφάσεων, μιας και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το Υπουργείο για όλα τα θέματα της Δραματικής εκπαίδευσης.              

-Μετά από συνομιλίες με το ΥΠΠΟΑ έχουμε διαβεβαίωση ότι οι σπουδές θα ολοκληρωθούν με παράταση του ακαδημαϊκού έτους  ανάλογα με τον προγραμματισμό σπουδών της κάθε σχολής.

-Συνεχίζουμε να διεκδικούμε την άμεση επανέναρξη της δια ζώσης λειτουργίας των σχολών με μέτρα ασφαλείας, όπως γίνεται με άλλες καλλιτεχνικές δράσεις.

-Τασσόμαστε υπέρ  της οικονομικής ενίσχυσης των σπουδαστών μας από το κράτος.

-Ζητάμε  την παραχώρηση ανοιχτών αδειοδοτημένων χώρων για τη διεξαγωγή μαθημάτων.

-Το σωματείο μας κάλεσε το Υπουργείο και το ΣΕΗ σε άμεση έναρξη διαβούλευσης για την περιφρούρηση του επαγγέλματος και των σπουδών, με την επαναφορά της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος ή με οποιαδήποτε άλλη μορφή οριοθέτησης και διασφάλισης του επαγγέλματος του ηθοποιού, άμεσα συνδεδεμένης με την ανάγκη έγκυρης και υπεύθυνης εκπαίδευσης. Διεκδικούμε ένα πιο σύγχρονο επίπεδο στην εκπαίδευση του ηθοποιού και είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε τις προτάσεις μας πάνω σ’ αυτό».

Η ανακοίνωση ολοκληρώνεται με το σωματείο των Ανωτέρων Δραματικών Σχολών να καλεί και τις υπόλοιπες σχολές που δεν έχουν ενταχθεί, να λάβουν μέρος, συμβάλλοντας στο δυνάμωμα του κλάδου με σκοπό την αναβάθμιση της Δραματικής εκπαίδευσης και την εξασφάλιση του αισθήματος ασφαλείας σπουδαστών και εργαζομένων.

Melas Blog Τελευταίες ειδήσεις