Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Αντώνης Κανάκης στο Newsit: «Η ελευθερία του λόγου για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτη»

Αντώνης Κανάκης στο Newsit: «Η ελευθερία του λόγου για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτη»

Δύο και σήμερα… για την επιστροφή των «Ράδιο Αρβύλα» στο τηλεοπτικό τοπίο. Από τη Δευτέρα ο Αντώνης Κανάκης με την παρέα του θα είναι… OPEN και μάλιστα σε μία ζώνη που αφήνει πολλά… ανοικτά ενδεχόμενα για τι εξελίξεις μπορεί να προκαλέσουν, ιδιαίτερα σε άλλα κανάλια.

Η αλήθεια είναι ότι «παραδοσιακά» εκείνη την ώρα, στις 8 το βράδυ, τα κανάλια συνήθιζαν να βγάζουν δελτία ειδήσεων, αλλά τώρα η θεσσαλονικιώτικη παρέα σκοπεύει να σχολιάζει την επικαιρότητα… αλλιώς… όπως έχει αποδείξει ότι γνωρίζει να κάνει πολύ καλά…!

Μιλώντας πάντως για «παραδόσεις», τα τελευταία χρόνια, λίγο πριν από την πρεμιέρα της εκπομπής… σε όποιο κανάλι ήταν… μιλάμε με τον Αντώνη Κανάκη και η κουβέντα μας αποτυπώνεται στο newsit.gr. Έτσι και φέτος λοιπόν, τα είπαμε… αργά… πολύ αργά το βράδυ… αφού όλη τη μέρα είναι σε –κλισέ!- «πυρετό προετοιμασίας» για τις δύο εκπομπές, τη «Ράδιο Αρβύλα» και το «Βινύλιο».

Η συζήτηση ξεκίνησε από την επιλογή του να βρεθεί στο OPEN και μάλιστα ενώ τους τελευταίους μήνες υπήρξε έντονη φημολογία –που γνωρίζω πολύ καλά πως δεν ήταν… ράδιο αρβύλα!- πως υπήρξαν και άλλοι «μνηστήρες» για τις εκπομπές του.

-Επιστρέφετε στην τηλεόραση μετά από καιρό. Τους τελευταίους μήνες μάλιστα το όνομά σου «έπαιξε» για συνεργασία με όλα σχεδόν τα κανάλια, ενώ υπήρξαν δημοσιεύματα που ανέφεραν ακόμα και επιστροφή σου στον ΑΝΤ1. Τελικά OPEN. Τι ήταν αυτό που σε οδήγησε σε αυτή την επιλογή;

Κακώς ίσως, αφού πρόσφατα έπεσα πολύ έξω, αλλά συνεχίζω πάντα να ακούω το ένστικτό μου και να παίζουν μεγάλο ρόλο για μένα οι άνθρωποι που συναντώ στην πορεία αυτών των διαδικασιών. Οι άνθρωποι λοιπόν, αλλά και η καθημερινή διαθέσιμη ζώνη των 20:00, η οποία μου φάνηκε ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα προοπτική, με οδήγησαν στην επιλογή αυτή.

-Επειδή ακούγονται πολλά για όσα συμβαίνουν στο τηλεοπτικό τοπίο με τις επαφές που έκανες με τα κανάλια, διαπίστωσες… ή έστω αισθάνθηκες ενδεχομένως ότι υπάρχουν στεγανά στο τι μπορεί να ακουμπήσει η σάτιρα και τι όχι;

Δυστυχώς η τηλεόραση έχει πολλά στεγανά, «γραμμές», λογοκρισίες κτλ. Η τηλεόραση και η ελευθερία του λόγου, σε ανησυχητικά πολλές περιπτώσεις, δεν συμβαδίζουν. Αυτή είναι μια θλιβερή διαπίστωση το 2021. Όμως, σε κάθε συνεργασία μας, είναι εκ των προτέρων ξεκάθαρο ότι η ελευθερία του λόγου για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτη.

-Εντύπωση πάντως προκαλεί ότι η «Αρβύλα» γίνεται καθημερινή, όπως είχε ξεκινήσει. Έχεις τόσο υλικό που θέλεις να σχολιάσεις ή πιστεύεις ότι η καθημερινή παρουσία «χτίζει» καλύτερα μία εκπομπή και τη σχέση με το τηλεοπτικό κοινό; Ιδιαίτερα σε μία σεζόν και ζώνη πολύ ανταγωνιστική…!

Και τα δύο. Αν δεν υπήρχε από πλευράς μας κανονικά παραγωγή υλικού από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο έως και σήμερα, το πιθανότερο είναι πως δεν θα έπαιρνα αυτήν την απόφαση. Επίσης, το γεγονός ότι οι καθημερινές μας εκπομπές θα είναι σημαντικά μικρότερης διάρκειας από τις εβδομαδιαίες, επίσης μου έδωσε την ασφάλεια για την απόφαση αυτή.

-Υπάρχει… πλούσιο υλικό για σάτιρα; Τι είναι αυτό, ποια είναι αυτά που θα μπουν στο στόχαστρο των «Αρβύλα»;

Στην Ελλάδα πάντα υπάρχει πλούσιο υλικό για σάτιρα. Τα αγαπημένα μου θέματα είναι φυσικά η πολιτική και οι πολιτικοί, η κοινωνία μας, οι νοοτροπίες μας κτλ και η τηλεόραση.

-Η «συνταγή» της εκπομπής θα είναι η ίδια, ή θα υπάρξουν αλλαγές, ακόμα και λόγω ώρας προβολής;

Η εκπομπή θα είναι κάθε βράδυ ζωντανή και όπως πάντα στο «Ράδιο Αρβύλα» δεν θα υπάρξουν θεαματικές αλλαγές.

-Μαζί με τους «Αρβύλα» επιστρέφει και το «Βινύλιο». Τι αλλαγές θα δούμε στη μουσική εκπομπή που ξέρω ότι επίσης αγαπάς πολύ. Και για να κάνω κι ένα σχόλιο, την εκπομπή που κι άλλοι αγάπησαν και -να το πω ευγενικά!- προσπάθησαν να… ακολουθήσουν!

Το Βινύλιο φέτος ίσως να μη φιλοξενήσει πολλούς καλλιτέχνες για unplugged εμφανίσεις, γιατί όπως και εσύ ευγενικά είπες, υπάρχουν πλέον αρκετές εκπομπές που το κάνουν αυτό και πίστεψέ με για κάποιες χαίρομαι που υπάρχουν. Η ζεστασιά και η καλώς εννοούμενη νοσταλγία του Βινυλίου θα εκφραστεί με διάφορους τρόπους φέτος μαζί με τη ζωντάνια της αλληλεπίδρασης με τους τηλεθεατές.

-Σε αγχώνει ότι η «μάχη» για την τηλεθέαση και στη ζώνη που μπαίνετε αλλά κι ιδιαίτερα τη φετινή σεζόν είναι πολύ σκληρή; Με δεδομένο μάλιστα ότι το OPEN συνολικά δεν σημειώνει υψηλές τηλεθεάσεις.

Οι τηλεθεάσεις είναι σημαντικό κομμάτι της υπόθεσης που λέγεται τηλεόραση, σχεδόν καθοριστικό (κακώς πολλές φορές), αλλά σε καμιά περίπτωση, ειδικά πλέον στη ζωή μου, δεν είναι το πιο σημαντικό και επίσης σε καμιά περίπτωση δεν με αγχώνει. Φέτος ο προγραμματισμός, η τηλεοπτική μας στέγη, είναι όλα νέα και φυσικά θα θέλει το χρόνο του το όλο εγχείρημα. Αλλά το σημαντικό είναι ότι έχω και έχουμε πολλή διάθεση και πολύ κέφι φέτος.

-Την περίοδο που ήσουν εκτός τηλεόρασης δραστηριοποιηθήκατε στο κανάλι σας στο YouTube. Θα κρατήσεις αυτόν το δίαυλο επικοινωνίας ανοικτό ή θα τον… παγώσεις λόγω της τηλεοπτικής παρουσίας;

Φυσικά και θα το κρατήσουμε ανοιχτό και θα το ενισχύσουμε όσο μπορούμε. Η γεύση της διαδικτυακής μας σεζόν, ήταν ιδιαίτερα γλυκιά.

-Κλείνοντας θέλω να μου πεις πώς βιώνει ο Αντώνης Κανάκης αυτή την περίεργη κατάσταση τον τελευταίο χρόνο και τι σκέφτεται για την πανδημία.

Η οικογένειά μου και τα παιδιά μου, έχουν κάνει αυτήν την παράξενη περίοδο όμορφη για μένα. Για την πανδημία κυρίως σκέφτομαι τους ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους και τη χάνουν καθημερινά και τις οικογένειές τους.

Αυτά λοιπόν είπαμε με τον Αντώνη Κανάκη που από μεθαύριο, τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου και κάθε βράδυ στις 20:00 μαζί με τους Γιάννη Σερβετά, Στάθη Παναγιωτόπουλο και Χρήστο Κιούση μέσα από το OPEΝ θα δείχνουν μία άλλη «ματιά» στις εξελίξεις και την καθημερινότητα, γιατί ευτυχώς… υπάρχει κι αυτή η τηλεόραση… έστω κι αν κάποιους τους ενοχλεί…!

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Melas Blog Τελευταίες ειδήσεις