Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Δυναμικό παρών από το κανάλι της Βουλής

Δυναμικό παρών από το κανάλι της Βουλής

Θετικές εντυπώσεις κατακτούν δικαιολογημένα οι αλλαγές που γίνονται τους τελευταίους μήνες στο πρόγραμμα του καναλιού της Βουλής.

Κατ’ αρχάς… φρέσκαρε το σήμα του και το επί πολλά χρόνια «Βουλή Τηλεόραση»  αντικαταστάθηκε από το σύγχρονο «ΒΟΥΛΗ TV». Οι αλλαγές όμως δεν σταματούν εκεί, αφού παρατηρείται προσεγμένη ενίσχυση του προγράμματός του με μορφωτικό, ενημερωτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό περιεχόμενο.

Εμφανές από τη νέα εκπομπή υπό τον τίτλο «Σε Προσκυνώ Γλώσσα», δανεισμένο από στίχο της αείμνηστης Ακαδημαϊκού ποιήτριας Κικής Δημουλά, με τον Καθηγητή Γλωσσολογίας και πρ. Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιο Μπαμπινιώτη, ο οποίος κάθε Σάββατο, στις 19:00,  συνομιλεί με τη δημοσιογράφο Βίκυ Φλέσσα. Για παράδειγμα, το συνδυάζω είναι σωστό να γράφεται με ύψιλον ή με ιώτα; Πόσα λάθη κάνουμε καθημερινά στην εκφορά του λόγου; Είναι τόσο πυκνή η γνώση για τη γλωσσική μας επικοινωνία που είναι βέβαιο ότι αυτή η εκπομπή βοηθάει να βελτιώσεις την ποιότητα της σκέψης σου και να αντιληφθείς τη γλώσσα, όχι απλώς ως ένα εργαλείο συνεννόησης αλλά ως μία αξία και φορέα πολιτισμού. Και βέβαια, όποιος δεν προλάβει το Σάββατο το απόγευμα, μπορεί να την παρακολουθήσει στην επανάληψη, κάθε Κυριακή μεσημέρι στις 15.00. Ενδιαφέρουσα η ενότητα στην εκπομπή όπου μαθητές θέτουν τα δικά τους ερωτήματα λαμβάνοντας με τους τηλεθεατές τις πιο έγκυρες απαντήσεις για γλωσσικά ζητήματα, ώστε να μην υποπέσουν στα ίδια λάθη μετά και από την οπτική αποτύπωση.

Εκτός όμως από τη βαρύτητα στη γλώσσα η ΒΟΥΛΗ TV δίνει ιδιαίτερη σημασία και στην ιστορία με αφηγήσεις κομβικών γεγονότων της Παγκόσμιας Ιστορίας. Κάθε Σάββατο απόγευμα, στις 18.00, η Καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Ευθυμίου αναφέρεται σε ιστορικά ορόσημα που επηρέασαν και εξακολουθούν να επηρεάζουν τη μοίρα των κατοίκων της γης, με μια καταπληκτική προσέγγιση και μέσα από τη συνδυαστική σκέψη της ακαδημαϊκού, την οποία ως σήμερα απολάμβαναν οι φοιτητές της, στο Πανεπιστήμιο, αλλά και οι θεατές σε διάφορές ημερίδες ιστορίας ανά την Ελλάδα.

Σημαντικές οι επιλογές όμως και στα ντοκιμαντέρ και τις ταινίες από τον κλασικό και τον σύγχρονο κινηματογράφο. Δεν είναι τυχαίο που ακόμα και ο Παντελής Βούλγαρης έστειλε τα συγχαρητήρια του. Τα «Μικροκύματα» είναι το νέο απόκτημα του καναλιού που συμπεριλαμβάνει 32 κινηματογραφικά «διαμαντάκια» από το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους του Φεστιβάλ Δράμας που έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Και φυσικά η Άντζελα Τσιφτσή με τις «Συναντήσεις» και το «Λόγω Τέχνης» παρουσιάζοντας σπουδαίες προσωπικότητες από το χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Βέβαια, αξιοσημείωτα παραμένουν και τα εκπαιδευτικά προγράμματα της ΒΟΥΛΗ TV που συμπεριλαμβάνουν ακόμα και μαθήματα σκίτσου κάθε Σάββατο, στις 9:30 το πρωί, με τις «Σκιτσογραφίες» του Δημήτρη Νικολαϊδη. Επίσης τα «Φοιτητιβίσματα» είναι εκπομπές από τους ίδιους του φοιτητές στο πλαίσιο του διαπανεπιστημιακού προγράμματος «Διάπλασις» της Βουλής των Ελλήνων.

Όπως είναι γνωστό ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής έχει ως πρώτο πυλώνα την προβολή του κοινοβουλευτικού έργου. Οι συζητήσεις στην Ολομέλεια και τις Επιτροπές αφορούν θέματα που θα συναντήσουμε μπροστά μας μέσω της νομοθεσίας. Ωστόσο έχουν χτιστεί με ιδιαίτερη προσοχή οι πυλώνες του πολιτισμού και της ενημέρωσης, οι οποίοι τον τελευταίο χρόνο εμπλουτίζονται και εκσυγχρονίζονται. Σε λίγους μήνες από τώρα μάλιστα η εικόνα από τις συνεδριάσεις της Βουλής θα γίνεται με τη χρήση της τελευταίας τεχνολογίας, καθώς ο διαγωνισμός για την ανανέωση των ρομποτικών καμερών προχώρησε γοργά, παρά την πανδημία και εντάχθηκε σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Είδαμε μάλιστα ότι πολύ γρήγορα, από τις πρώτες ημέρες της καραντίνας, στις συνεδριάσεις των Επιτροπών μπήκε η εξ αποστάσεων συμμετοχή μέσω τηλεδιασκέψεων.   

Επί αρκετά χρόνια η εξειδίκευση των νομοσχεδίων έχει τη δική της εκπομπή στο κανάλι της Βουλής. Η Αλεξία Κουλούρη ρωτά τους υπουργούς και τους εισηγητές των κομμάτων όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών στην εκπομπή «Τι λέει ο νόμος». Ενώ για ορισμένα καίρια θέμα τα επικαιρότητας οι εκπρόσωποι των κομμάτων ανταλλάσσουν επιχειρήματα στην εκπομπή «Βουλής Βήμα». 

Η ενημέρωση από τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής για όσα συμβαίνουν στο Κοινοβούλιο είναι καθημερινή. Στην εκπομπή «Πρωινή Επισκόπηση» την οποία παρουσιάζει ο Λάμπρος Πέγκος μπορείτε να παρακολουθήσετε όλα τα ρεπορτάζ για όσα συνέβησαν την προηγούμενη ημέρα στην Ολομέλεια και τις Επιτροπές της Βουλής. Χρήσιμες πληροφορίες για τις αποφάσεις της κυβέρνησης, αλλά και τις προτάσεις ή ενστάσεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών. Παράλληλα Βουλευτές από όλες τις πτέρυγες παρεμβαίνουν στο στούντιο ή μέσω skype για να δώσουν το στίγμα της πολιτικής του κόμματός τους. Η εκπομπή μεταδίδεται απευθείας στις 9:00 κάθε πρωί, ενώ τις ημέρες κατά τις οποίες οι εργασίες στην Ολομέλεια αρχίζουν στις 09:00 η «Πρωινή Επισκόπηση» ξεκινά να μεταδίδεται στις 08:30.   

Εκτός όμως από την καθημερινή επισκόπηση των εργασιών της Βουλής υπάρχει και η εβδομαδιαία. Έτσι στην εκπομπή «Βουλή επί 7» με τη Θάλεια Γιτοπούλου και τον Παναγιώτη Βολάνη, κάθε Σάββατο στις 11:00 το πρωί, μπορείτε να δείτε όσα συνέβησαν στην Ολομέλεια και τις Επιτροπές της Βουλής την εβδομάδα που πέρασε.

Η Ματρώνη Δικαιάκου με τις «Διαβουλεύσεις» και την «Κάρτα Μέλους» ανοίγει ένα παράθυρο επικοινωνίας με την Ευρώπη. Θέματα που αποφασίζονται στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και ζητήματα της κοινωνίας των πολιτών.

Ο Τάκης Κάμπρας μετά τις εκπομπές «Κοινοβουλευτικές Ιστορίες» και «Δημοκρατία Κέκληται», ετοιμάζει νέα σειρά ντοκιμαντέρ με άγνωστες πτυχές της Επανάστασης του 1821.

Το ενημερωτικό πρόγραμμα εμπλουτίζεται και με δύο νέες εκπομπές. Την «@υτοδιοίκηση» με την Κέλλυ Κοντογεώργη, η οποία κάθε Κυριακή στις 11:00 φιλοδοξεί να φέρει κοντά τους επικεφαλής Περιφερειών και Δήμων με την κεντρική διοίκηση, με στόχο την ανάδειξη προβλημάτων κάθε περιοχής. Και τα «Ημερολόγια Ιστορίας», κάθε Σάββατο στις 17.00, με τον Γιώργο Γαβαλά να αναφέρει όλα τα σημαντικά γεγονότα του παρελθόντος, τα οποία μας θυμίζουν οι ημερομηνίες της εβδομάδας που πέρασε.

 

Όπως βλέπετε… τρέχουν πολλά στη ΒΟΥΛΗ TV που δίνει δυναμικό παρών στον τηλεοπτικό χάρτη. Και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι ο Πρόεδρος Κώστας Τασούλας και ο Γενικός Γραμματέας Γιώργος Μυλωνάκης, μέσα σε 15 μήνες και παρά την πανδημία έχουν δείξει… και αποδείξει… σοβαρά δείγματα ήρεμης και προσεγμένης δημιουργίας. Δεν είναι μόνο η πρόσοψη και ο κλιματισμός του Κοινοβουλίου, που θα μείνει ως δικό τους έργο καθώς είναι εμφανές και από όλους αντιληπτό ότι εργάζονται σε βάθος για την καλυτέρευση και τον εκσυγχρονισμό του. Εκτός από το ανανεωμένο ΒΟΥΛΗ TV πληροφορήθηκα ότι ετοιμάζουν και τη νέα ιστοσελίδα του καναλιού με σκοπό να είναι εύχρηστη, σύγχρονη και απολύτως χρήσιμη για τους Βουλευτές, τους πολίτες και τους δημοσιογράφους, με όλες τις εξελίξεις στην Ολομέλεια και τις Επιτροπές της Βουλής σε πραγματικό χρόνο. Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι πριν από ένα μήνα εκδόθηκε και το ηλεκτρονικό περιοδικό «Επί του Περιστυλίου», αποδεικνύοντας για μία ακόμα φορά ότι μετά από πολλά χρόνια στο ναό της Δημοκρατίας δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε θέματα δημιουργίας και εκσυγχρονισμού… σε πολλά επίπεδα…!

Melas Blog Τελευταίες ειδήσεις