Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Επιχείρηση Ερμής: Αφιέρωμα στη Μάχη της Κρήτης

Επιχείρηση Ερμής: Αφιέρωμα στη Μάχη της Κρήτης

Νέα σειρά ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο του αφιερώματος για την επέτειο των 80 ετών από τη Μάχη της Κρήτης.

Πρόκειται για σειρά 4 επεισοδίων με τίτλο «‘Επιχείρηση Ερμής’ – Η Μάχη της Κρήτης», σε παραγωγή COSMOTE TV με τη σκηνοθεσία να υπογράφει η βραβευμένη Βικτώρια Βελλοπούλου (Excision, The Extra Mile, H Αρκούδα, Τοπόσημα, Ναύς).

Με αφετηρία τα ξημερώματα της 20ης Μαΐου 1941, όταν οι Γερμανοί ξεκίνησαν την απόβαση από αέρος στην Κρήτη, η σειρά «‘Επιχείρηση Ερμής’ – Η Μάχη της Κρήτης» καταγράφει τα γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια των 12 ημερών (από τις 20 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου) της γενναίας αντίστασης του Κρητικού λαού, που συγκλόνισε την Ευρώπη και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μέσα από εκτενή έρευνα και δεκάδες συνεντεύξεις σε Κρήτη, Αθήνα και Λονδίνο, η σειρά «φωτίζει» τα γεγονότα της Μάχης της Κρήτης από την ελληνική πλευρά, χωρίς να παραβλέπει το ρόλο των συμμαχικών δυνάμεων και τη γερμανική οπτική. Την αφήγηση ζωντανεύουν μαρτυρίες Ελλήνων, Συμμάχων και Γερμανών στρατιωτών, που έλαβαν μέρος στη Μάχη, καθώς και αφηγήσεις αυτοπτών μαρτύρων, που ως μικρά παιδιά τότε, βρέθηκαν στη δίνη του πολέμου. Τα γεγονότα τεκμηριώνουν στρατιωτικοί αναλυτές και διεθνούς φήμης ιστορικοί, όπως ο Βρετανός Antony Beevor, το βιβλίο του οποίου «Κρήτη, η Μάχη και η Αντίσταση» θεωρείται μια από τις πιο ολοκληρωμένες προσεγγίσεις διεθνώς, καθώς και ο βραβευμένος Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Χάγκεν Φλάισερ.

Το πρώτο επεισόδιο με τίτλο «Πριν τη Μάχη» (που θα προβληθεί την Τετάρτη 19 Μαΐου, στις 22.00, στο COSMOTE HISTORY HD αλλά και στο YouTube κανάλι της COSMOTE TV) συστήνει τους αυτόπτες μάρτυρες-πρωταγωνιστές της σειράς, και παρουσιάζει τις συνθήκες και τα γεγονότα που οδήγησαν στη Μάχη. Μέσα από γλαφυρές περιγραφές και τεκμηριωμένες ιστορικές αφηγήσεις, οι θεατές θα μεταφερθούν στην Κρήτη του Μεσοπολέμου, όπου οι πρωταγωνιστές, μικρά παιδιά ακόμα, απολαμβάνουν τα αγαθά της ειρήνης και τη σχετική ευημερία του νησιού.

Στα επόμενα επεισόδια οι τηλεθεατές θα παρακολουθήσουν την έναρξη της δωδεκαήμερης αντίστασης της Κρήτης απέναντι στους Γερμανούς (Πέμπτη 20/5, 22.00, COSMOTE HISTORY HD & YouTube κανάλι COSMOTE TV), καθώς και τα αντίποινα που έκαναν οι Γερμανοί προς τον άμαχο πληθυσμό (Παρασκευή 21/5, 22.00, COSMOTE HISTORY HD & YouTube κανάλι COSMOTE TV). Η σειρά ολοκληρώνεται το Σάββατο 22/5 στις 22.00 (COSMOTE HISTORY HD & YouTube κανάλι COSMOTE TV) με ένα επεισόδιο που αναβιώνει κινηματογραφικά την μακρά γερμανική κατοχή που ξεκίνησε στην Κρήτη, την 1η Ιουνίου του 1941.

Συντελεστές της σειράς είναι οι: Ιωάννα Μπρατσιάκου (Σενάριο-Αρχισυνταξία), Γιάννης Σκαλιδάκης (Ιστορικός Σύμβουλος), Κωνσταντίνος Ε. Μαμαλάκης (Ειδικός Σύμβουλος Έρευνας & Τεκμηρίωσης), Δημήτρης Ξενάκης- Ιωάννα Δάβη (Παραγωγή), Κωστής Νικολόπουλος (Διευθυντής Φωτογραφίας), Πάνος Πολύζος-Μανώλης Κολοκοτρώνης (Μοντάζ), Αλέξης Κουβαριτάκης-Μανώλης Κολοκοτρώνης (Μotion Graphics), Βίκη Αρβελάκη-Μαρίλια Σταυρίδου – Άστριντ Μπλύμλαϊν (Έρευνα), ενώ την πρωτότυπη μουσική τίτλων ανέλαβε ο Konstantinos Borek.

Να αναφέρουμε ότι στο πλαίσιο του αφιερώματος για τη συμπλήρωση ογδόντα χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης, εκτός από τη σειρά  «‘Επιχείρηση Ερμής’ – Η Μάχη της Κρήτης», θα προβληθεί σήμερα, στις 22:00,  το ντοκιμαντέρ «Πέρα από το τάγμα: Η κληρονομιά των Μάορι», των Νεοζηλανδών σκηνοθετών Τζούλιαν Αραχάνγκα και Μάικλ Χάβας, που αναφέρεται στο σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η μάχη της Κρήτης στη διαμόρφωση της ταυτότητας τόσο των Κρητικών, όσο και των Νεοζηλανδών Μάορι, αλλά και τον δεσμό που ανέπτυξαν μεταξύ τους οι δύο λαοί. Το αφιέρωμα θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 23 Μαΐου, στις 22.00, με την πρεμιέρα του επεισοδίου «Η Μάχη της Κρήτης» της νέας  παραγωγής της COSMOTE TV «Στρατηγική: Από τον Δούρειο Ίππο στην τεχνητή νοημοσύνη», το οποίο ξεδιπλώνει την τακτική που ακολουθήθηκε κατά τη διάρκεια της σπουδαίας αυτής μάχης.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Melas Blog Τελευταίες ειδήσεις