Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Γίνεται της τηλεθέασης: Όλοι είναι πρώτοι! Η αλήθεια με νούμερα

τηλεκοντρόλ τηλεόραση

Πριν καλά καλά μπει ο μήνας τηλεοπτικοί σταθμοί ξεκίνησαν… τα νούμερα. Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ στο Newsit.gr οι περισσότεροι… πανηγύρισαν πως είναι πρώτοι στα δελτία ειδήσεων, είτε στο γενικό σύνολο, είτε στο δυναμικό κοινό, είτε σε άλλα «ειδικά κοινά», είτε… είτε… είτε…!

Σε μία ιδιαίτερα σκληρή και ανταγωνιστική σεζόν όπως είναι η φετινή με τους περισσότερους σταθμούς να έχουν επενδύσει πολλά σε παραγωγή προγράμματος, επικρατεί έντονη αγωνία για το τι θα δείξουν τα στοιχεία της Nielsen στο τέλος κάθε ημέρας, κάθε βδομάδας, κάθε μήνα…!

Έτσι ξεκινούν τις «κατά το συμφέρον αναγνώσεις», επιθυμώντας να πείσουν τους τηλεθεατές πως είναι «νικητές»… έστω κι αν η χαρά τους αντιστοιχεί σε ειδικά κοινά, όπως τις «αριστερόχειρες γυναίκες με καρέ μαλλί»! Και αν σας φαίνεται υπερβολή το προαναφερθέν κοινό… περιμένετε και δεν αργεί να γίνουν τέτοιες αναφορές αφού όλοι θέλουν να πείσουν ότι είναι πρώτοι… κάπου… κάποτε…!

Ας αφήσουμε όμως τα… νούμερα που κάνουν για να κερδίσουν εντυπώσεις και ας μιλήσουμε με τα πραγματικά νούμερα, της Nielsen, όπως προέκυψαν από τις μετρήσεις της για τον Οκτώβριο, αλλά και συγκρίνοντάς τα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, τον Σεπτέμβριο.

Όσον αφορά το γενικό σύνολο πληθυσμού λοιπόν, ο Σκάι βρέθηκε άνετα στην κορυφή της κατάταξης με 17% μέσο όρο, αφήνοντας αρκετά πίσω τον ΑΝΤ1 που σημείωσε 14,3%, ο οποίος ξεπέρασε κι αυτός αρκετά τον ALPHA που με 11,4% τερμάτισε στην τρίτη θέση. Κι ενώ οι τρεις τηλεοπτικοί σταθμού διατήρησαν ή ανέβασαν μέσα στον Οκτώβριο τις ταχύτητές τους το OPEN και το MEGA «έκλεισαν» με έλλειμμα στο «ταμείο» της τηλεθέασης σημειώνοντας πτώση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, τον Σεπτέμβριο. Μικρή, αλλά ανοδική πορεία και για τις ΕΡΤ1 και ΕΡΤ2, ενώ η ΕΡΤ3 … έμεινε στους ίδιους λιγοστούς τηλεθεατές και η ΕΡΤSports έχασε ελάχιστους… από τους ελάχιστους που βρίσκονται στη συχνότητά της.

Στον παρακάτω πίνακα είναι η κατάταξη των τηλεοπτικών σταθμών όπως προκύπτει από τις επιδόσεις τους (στην πρώτη στήλη) των σταθμών τον Οκτώβριο στο γενικό σύνολο, ενώ στη διπλανή στήλη αναφέρονται οι μέσοι όροι τους τον προηγούμενο μήνα, τον Σεπτέμβριο. 

Τηλεοπτικός σταθμός

Γενικό σύνολο –

ΜΟ % Οκτωβρίου 2020

Γενικό σύνολο –

ΜΟ % Σεπτεμβρίου 2020

ΣΚΑΪ

17,0

17,0

ANTENNA

14,3

12,4

ALPHA

11,4

11,1

STAR

11,2

11,3

OPEN

7,2

7,6

MEGA

6,8

7,2

EPT 1

5,8

5,6

EPT 2

1,8

1,7

EPT 3

1,3

1,3

ΕΡΤ SPORTS

1,0

1,1

Ας δούμε όμως και τα στοιχεία που προκύπτουν από τις μετρήσεις τηλεθέασης της Nielsen στο δυναμικό κοινό, όπου οι σταθμοί υποστηρίζουν ότι δίνουν ιδιαίτερη σημασία. Την κορυφή λοιπόν στην κατάταξη των τηλεθεατών ηλικίας 18-54 ετών, τον Οκτώβριο, κατέκτησε ο ΑΝΤ1 ανεβάζοντας το μέσο όρο του σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αντίθετα από τον ΣΚΑΪ που έχασε μέρος του συγκεκριμένου κοινού του. Μικρή μείωση σημείωσε και το STAR που ακολουθεί στην τρίτη θέση, ενώ μικρή αύξηση σημείωσε ο ALPHA. Πτωτική πορεία όμως για το MEGA που βρέθηκε στην πέμπτη θέση, αλλά και το OPEN που ακολουθεί. Από εκεί και κάτω… ΕΡΤ με τα κανάλια της να μην έχουν κερδίσει ακόμα το ενδιαφέρον του συγκεκριμένου κοινού σημειώνοντας πτήσεις… εδάφους στους πίνακες τηλεθέασης.

Αναλυτικά λοιπόν στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε την κατάταξη των τηλεοπτικών σταθμών όπως προκύπτει από τις επιδόσεις τους (στην πρώτη στήλη) των σταθμών τον Οκτώβριο στο δυναμικό κοινό, ενώ στη διπλανή στήλη αναφέρονται οι μέσοι όροι τους τον προηγούμενο μήνα, τον Σεπτέμβριο. 

Τηλεοπτικός σταθμός

Δυναμικό κοινό –

ΜΟ % Οκτωβρίου 2020

Δυναμικό κοινό –

ΜΟ % Σεπτεμβρίου 2020

ANTENNA

13,8

12,3

ΣΚΑΪ

13,3

14,1

STAR

12,9

13,0

ALPHA

11,7

11,3

MEGA

7,7

8,3

OPEN

7,2

7,7

EPT 1

4,0

3,4

EPT 2

1,2

1,2

ΕΡΤ SPORTS

1,0

1,1

EPT 3

0,9

0,9

Σίγουρα λοιπόν, όπως φαίνεται μήνα με το μήνα, τη φετινή σεζόν θα δοθεί σκληρή μάχη για την τηλεθέαση. Και δικαιολογημένα εκτιμάται ότι από τα αποτελέσματά της θα κριθούν πολλά… και πολλοί… για το «χτίσιμο» της επόμενης σεζόν…!

 

Melas Blog Τελευταίες ειδήσεις