Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Ιβάν Σαββίδης: «Το “Κόκκινο ποτάμι” είναι η τραγωδία ολόκληρου του ελληνικού έθνους»

Ιβάν Σαββίδης: «Το “Κόκκινο ποτάμι” είναι η τραγωδία ολόκληρου του ελληνικού έθνους»

Πρεμιέρα αυτή την Κυριακή κάνει στο OPEN η νέα σειρά «Το Κόκκινο Ποτάμι» που φέρει την υπογραφή του Μανούσου Μανουσάκη και βασίζεται στο ομώνυμο ιστορικό μυθιστόρημα του Χάρη Τσιρκινίδη, στην οποία διηγείται μία ιστορία αγάπης που εκτυλίσσεται στις αρχές του 20ου αιώνα, στα σκληρά χρόνια του διωγμού των Ποντίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Χθες το βράδυ, σε αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, πραγματοποιήθηκε η avant premiere της νέας σειράς και το «παρών» έδωσαν δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, αλλά και εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και Ποντιακών συλλόγων.

Πριν από την προβολή του πρώτου επεισοδίου ανέβηκε στο βήμα ο επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Ιβάν Σαββίδης που είπε ότι «Μάλλον σήμερα για μένα είναι η πιο δύσκολη μέρα να μιλήσω. Δε θα ήθελα να αφήσω τα συναισθήματά μου να με νικήσουνε. Θα ήθελα να πω στον κ. Μανουσάκη ένα μεγάλο “ευχαριστώ”. Πιστεύω ότι μπόρεσε να μεταφέρει τι είχε συμβεί τότε, τι συμβαίνει σήμερα και για ποιο λόγο πρέπει όλοι να το γνωρίζουμε αυτό», τονίζοντας ότι «Πάντα σκεφτόμουν ότι θα αισθανθώ πολύ ευτυχής όταν θα επενδύσω στη σειρά “Το Κόκκινο Ποτάμι”. Θα είμαι τελικά ευτυχής όταν αισθανθώ ότι η σειρά πραγματικά υλοποιήθηκε, δηλαδή ο κόσμος την αποδέχθηκε. Εάν αυτή η σειρά προβληθεί σε χιλιάδες σπίτια, και όχι μόνο σε ελληνικά σπίτια, θα αισθανθώ πραγματικά πώς μπορεί ένας άνθρωπος να είναι ευτυχής. Δεν είναι απλά μια τραγωδία ενός νεαρού ζευγαριού, αλλά η τραγωδία ολόκληρου του ελληνικού έθνους. Είναι αυτό που έχουμε περάσει ή, πιο σωστά, αυτό που έχουν περάσει οι πρόγονοί μας», ενώ στη συνέχεια είπε ότι «Είναι πολύ δύσκολο να αναδειχθεί η τερατώδης τραγωδία που έχει συμβεί. Αυτό που έχουν βιώσει και αυτό που έχει αποτυπωθεί στο DNA μας. Δεν γνωρίζω αυτό το νεαρό ζευγάρι, αλλά είμαι τόσο ερωτευμένος μαζί τους. Η τραγωδία και η αγάπη αυτών των ανθρώπων ήταν πραγματικά βαθιά. Είμαι βέβαιος ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που συμμετείχαν σε αυτή τη σειρά και δεν ήταν Πόντιοι, έγιναν Πόντιοι».

Εμφανώς συγκινημένος μάλιστα συμπλήρωσε πως «η σειρά είναι αρχή ενός μεγάλου έργου αποκατάστασης της αλήθειας και της δικαιοσύνης. Σήμερα επιστρέφουμε στο παρελθόν. Είναι τερατώδης η τραγωδία ενάντια στην ανθρωπότητα. Και είναι διπλή τραγωδία. Για την ανθρωπότητα η οποία δεν θα αναγνωρίζει και δεν θα γνωρίζει την ύπαρξη τέτοιων τραγωδιών. Να γυρνάει την πλάτη ή να κάνει πως δεν υπήρξε ποτέ.».

Στη συνέχεια μίλησε ο σκηνοθέτης της σειράς, Μανούσος Μανουσάκης, δίνοντας έμφαση στην ιστορική διάσταση της σειράς και το μήνυμα που θέλει να περάσει.

«Κάνουμε αυτή τη σειρά που αφορά στην γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού για να θυμίσουμε σε αυτούς που επιλέγουν να ξεχνούν και να μοιραστούμε, με αυτούς που δεν ξέρουν, την μαύρη αυτή σελίδα του Ελληνισμού. Τη μαύρη αυτή σελίδα της ιστορίας, όχι μόνο του Ελληνισμού, αλλά όλης της ανθρωπότητας», συμπληρώνοντας πως «Είναι χρέος μας, από τη στιγμή που γεννιόμαστε μέχρι το τέλος μας να έχουμε σαφή στάση και άποψη. Και χρέος μας είναι να μην ξεχαστεί η φρικαλεότητα. Χρέος μας είναι να ταρακουνήσουμε την διεθνή κοινότητα ώστε να αναγνωριστεί η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού», ενώ τόνισε ότι «Κάνουμε αυτή τη σειρά για να προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε ένα τεράστιο ΓΙΑΤΙ. Το γιατί που βλέπουμε στα διεσταλμένα μάτια των τραυματισμένων απορφανισμένων παιδιών. Το γιατί του γέροντα και της γερόντισσας που χάνουν το βιός τους και σύρονται σε μια ατέλειωτη πορεία θανάτου, το γιατί της κοπελιάς που βιάζεται, το γιατί του νέου που πεθαίνει με φριχτά βασανιστήρια».

Η παρουσιάστρια της βραδιάς, Φαίη Μαυραγάνη, φώναξε στη σκηνή και το συγγραφέα του βιβλίου «Το Κόκκινο Ποτάμι» Χάρη Τσιρκινίδη, ο οποίος έντονα συγκινημένος εξήγησε πως την ιστορία που αποτύπωσε στις σελίδες του βιβλίου του, του την είχε διηγηθεί ένας καλόγερος όταν ήταν μόλις 10 ετών και καταγράφει τα δεινά που πέρασε ο Ελληνισμός τα χρόνια του διωγμού από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία.

Στο μουσικό μέρος της εκδήλωσης χόρεψαν Σέρρα οι χορευτές από το Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, και έπαιξαν παραδοσιακή ποντιακή μουσική ο Γιώργος Θεoδωρίδης (λύρα) και Παύλος Μουρατίδης (νταούλι).

Το σενάριο για το «Κόκκινο Ποτάμι» έχουν κάνει οι Νίκος Απειρανθίτης, Δώρα Μασκλαβάνου, Μανούσος Μανουσάκης με τη φιλική συνεργασία των Σταύρου Αβδούλου και Ειρήνης Ριτσώνη. Ενδυματολόγος είναι η Μαρία Μαγγίρα και σκηνογράφος η Κατερίνα Ζουράρη.

Πρωταγωνιστούν: Ιωάννης Παπαζήσης, Αναστασία Παντούση, Αργύρης Πανταζάρας, Τάνια Τρύπη, Κωνσταντίνος Καζάκος, Τάκης Βαμβακίδης,, Τατιάνα Παπαμόσχου, Χαρά Μάτα Γιαννάτου, Στέφανος Κυριακίδης, Σωτήρης Χατζάκης, Δημήτρης Δρόσος, Κώστας Ξυκομηνός, Θοδωρής Φραντζέσκος, Λάμπρος Κτεναβός,, Δήμητρα Βήττα, Παυλίνα Ζάχρα, Δήμητρα Σιγάλα, Γιωργής Τσαμπουράκης, Κέλλυ Γιακουμάκη, Δημήτρης Τοπαλίδης, Πέτρος Ξεκούκης κ.α.

Έκτακτη συμμετοχή: Γεράσιμος Σκιαδαρέσης

Αυτή την Κυριακή 6 Οκτωβρίου λοιπόν, στις 21:00, το «Κόκκινο Ποτάμι» κάνει πρεμιέρα και μέσα από τη συχνότητα του OPEN θα «ζήσουμε» όχι μόνο μία ερωτική ιστορία αλλά και την αληθινή ιστορία για τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού…!

 

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Melas Blog Τελευταίες ειδήσεις