Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Καινούργιες παραγωγές για τον εορτασμό της Ελληνικής Επανάστασης

Καινούργιες παραγωγές για τον εορτασμό της Ελληνικής Επανάστασης

Αρκετές είναι οι παραγωγές, αλλά και οι συμπαραγωγές που ετοιμάζονται για την επόμενη σεζόν από την COSMOTE TV για να εορταστούν τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Συγκεκριμένα ντοκιμαντέρ που ετοιμάζονται από τη συνδρομητική πλατφόρμα με αφορμή τον εορτασμό της Ελληνικής Επανάστασης, είναι:

1821 – 2021 το φαινόμενο του Φιλελληνισμού  

Η σειρά αναλύει το φαινόμενο του Φιλελληνισμού τόσο στην Επανάσταση του 1821 όσο και στα 200 χρόνια ύπαρξης του Ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα. Εστιάζει στις ποικίλες εκφράσεις του στις διάφορες χώρες, ενώ φιλοτεχνεί τα άγνωστα αλλά ενδιαφέροντα πορτρέτα σημαντικών Φιλελλήνων.

1821- Τα όπλα του αγώνα

Πρωταγωνιστές της σειράς είναι τα όπλα της Επανάστασης και πλάι σε αυτά ένα ολόκληρο σύμπαν αντικειμένων, από φορεσιές έως εργαλεία και από καράβια έως νομίσματα. Ένας μικρόκοσμος που συγκεντρώνει μέσα του πολλά επίπεδα, από την τεχνολογία έως τα ήθη και τα έθιμα, από τη βία έως τις μεγάλες ιδέες, από τα πολιτικά παζάρια έως τα παζάρια των πόλεων.

Προεπαναστατικά Γεγονότα- Οδησσός

Σειρά-αφιέρωμα στη φημισμένη ελληνική παροικία, όπου γεννήθηκε η ιδέα της αναγέννησης του Ελληνικού Έθνους. Εκεί γεννήθηκε και άνθισε  η ιδέα της αναγέννησης του ελληνικού έθνους, το οποίο είχε για πολλούς αιώνες χαθεί στα σκοτάδια της ιστορίας. Μέσα στο κοσμοπολίτικο αυτό περιβάλλον, μεταξύ των κύκλων της ελληνικής παροικίας, που αποφάσισαν να δράσουν καθώς δεν άντεχαν την ιδέα η χώρα των προγόνων τους να είναι σε τέτοια άθλια κατάσταση, όταν η δική τους πρόοδος αποδείκνυε πως το έθνος των Ελλήνων μπορεί να μεγαλουργεί όταν είναι ελεύθερο.

Η γέννηση του έθνους- κράτους: Από την Άλωση στην Επανάσταση (production- WCA PRODUCTIONS)

Μία σειρά (docudrama) 14ων επεισοδίων που αφορά την Ελλάδα από τη μάχη του Ματζικέρτ το 1071 έως και το θάνατο του Ιωάννη Καποδίστρια το 1831. Τα 7 επεισόδια (από τα 14), αφορούν την προεπαναστατική περίοδο μέχρι και την πρώτη σύσταση του ελληνικού κράτους.  

1821- Ο αγώνας της εκκλησίας και το Τάμα  

Το ιστορικό ντοκιμαντέρ πέντε ημίωρων επεισοδίων με τίτλο «1821- Ο αγώνας της εκκλησίας και το Τάμα» είναι συμπαραγωγή με την White Fox κι έχει ως θέμα το μακραίωνο Αγώνα του ελληνικού λαού για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού (15ος-19ος αι.), διερευνώντας και καταγράφοντας το ρόλο της πίστης στις διάφορες φάσεις αυτού.  Με δεδομένο ότι Ελληνισμός και ορθοδοξία ταυτίζονταν ως έννοιες από την αρχή της κατάκτησης (Οθωμανοί κατά Χριστιανών), επιχειρείται να καταγραφεί -μέσα από τις πηγές, την επίσημη βιβλιογραφία και την επιτόπια έρευνα- ο πραγματικός ρόλος που διαδραμάτισε έμμεσα και άμεσα η εκκλησία και το βαθύ θρησκευτικό συναίσθημα του λαού στον ξεσηκωμό του 1821.  

Διονύσιος Σολωμός – Κλείσε στην ψυχή σου την Ελλάδα

Θιασώτης του γερμανικού ρομαντισμού και λυρικός, ο οποίος βασίζει τη γλώσσα του εξ ολοκλήρου στη δημοτική παράδοση, ο Σολωμός, επιδιώκει να πάει πέρα από τις πηγές του φτιάχνοντας μια τέχνη του υψηλού, επικεντρωμένη στη μουσικότητα της λέξης και στην ακουστική καθαρότητα ενός ποιητικού λόγου ο οποίος συνομιλεί απ’ ευθείας με τους ευρωπαίους συγχρόνους του.  Ο Σολωμός  λόγω της ελληνικής επανάστασης, έγραψε τα ποιητικά του συνθέματα στην ελληνική γλώσσα και με πατριωτικό περιεχόμενο. Κοινή θεματική της ποιητικής του γραφίδας,  είναι η  αγάπη για την πατρίδα, και η  εξύμνηση και προώθηση των στόχων της ελληνικής επανάστασης και του αγώνα για ανεξαρτησία. Ποιητής της ιδέας της ελευθερίας, της πίστης και της πατρίδας, άφησε πίσω του μια ποίηση σύμφωνη με τις απαιτήσεις της εποχής του, υψηλή και  πάντα επίκαιρη. Κοινή ήταν και η πρόθεσή του να απευθυνθεί στους τότε μορφωμένους ευρωπαίους προκειμένου να διαδώσουν τα δίκαια αιτήματα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων, γι’ αυτό και καθιερώθηκε  ως Εθνικός μας ποιητής.

Χαίρε ω Χαίρε Ελευθερία

Με τη συγκεκριμένη σειρά ντοκιμαντέρ θα παρουσιαστούν οι βαθύτερες ιστορικές και πολιτισμικές αξίες μιας  σειράς κοινωνικό-οικονομικών και προπάντων ιδεολογικών παραγόντων, που συνέβαλαν στην ωρίμανση των αντικειμενικών αξιών και στην ιδεολογική προετοιμασία του γένους των Ελλήνων, ώστε να οδηγηθούν στον ξεσηκωμό με τη μεγάλη επανάσταση του 1821, που προβάλει σήμερα ως ιστορική εποποιία και ως θρίαμβος της ελευθερίας.

Σπέτσες ’21- Στο σταυροδρόμι της Ιστορίας

Την περίοδο 1821-1832, οι Σπέτσες έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση. Οι Σπετσιώτες πρώτοι ύψωσαν τη σημαία της με μεγάλη τελετή και κανονιοβολισμούς. Ο σπετσιώτικος στόλος, αποτελούμενος από εμπορικά πλοία σπετσιωτών, πήρε μέρος σε μεγάλο αριθμό ναυμαχιών, όπως της Αρμάτας, καθώς και σε αποκλεισμούς οχυρών, συγκεκριμένα του Ναυπλίου και της Μονεμβασιάς. Ένα 70 λεπτών ντοκιμαντέρ γύρω από τους τρόπους που το νησί των Σπετσών και οι άνθρωποι του θυμούνται το 1821.

Οι Συνελεύσεις και τα Συντάγματα του Αγώνα

Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, οι Έλληνες προσπάθησαν να σχηματίσουν κεντρική διοίκηση προκειμένου να συντονίσουν καλύτερα τη διεξαγωγή του αγώνα τους. Έτσι πραγματοποίησαν μια σειρά από τοπικές Συσκέψεις και Εθνοσυνελεύσεις, ψηφίζοντας ακόμα και Συντάγματα για την πολιτική που θα ακολουθούσαν.

Η έρευνα έχει ολοκληρωθεί και τα περισσότερα από τα προαναφερόμενα ντοκιμαντέρ έχουν περάσει στο στάδιο της παραγωγής με σκοπό να προβληθούν την επόμενη χρονιά από το COSMOTE History. Έτσι η COSMOTE TV τιμά την Ελληνική Επανάσταση, αλλά και προσφέρει στο τηλεοπτικό κοινό την ευκαιρία να μάθει περισσότερα για όσα συνέβησαν εκείνη την περίοδο!

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Melas Blog Τελευταίες ειδήσεις