Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

«Μελίνα στοπ καρέ» – Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο της Μελίνας Μερκούρη

«Μελίνα στοπ καρέ» – Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο της Μελίνας Μερκούρη

Σε πρώτη τηλεοπτική προβολή θα μεταδοθεί το ντοκιμαντέρ  «Μελίνα στοπ καρέ-Αναζητώντας τη σύγχρονη ελληνικότητα», μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ2. Πρόκειται για συμπαραγωγή του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, του Εθνικού Θεάτρου και του υπουργείου Πολιτισμού και υλοποιήθηκε με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννηση της Μελίνας Μερκούρη.

Μέσα από δεκατρείς εικόνες και ισάριθμες αφηγήσεις παρελαύνουν η μικρή Μελίνα-Αμαλία, η έφηβη, η γυναίκα, η αγωνίστρια, η Μπλανς, η Στέλλα, η Ίλυα, η Φαίδρα, η Μήδεια, η Κλυταιμνήστρα, η υπουργός Πολιτισμού, η στωική Μελίνα του Μεμόριαλ, όλες οι όψεις της «τελευταίας Ελληνίδας θεάς», όπως δικαιολογημένα έχει χαρακτηριστεί.

Το ντοκιμαντέρ σε κείμενο και σκηνοθεσία του Μάνου Καρατζογιάννη επιχειρεί, σε μια καίρια χρονική συγκυρία, μέσα από τη συγκινητική συμμετοχή των καταξιωμένων ηθοποιών της νεότερης γενιάς που έχουν τιμηθεί με το ετήσιο Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη από το 2007 έως το 2018, να αναδείξει -επιπλέον- ορισμένα περιστατικά λιγότερο γνωστά, αλλά καθοριστικής σημασίας για την καλλιτεχνική ατμόσφαιρα της εποχής.

 

Το ντοκιμαντέρ ισορροπώντας ανάμεσα στο θέατρο και στον κινηματογράφο γυρίστηκε στη σκηνή του Εθνικού θεάτρου Rex – Μαρίκα Κοτοπούλη και αποτυπώνει με ακρίβεια σημαντικά ιστορικά γεγονότα καθιστώντας τον μύθο που περιβάλλει τη λαμπερή πρωταγωνίστρια γοητευτικό αλλά και πιο ισχυρό.

Η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2020 στη σκηνή Rex – Μαρίκα Κοτοπούλη στο Εθνικό Θέατρο, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, στο πλαίσιο της φετινής απονομής του Θεατρικού Βραβείου Μελίνα Μερκούρη. Η περσινή νικήτρια Ηρώ Μπέζου παρέδωσε την καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη στη φετινή νικήτρια Δήμητρα Βλαγκοπούλου για την ερμηνεία της στην παράσταση του Έκτορα Λυγίζου «Η τραγική ιστορία του Άμλετ».

 

 

Συμμετέχουν με σειρά εμφάνισης οι βραβευμένες με το «Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη»: Λένα Παπαληγούρα, Γιούλικα Σκαφιδά, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Λένα Δροσάκη, Μαρία Κίτσου, Μαρίνα Ασλάνογλου, Ιωάννα Παππά, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Ανθή Ευστρατιάδου, Στεφανία Γουλιώτη, Έλενα Μαυρίδου, Εύη Σαουλίδου, Λουκία Μιχαλοπούλου. Η «φιγούρα» της Μελίνας αποτυπώνεται από τη Ζέτα Δούκα.

Την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, στις 19:00, μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ2 οι τηλεθεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ «Μελίνα στοπ καρέ – Αναζητώντας τη σύγχρονη ελληνικότητα», για τη ζωή και το έργο της Μελίνας Μερκούρη… της Μελίνας μας…!

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Melas Blog Τελευταίες ειδήσεις