Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Μουσικό Κουτί: Ο Διονύσης Τσακνής και η Ρίτα Αντωνοπούλου στην εκπομπή της ΕΡΤ1

Μουσικό Κουτί: Ο Διονύσης Τσακνής και η Ρίτα Αντωνοπούλου στην εκπομπή της ΕΡΤ1

Μία ακόμα μουσική βραδιά με πολλά σημαντικά τραγούδια και προσεγμένες υπέροχες εκτελέσεις υπόσχεται και σήμερα η εκπομπή της ΕΡΤ1.

Το ροκ «συναντά» τους μεγάλους συνθέτες και ο Νίκος Πορτοκάλογλου με τη Ρένα Μόρφη υποδέχονται τον τραγουδοποιό Διονύση Τσακνή και την ερμηνεύτρια Ρίτα Αντωνοπούλου στην τηλεοπτική συχνότητα της ΕΡΤ1.

«Φταίνε τα τραγούδια» για όλα όσα θα συμβούν στο «Μουσικό Κουτί»! Ο Θάνος Μικρούτσικος «αναμετράται» με τους Pink Floyd, η Λίνα Νικολακοπούλου με τη Cyndi Lauper και ο Μίκης Θεοδωράκης με τις Τρύπες!

«Ο Σουλτάνος της Βαβυλώνας και η γυναίκα». Οι στίχοι της Λίνας Νικολακοπούλου, η πρώτη εκτέλεση του αξέχαστου Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Στο μικρόφωνο ο Διονύσης Τσακνής, αλλά όχι μόνος. Ακολουθεί ο Νίκος Πορτοκάλογλου που κρατά τον ρυθμό με ένα ταμπούρλο τραγουδώντας, αλλά και η Ρένα Μόρφη που ερμηνεύει εξαιρετικά τους ιταλικούς στίχους.

«Θα μεγαλώνω». Ένα πολύ τρυφερό τραγούδι σε στίχους του Δημήτρη και Αντώνη Παπαβομβολάκη που ερμηνεύει η Ρίτα Αντωνοπούλου με τη συνοδεία πιάνου, προκαλώντας συγκίνηση και στο πλατό, όπως βέβαια και σε όλους μας.

«Φτιάξε καρδιά μου το δικό σου παραμύθι». Πραγματικά ένα τραγούδι με στίχους παραμυθένιους σε όσους αρέσουν οι μαγικές ιστορίες. Στα μικρόφωνα ο Διονύσης Τσακνής, και ο Νίκος Πορτοκάλογλου. Στο ρεφρέν η Ρίτα Αντωνοπούλου, αλλά και η Ρένα Μόρφη.

Και βέβαια από το Μουσικό Κουτί βγαίνουν και ιστορίες. Ο Διονύσης Τσακνής μάς ταξιδεύει στην Καρδίτσα που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Θυμάται τον πατέρα του που «ήταν φανατικός της κλασικής μουσικής» και εξηγεί γιατί ενώ ήταν φρόνιμος μαθητής, τελικά αποφοίτησε με διαγωγή «καλή».

«Σύχναζα σε ένα καφενείο που όλως τυχαίως ήταν δίπλα στο σχολείο και έπινα τσιπουράκι. Ήμουν άτυχος όμως γιατί με έπιαναν οι καθηγητές και αυτό σήμαινε πολλές αποβολές. Από ένα σημείο και μετά δεν μπορούσα να κάνω κοπάνα γιατί είχα τόσες αποβολές, που θα έμενα από τις απουσίες και γι’ αυτό και η διαγωγή μου ήταν «καλή». Κατά τα άλλα δεν έκανα φασαρία στην τάξη γιατί ήμουν ένας μαθητής εντελώς αδιάφορος, γι’ αυτό που συνέβαινε στο σχολείο».

Ο ίδιος απαντάει στο δίλημμα αν θα προτιμούσε ένα δείπνο με τη Μαρία Κάλλας ή με τη Μελίνα Μερκούρη και μιλάει για την ιστορία του ανατρεπτικού τραγουδιού «Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον».

Γύρω στο ’90 συναντάει καλλιτεχνικά τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Τι ήταν αυτό που τους ένωσε τόσο, ώστε κάποια στιγμή, ένας αστυνομικός να πει το καταπληκτικό ότι έχει μποτιλιάρισμα γιατί στο θέατρο τραγουδάει αυτός ο …Τσακνής Μαχαιρίτσας; «Ο Λαυρέντης ήταν το alter ego μου και νομίζω και εγώ το δικό του, καθόρισε τη ζωή μου, όχι μόνο μουσικά αλλά απ’ όλες τις πλευρές. Ήμασταν διαφορετικοί αλλά ταυτοχρόνως ήμασταν και ίδιοι! Ήταν παροιμιώδεις οι καβγάδες μας αλλά πάντα ωραίοι καβγάδες!…» λέει.

Η Ρίτα Αντωνοπούλου γυρίζει τον χρόνο πίσω και θυμάται το περιστατικό που στάθηκε η αφορμή στα 18 της να τραγουδήσει για πρώτη φορά επαγγελματικά σε ένα ρεμπετάδικο στο Κουκάκι, την αντίδραση του πατέρα της, τα μαθήματα που πήρε στο …μεγάλο σχολείο του Μίμη Πλέσσα και του Σταμάτη Κραουνάκη, αλλά και τη στιγμή που χτύπησε το τηλέφωνο και άκουσε τη φωνή του Θάνου Μικρούτσικου:

«Εκείνη την περίοδο ήμουν τρελό νιάτο και κοιμόμουν έως το μεσημέρι… Χτυπάει το σταθερό τηλέφωνο και λέω ένα νυσταγμένο …Ναι! Και ακούω από μέσα: «Θάνος Μικρούτσικος. Κοιμάσαι; Όχι, όχι δεν κοιμάμαι, του λέω. Καλά θα σε πάρω μετά, μου απαντά και το κλείνει. Μετά από αυτό λέω δεν θα με ξαναπάρει ποτέ! Κι όμως μου τηλεφώνησε μετά από μία ώρα και κανονίσαμε ένα ραντεβού δια ζώσης, στο οποίο μου ζήτησε να ετοιμάσω τέσσερα τραγούδια του, με τα οποία όπως μου είπε θα με διάλεγε ανάμεσα από άλλους διακόσιους. Μελέτησα και διάλεξα τέσσερα δικά του φυσικά. Όταν πήγα μου λέει: Θέλω να πεις ένα τραγούδι που δεν είναι δικό μου …»

Ο Διονύσης Τσακνής και η Ρίτα Αντωνοπούλου διαμορφώνουν το Juke box της ζωής τους, βάζοντας αντί για κέρμα αναμνήσεις και συναισθήματα και ερμηνεύουν τραγούδια που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί!

Η μπάντα του «Μουσικού Κουτιού» διασκευάζει για χάρη τους «Τα ζηλιάρικά σου μάτια» του Μάρκου Βαμβακάρη, τον «Σουλτάνο της Βαβυλώνας» του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, τη «Μυρτιά» του Μίκη Θεοδωράκη…!

Απόψε, στις 11, το Μουσικό Κουτί ανοίγει στην ΕΡΤ1 και οι τηλεθεατές θα απολαύσουν για μία ακόμα φορά μία εκπομπή με πολλή μουσική, αγαπημένα τραγούδια και σπουδαίες εκτελέσεις τους…!

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Melas Blog Τελευταίες ειδήσεις