Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Ο ΑΝΤ1 γιορτάζει… και το φωνάζει!

Ο ΑΝΤ1 γιορτάζει… και το φωνάζει!

Σε λίγες ημέρες ο ΑΝΤ1 γίνεται τριάντα ετών. Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων ο τηλεοπτικός σταθμός σημείωσε πολλές επιτυχίες αλλά και αρκετές αποτυχίες στους πίνακες τηλεθέασης, καταφέρνοντας όμως και στις μεν αλλά και στις δε περιπτώσεις να είναι από τους πρωταγωνιστές του τηλεοπτικού τοπίου και σημείο αναφοράς, κυρίως για τυπολογίες ψυχαγωγικού προγράμματος.

Με αφορμή αυτή την επέτειο, τα γενέθλιά του, ο ΑΝΤ1 κυκλοφόρησε ένα πανηγυρικό δελτίο Τύπου… και πολύ καλά έκανε… έστω και αν ορισμένα τα παραλέει… έστω και αν ορισμένους τους έχει ξεχάσει!

Με το σλόγκαν λοιπόν «Τριάντα Χρόνια Είμαστε Ένα»  το δελτίο Τύπου αναφέρει: «Τριάντα χρόνια πριν…

1989, Παραμονή Πρωτοχρονιάς. Στις 9μμ ο Τέρενς Κουίκ μετρά αντίστροφα για την έναρξη του νεοσύστατου, τότε, ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1.  Ένα νέο κανάλι εκπέμπει σήμα για πρώτη φορά. Το όραμα του αείμνηστου Μίνωα Ξ. Κυριακού γίνεται πραγματικότητα…

Με ηγετική παρουσία, στρατηγικές επενδύσεις και καινοτόμες κινήσεις, ο ΑΝΤ1 έδωσε μια δυνατή πνοή στο ξεκίνημα της ιδιωτικής τηλεόρασης και έβαλε την ιδιαίτερη σφραγίδα του  σε τηλεοπτικές προτάσεις που άνοιξαν νέους δρόμους στη μικρή οθόνη, δημιούργησαν τάσεις και καθιέρωσαν πρόσωπα που πρωταγωνιστούν σήμερα στον τηλεοπτικό χώρο.

Ο ρόλος που έπαιξε στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου  τηλεοπτικού τοπίου ήταν καθοριστικός.  Έχοντας πάντα σαν πυξίδα τον τηλεθεατή και τις απαιτήσεις της νέας εποχής, κατέθεσε τις πιο πρωτοποριακές προτάσεις και τις υλοποίησε, με έμπνευση και τεχνογνωσία.

Έγινε «φυτώριο» νέων παρουσιαστών, ηθοποιών, δημοσιογράφων και τεχνικών ενώ το ανθρώπινο δυναμικό του στελεχώθηκε από πρόσωπα που διέθεταν υψηλούς στόχους και επαγγελματικό ήθος. 

Όλα αυτά τα χρόνια, ο ΑΝΤ1 εξελίχθηκε,  πέρασε τα σύνορα της Ελλάδας και έφτασε σε κάθε άκρη του κόσμου, όπου υπάρχει ελληνισμός. Σήμερα, το πρόγραμμά του μεταδίδεται  μέσω του ΑΝΤ1 Satellite στις Η.Π.Α. και τον Καναδά,  μέσω του ΑΝΤ1 Pacific στην Αυστραλία και μέσω του ANT1 Europe στην Ευρώπη. 

Ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ είναι μέτοχος του παγκόσμιου ομίλου VICE αρκετά χρόνια. Το VICE είναι ο Αμερικάνικος κολοσσός ΜΜΕ με την μεγαλύτερη επιρροή στους νέους παγκοσμίως.  Το 2014 ξεκίνησε η έναρξη της λειτουργίας του VICE Greece στην Ελλάδα. Με την πρόσφατη επέκταση της συνεργασίας αυτής ο ANT1 έχει παρουσία σε περισσότερες από 35 χώρες.

Ο ΑΝΤ1 γράφει ιστορία…

Σε ένα τηλεοπτικό τοπίο που διαρκώς μεταβάλλεται και γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστικό, ο ΑΝΤ1 ήταν από την αρχή της λειτουργία του η πρώτη επιλογή για όσους ήθελαν να ενημερωθούν και να ψυχαγωγηθούν από τη μικρή οθόνη. Είναι πολλές και σημαντικές οι στιγμές, των τελευταίων 30 ετών, που έχουν συνδεθεί με το σήμα, την εικόνα και τη φωνή του.  Και αυτό που τις χαρακτηρίζει είναι η πρωτοπορία.

Η τηλεόραση του ΑΝΤ1 χάραξε νέους δρόμους στην ενημέρωση και δημιούργησε νέα πρότυπα στον χώρο των ειδήσεων. Η δημοσιογραφική ομάδα του ΑΝΤ1, με τη σημαντική συνεισφορά των τεχνικών του καναλιού, έδωσε το καλύτερο δείγμα γραφής στην άμεση, ζωντανή, πλήρη και αμερόληπτη κάλυψη των μεγάλων γεγονότων στην Ελλάδα και τον κόσμο. Οι επιτυχίες του ΑΝΤ1 αποτελούν ορόσημο στα χρονικά της ελληνικής δημοσιογραφίας. Από το πρώτο δελτίο το 1989 με τον Τέρενς Κουίκ μέχρι και το 2019 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο ΑΝΤ1 δεν υποβίβασε ποτέ το αίσθημα της βαθιάς ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, για άμεση, ολοκληρωμένη και αντικειμενική ενημέρωση.

Ο ΑΝΤ1 ήταν εκείνος που πρώτος «έχτισε» την πρωινή ζώνη ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, στην ελληνική τηλεόραση.  Από το 1991, η πρωινή ενημερωτική εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τον  Γιώργο Παπαδάκη, η μακροβιότερη ενημερωτική εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης, παραμένει πρώτη στις προτιμήσεις των τηλεθεατών και αποτελεί μια από τις ελάχιστες σταθερές αξίες της μικρής οθόνης. Ακόμη μια καινοτομία του ΑΝΤ1 ήταν η καθιέρωση ενός ψυχαγωγικού προγράμματος στην πρωινή ζώνη. Από τον «Πρωινό καφέ» και τη Ρούλα Κορομηλά μέχρι το «Πρωινό» και τη Φαίη Σκορδά, οι τηλεοράσεις όλης της Ελλάδας είναι παραδοσιακά συντονισμένες, από τις 10:00 έως τις 13:00.

Από το 1989 έως και την τηλεοπτική σεζόν 2019-20, ο ΑΝΤ1 έχει προβάλει 200 συνολικά σειρές όλων των ειδών. Οι περισσότερες έχουν σημειώσει πολύ υψηλά ποσοστά τηλεθέασης και έχουν γίνει σημείο αναφοράς για τους τηλεθεατές, ενώ κάποιες από αυτές έχουν καταρρίψει εντυπωσιακά ρεκόρ μακροβιότητας, όπως η «Λάμψη» του Νίκου Φώσκολου. Ο ΑΝΤ1 άνοιξε μια νέα σελίδα στην τηλεόραση με την προβολή των καθημερινών σειρών στην απογευματινή ζώνη του, παράδοση που συνεχίζει με επιτυχία η αγαπημένη καθημερινή σειρά «Γυναίκα Χωρίς Όνομα». Η πίστη του ΑΝΤ1 στην αξία της ελληνικής μυθοπλασίας αποδεικνύεται και από την ένταξη της σειράς «Άγριες Μέλισσες», στο φετινό του πρόγραμμα. Η συγκεκριμένη σειρά αναγέννησε το είδος, σάρωσε στην τηλεθέαση και κέρδισε τηλεθεατές και τηλεκριτικούς. Το όραμα του σταθμού, όμως, δεν σταματά εδώ. Με την ίδρυση της Σχολής Σεναρίου ο ΑΝΤ1 επενδύει στην εκπαίδευση της επόμενης γενιάς σεναριογράφων και δημιουργών, στηρίζει έμπρακτα την ελληνική μυθοπλασία και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την παραγωγή σειρών υψηλού επιπέδου.

Η ψυχαγωγία υπήρξε από την πρώτη μέρα λειτουργίας του ΑΝΤ1 η σπονδυλική στήλη του προγράμματός του. Όλα αυτά τα χρόνια, η ελληνική παραγωγή του καναλιού απέκτησε γνώση και εμπειρία, καταγράφοντας μεγάλες επιτυχίες. Συμμετείχε στην ανάδειξη σημαντικών ταλέντων του θεάματος, καθιέρωσε πρότυπα και προηγήθηκε των αλλαγών στην τηλεοπτική βιομηχανία. Οι ψυχαγωγικές εκπομπές, τα τηλεπαιχνίδια, οι μουσικές εκπομπές, τα ξεχωριστά παιδικά προγράμματα, τα special events, τα καλλιστεία, τα reality shows και τόσα πολλά ακόμα φέρουν τη σφραγίδα των ανθρώπων του ΑΝΤ1. Το κανάλι τόλμησε παραγωγές που ξέφευγαν από τα συνήθη πρότυπα της διασκέδασης, όπως το εμβληματικό παγκόσμιο φαινόμενο «Big Brother» και πρόσφερε μια διαφορετική πρόταση τηλεοπτικής ψυχαγωγίας, κατακτώντας έτσι την ταυτότητα του πρωτοποριακού σταθμού.  Και συνέχισε με το «Fame Store», το «XFactor», το «DWTS», το «Voice». Φυσικά, η σημαντική ιστορία των ψυχαγωγικών εκπομπών του καναλιού συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Εκτός από το «Rouk Zouk» και το «Still Standing», που βρίσκονται σταθερά πρώτα στις προτιμήσεις του κοινού, ετοιμάζεται να επιστρέψει στον αέρα και το  show-υπερπαραγωγή «Υοur Face Sounds Familiar».

Καινοτόμος και πρωτοπόρος στον χώρο των digital media, ο ΑΝΤ1 το 2009, εγκαινίασε το πρώτο WEBTV της ελληνικής τηλεόρασης. Μέσα από την Internet υπηρεσία, ξεκίνησε να προσφέρει σε όλους τη δυνατότητα να παρακολουθούν όποτε και όπου θέλουν το αγαπημένο τους πρόγραμμα (catch up & live streaming). 

Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί η σημαντική δράση του ΑΝΤ1 σε θέματα Εταιρικής Υπευθυνότητας. Αξιοποιώντας τη δύναμη του μέσου, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, στοχεύει σε ενέργειες και υποστηρίζει δράσεις με στόχο να προσφέρει στις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες. Βασικός του άξονας, η επίλυση άμεσων προβλημάτων και η βελτίωση της ποιότητας ζωής, για ένα καλύτερο μέλλον.

Το τέλος αυτής της χρονιάς βρίσκει τον ΑΝΤ1 να γιορτάζει τα 30 του χρόνια όπως του αξίζει, στην κορυφή της προτίμησης του κοινού. Ο Θοδωρής Μ. Κυριακού, έχοντας καταστήσει τον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ ηγέτη στην νοτιοανατολική Ευρώπη, συνεχίζει να υλοποιεί το όραμα του πατέρα του, με τις ίδιες αξίες και τα ίδια ιδανικά.

Αν ο ΑΝΤ1 ήταν άνθρωπος θα έμπαινε στην τέταρτη δεκαετία της ζωής του, την πιο παραγωγική και γόνιμη, όπως συνηθίζουμε να λέμε. Βέβαια, από την πρώτη μετάδοση μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά. Οι τηλεοράσεις λέπτυναν, το Ίντερνετ εισέβαλε στις ζωές μας, όμως ο ΑΝΤ1 παραμένει  εδώ, δίπλα σας, όντας πλέον ο παλαιότερος εν ενεργεία ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός της χώρας. Αυτό το γεγονός δεν είναι τυχαίο. Η ποιότητα του προγράμματος, το μεράκι και ο επαγγελματισμός των εργαζομένων του, αλλά πάνω από όλα η αγάπη του τηλεοπτικού κοινού, τον έφεραν εδώ που είναι. Πλέον, βλέπει μόνο μπροστά, στα επόμενα 30 χρόνια που έρχονται για να δημιουργήσουν νέες αναμνήσεις!»

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Melas Blog Τελευταίες ειδήσεις