Τετάρτη, 17 Απρ.
23oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Οι επιλογές των ακροατών – Μέτρηση ραδιοφωνικών σταθμών που φέρνει τους πάνω… κάτω!

Οι επιλογές των ακροατών – Μέτρηση ραδιοφωνικών σταθμών που φέρνει τους πάνω… κάτω!
Φωτογραφία αρχείου InTime News

Ενδιαφέροντα στοιχεία απορρέουν από την έρευνα ακροαματικότητας που πραγματοποιήθηκε από τις MRB Hellas και Global Link για λογαριασμό της ΑΕΜΑΡ (Αστική Εταιρία Μέτρησης Ακροαματικότητας Ραδιοφωνικών Σταθμών Αττικής) για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αττικής.

Εκτός από τις… ανατροπές που φέρνει στο ραδιοφωνικό τοπίο είναι και η πρώτη έρευνα στην ιστορία του ιδιωτικού ραδιοφώνου που δεν διενεργείται από τη Focus.

Να αναφέρουμε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτουν από τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε δείγμα 7.890 άτομα που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 12/02/2019 και 09/04/2019 και υπό μελέτη πληθυσμός είναι ο «μόνιμος» της καλυπτόμενης περιοχής, των ατόμων 15 έως 70 ετών, με τόπο κύριας κατοικίας το σύνολο των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της Περιφέρειας Αττικής, εξαιρουμένων των περιοχών Αγκιστρίου, Αντικυθήρων, Κυθήρων, Μεθάνων, Πόρου, Σπετσών, Τροιζήνος και Ύδρας.

Ο πληθυσμός που καλύπτει η έρευνα ορίζεται με τα πληθυσμιακά στοιχεία της Eurostat (Eurobase) για το έτος 2018, τα οποία βασίζονται στα στοιχεία της τελευταίας διαθέσιμης απογραφής (ΕΛ.ΣΤΑΤ. – 2011) προσαρμοσμένα σε σχέση με τις συνιστώσες αλλαγής του πληθυσμού που παρήχθησαν από το μητρώο φυσικής κίνησης για τον μόνιμο πληθυσμό στο Ν. Αττικής. Ο πληθυσμός αυτός είναι 2.710.548 άτομα.

Η έρευνα πεδίου υλοποιήθηκε από δύο εταιρείες ερευνών, μελών του ΣΕΔΕΑ που ακολούθησαν τα ίδια πρότυπα, οδηγίες και κανόνες, υλοποιόντας εξ ημισείας την έρευνα πεδίου, με το 50% των συνεντεύξεων να πραγματοποιείται από την εταιρεία MRB HELLAS S.A και το υπόλοιπο 50% από την εταιρεία GLOBAL LINK S.A. Συμβουλευτικό και ελεγκτικό ρόλο καθόλη τη διάρκεια της έρευνας και σε κάθε διαδικασία αυτής είχε το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτά στην κορυφή της κατάταξης βρέθηκε ο Μελωδία, ενώ αμέσως μετά ο Athens Dee Jay και ακολουθεί ο Ρυθμός, ενισχύοντας όσους υποστηρίζουν ότι οι περισσότεροι ακροατές επιλέγουν μουσική.

Αμέσως μετά στην κατάταξη (στην 4η θέση) βρίσκεται ο ΣΚΑΪ ενώ αρκετές θέσεις πιο κάτω (στην 8η θέση) ο άλλος ενημερωτικός σταθμός ο Real. Όσο για τους αθλητικούς σταθμούς αυτός που φαίνεται ότι συγκεντρώνει τους περισσότερους ακροατές-φιλάθλους είναι ο ΣΠΟΡ FM που βρίσκεται στη 17η θέση της κατάταξης.

Αναλυτικά λοιπόν στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε τη σειρά κατάταξης που προέκυψε από την έρευνα καθώς και το ποσοστό % ακροαματικότητας του κάθε σταθμού σε σχέση με τον πληθυσμό αλλά και επί των ακροατών.

Τέλος να αναφέρω ότι οι «υπόλοιποι ραδιοφωνικοί σταθμοί» σημείωσαν 10,6% μέσο όρο επί του πληθυσμού  και13,3% επί των ακροατών.

Melas Blog Τελευταίες ειδήσεις