Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Προβλήματα στο ΕΣΡ: Το τελεσίγραφο μετά την αδιαφορία

Προβλήματα στο ΕΣΡ: Το τελεσίγραφο μετά την αδιαφορία

Ανέλαβαν έργο και το έφεραν επιτυχώς εις πέρας ενώ μάλιστα από την πολύωρη πρόσθετη εργασία τους μπήκε… ζεστό και μπόλικο χρήμα στα ταμεία του Δημοσίου.

Κι ενώ διεκδικούν –έχοντας λάβει διαβεβαιώσεις- δεν λαμβάνουν τα νόμιμα επειδή κάποιοι… καθυστερούν. Με επιστολή τους λοιπόν ενημερώνουν πως… τέρμα οι υπερωρίες και ό,τι είναι να γίνει θα γίνεται εντός ωραρίου, όπερ σημαίνει καθυστερήσεις στους απαιτούμενους ελέγχους αλλά και στο διαγωνισμό που τρέχει όπως και σε αυτούς που πρέπει… κάποτε να γίνουν!

Ο λόγος για τους 39 (!!!) συνολικά εργαζομένους στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης που μετά από τις πολλές ώρες εργασίας προκειμένου να προκηρυχθεί αλλά και να διεξαχθεί -επιτυχώς όπως έγινε- ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες είχαν λάβει διαβεβαιώσεις ότι θα εισπράξουν τις νόμιμες αποζημιώσεις υπερωριών.

Τελικά όμως ενώ στα κρατικά ταμεία από το διαγωνισμό μπήκαν ήδη 17.500.000 ευρώ και θα εισπραχθούν ακόμα 157.500.000 ευρώ οι αρμόδιοι καθυστερούν τις δικές τους νόμιμες αμοιβές. Έτσι ανακοινώνουν πως… έως εδώ και οι εργασίες θα γίνονται εντός ωραρίου με κίνδυνο πλέον να καθυστερούν πολλές απαραίτητες διαδικασίες, όπως αυτές του ελέγχου της αίτησης για τηλεοπτική άδεια από την εταιρεία «Άλτερ Έγκο» του Βαγγέλη Μαρινάκη, αλλά και ο έλεγχος στους πέντε αδειοδοτημένους σταθμούς για το αν τηρούν τους όρους.

Τα προβλήματα αυτά για το φόρτο εργασίας και το έλλειπες προσωπικό τα έχουμε επισημάνει και σε παλαιότερα κείμενα στο Newsit.gr αφού παράλληλα οι 39 (!!!) εργαζόμενοι στο ΕΣΡ πρέπει να κάνουν και τον απαραίτητο καθημερινό έλεγχο σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς ανά τη χώρα για τυχόν παραβάσεις ενώ πρέπει να προκηρυχθεί και διαγωνισμός για ραδιοφωνικές άδειες και τηλεοπτικές, περιφερειακές και θεματικές. Εύλογα λοιπόν καλούν τους εμπλεκόμενους θεσμικούς και πολιτικούς φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη δικαιολογημένη… υπο-λειτουργία της ανεξάρτητης Αρχής.

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου από τους εργαζομένους του ΕΣΡ αναφέρει:

«Συμπληρώνονται ήδη έξι μήνες από την επιτυχή ολοκλήρωση από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης της αδειοδότησης των παρόχων περιεχομένου (τηλεοπτικών σταθμών) εθνικής εμβέλειας, η οποία περατώθηκε με τη χορήγηση πέντε αδειών στους επιτυχόντες υποψηφίους.

Για την άρτια ολοκλήρωση της αδειοδότησης αυτής χρειάστηκε το σύνολο του προσωπικού του ΕΣΡ (39 άτομα συνολικά) να εργαστεί επί έναν περίπου χρόνο στο όριο των ανθρωπίνων αντοχών, αναλαμβάνοντας χωρίς καμία εξωτερική βοήθεια το σύνολο του όλου έργου από τη σύνταξη της Προκήρυξης ΕΣΡ 1/2017 έως την εξέταση των προδικαστικών προσφυγών των υποψηφίων και την αντίκρουση των δεκάδων λόγων ακύρωσης που προβλήθηκαν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αυτό είχε πέραν όλων των άλλων και θετικό αντίκτυπο επί του προϋπολογισμού, καθώς η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε χωρίς καμία επιβάρυνση για παροχή εξωτερικής νομικής και οικονομικής τεχνογνωσίας και βοήθειας – σε αντίθεση με προηγούμενες αντίστοιχες αδειοδοτήσεις. Ως γνωστός εξάλλου, με την επιτυχή ολοκλήρωση της αδειοδότησης εισέρευσαν άμεσα στα κρατικά ταμεία  17.500.000 ευρώ ενώ θα ακολουθήσει σταδιακά η εισροή ακόμα 157.500.000 ευρώ εντός των επόμενων ετών.

Για το παραπάνω έργο και ενώ εκκρεμούσε ακόμα η αδειοδοτική διαδικασία, υπήρξε διαβεβαίωση εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής ότι θα καταβαλλόταν στο προσωπικό η νόμιμη αποζημίωση για την επιπλέον εργασία του εντός των ορίων που προβλέπουν οι κανόνες του Ενιαίου Μισθολογίου (Ν. 4354/2015).

Κατόπιν σχετικής προτάσεως της Ολομέλειας του ΕΣΡ της 1ης Οκτωβρίου 2018, προκρίθηκε τελικά η λύση να προωθηθεί στο Υπουργείο Οικονομικών σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης για την καταβολή αποζημίωσης στο προσωπικό του ΕΣΡ στη βάση του άρθρου 21 παρ. 5 του Ενιαίου Μισθολογίου που προβλέπει ακριβώς την καταβολή εφάπαξ πρόσθετης αμοιβής στο προσωπικό που συμμετέχει στην οργάνωση, διεξαγωγή και υποστήριξη διαγωνισμών φορέων του Δημοσίου.  

Ήδη όμως έχουν περάσει τρεις περίπου μήνες από την αποστολή του παραπάνω σχεδίου κοινής υπουργικής απόφασης, χωρίς να υπάρξει καμία απολύτως απάντηση από το Υπουργείο Οικονομικών και χωρίς κανείς να έχει ανταποκριθεί στις επανειλημμένες παρακλήσεις μας να πληροφορηθούμε έστω την πορεία της υποθέσεως που μας αφορά.

Δεδομένων των παραπάνω το προσωπικό του ΕΣΡ αισθάνεται ότι εμπαίζεται και αποφασίζει να αναστείλει άμεσα την παροχή κάθε εργασίας εκτός του νομίμου ωραρίου του μέχρι την καταβολή της οφειλόμενης αποζημίωσης για την ήδη ολοκληρωθείσα αδειοδότηση. Όπως επισημάνθηκε από τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του ΕΣΡ κατά την πρόσφατη ακρόαση της 6ης Μαρτίου 2019 ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, το γεγονός αυτό θα δημιουργήσει σημαντικότατα προβλήματα στην ομαλή λειτουργία και στην επιτέλεση των καθηκόντων του ΕΣΡ ενόψει μάλιστα της νέας προκηρυχθείσης αδειοδότησης παρόχων περιεχομένου εθνικής εμβέλειας αλλά και των ελέγχων που πρέπει βάσει νόμου να αρχίσουν επί των πέντε αδειούχων παρόχων της Προκήρυξης ΕΣΡ 1/2017. Αναλαμβάνουμε το μερίδιο ευθύνης που (δεν) μας αναλογεί για αυτήν την αρνητική εξέλιξη, ας αναλάβουν όμως επιτέλους το δικό τους και όλοι οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι θεσμικοί και πολιτικοί φορείς».

Ίσως μετά το… τελεσίγραφο των 39 (!!!) εργαζομένων οι αρμόδιοι φορείς κάνουν αυτά που επιβάλλονται, αρχίζοντας με το να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει πριν από μήνες εκτός κι αν κάποιους… συμφέρει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να αναγκάζεται να… υπολειτουργεί…!

Melas Blog Τελευταίες ειδήσεις