Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Το Εθνικό Θέατρο Δίνει Πνοή: εργαστήριο για άτομα που αναρρώνουν από κορονοϊό

Το Εθνικό Θέατρο Δίνει Πνοή: εργαστήριο για άτομα που αναρρώνουν από κορονοϊό

Μετά την επιτυχημένη πορεία του πιλοτικού προγράμματος ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΝΕΙ ΠΝΟΗ την άνοιξη του 2021, το Εθνικό Θέατρο συνεχίζει την κοινωνική δράση του δωρεάν διαδικτυακού εργαστηρίου με σκοπό να βοηθήσει συνανθρώπους μας που αναρρώνουν από Covid 19 και εξακολουθούν να υποφέρουν από δύσπνοια, δυσφωνία και επακόλουθο άγχος.

Το εργαστήριο του Εθνικού Θεάτρου αποβλέπει στην επανεκπαίδευση της αναπνοής σε συνεργασία με τακτικά post και long covid ιατρεία μέσω της φωνητικής έκφρασης και του τραγουδιού.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση «Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην επανεκπαίδευση της αναπνοής μέσω του τραγουδιού. Χρησιμοποιώντας ως σημείο εκκίνησης μουσικές από όλο τον κόσμο και φωνητικά παιχνίδια, θα εξερευνούμε τη φωνή και την αναπνοή και κερδίζουμε γνώση, ψυχική και σωματική ευεξία. Παράλληλα στο εργαστήριο, θα δοθούν ένα σημαντικό ασκησιολόγιο, φωνητικές τεχνικές αλλά και εργαλεία αυτοδιαχείρισης για τους ασθενείς που αναρρώνουν αργά από covid-19 και βιώνουν επίμονα συμπτώματα, όπως δύσπνοια, διαταραχές φώνησης, ή και άγχος.

Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια θα εφοδιασθούν με ασκήσεις για να τις εξασκούν στον δικό τους χρόνο.

Η προσέγγιση του προγράμματος συνδυάζει μουσικές και ιατρικές γνώσεις, με στόχο να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ανάγκη για υποστήριξη σε όσους αντιμετωπίζουν συμπτώματα “PostCOVID” και βιώνουν βραδεία αποκατάσταση μετά το εξιτήριό τους από το νοσοκομείο.»

Το εργαστήριο σχεδίασε και συντονίζει η Αγγελική Τουμπανάκη (PhD), Διδάκτορας Μοριακής Ογκολογίας, βοκαλίστρια, εκπαιδεύτρια φωνής και μέλος της διεπιστημονικής ομάδας Voice Mentoring για την αποκατάσταση ασθενών με φωνητικές διαταραχές.

Επιστημονικοί συνεργάτες του εργαστηρίου είναι οι εξειδικευμένοι επιστήμονες αποκατάστασης διαταραχών Φώνησης:

-Δρ. Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος | Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, Φωνίατρος

-Ελπίδα Κουτσουμπάκη | Ειδική Φωνοθεραπεύτρια, Λογοθεραπεύτρια, Ψυχολόγος και δημιουργός της προσέγγισης Integrated Voice Therapy

-Ελένη Λαδά, MSc, PgCert, Λογοθεραπεύτρια – Ειδική Φωνοθεραπεύτρια

-Σοφία Γεωργίου | Φυσικοθεραπεύτρια φωνής, Εργοφυσιολόγος, MSc, Cert.Acupuncturist

Στα εργαστήριο μπορούν να πάρουν μέρος ασθενείς με εμμένοντα συμπτώματα από την νόσο Covid- 19, που παρακολουθούνται σε ανάλογα εξωτερικά ιατρεία.

Να σημειωθεί ότι για να συμμετέχει κάποιος δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία ή ενδιαφέρον για το τραγούδι, ενώ ιδανικά πρέπει να είναι διαθέσιμοι και για τις επτά συνεδρίες. Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό σε όλους, ανεξαρτήτως εθνικότητας, φύλου, ή άλλης διαφορετικότητας, αρκεί να είναι εγγεγραμμένοι στα αναφερόμενα τακτικά Post Covid Care ιατρεία.

-της Δ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν» | Επιστημονική Υπεύθυνη Αναστασία Αντωνιάδου, Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων ΕΚΠΑ

-της Μονάδας Πνευμονολογίας και Αναπνευστικής Ανεπάρκειας Α΄Κλινική Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ευαγγελισμός» | Επιστημονική Υπεύθυνη, Παρασκευή Κατσαούνου, Επίκουρη Καθηγήτρια Πνευμονολογίας

-της Γ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, Γενικό Νοσοκομείο «η Σωτηρία» | Δ/ντης Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Συρίγος | Επιστημονική Υπεύθυνη Γαρυφαλλιά Πουλάκου, Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας

To εργαστήριο ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΝΕΙ ΠΝΟΗ που πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της εταιρίας Pfizer, περιλαμβάνει τους παρακάτω τρεις κύκλους:

-1η Χρονική περίοδος εργαστηρίου: 20 Δεκεμβρίου 2021 – 18 Φεβρουαρίου 2022

-2η Χρονική περίοδος εργαστηρίου: 21 Φεβρουαρίου 2022 – 15 Απριλίου 2022

-3η Χρονική περίοδος εργαστηρίου: 09 Μαΐου 2022 – 01 Ιουλίου 2022

Θα πραγματοποιηθούν τρία εβδομαδιαία τμήματα

  • Αριθμός συμμετεχόντων: έως 8/τμήμα
  • Αριθμός Συναντήσεων/κύκλος: επτά διαδικτυακές εβδομαδιαίες ανά τμήμα
  • Διάρκεια κάθε συνεδρίας: 60-120 λεπτά Ημέρα / ώρα: Δευτέρα: 20.00 – 21.00, Τρίτη: 20.00 – 21.00, Τετάρτη: 20.00 – 21.00

Η διαδικασία συμμετοχής

-Εγγραφή σε ένα από τα τρία postκαι longCovidιατρεία

-Απάντηση στο ερωτηματολόγιο

-Διαδικασίες – εξετάσεις παρακολούθησης

-Ένταξη σε ένα από τα 3 τμήματα αναλόγως τα long Covid

Να αναφέρουμε ότι το εργαστήριο ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΝΕΙ ΠΝΟΗ είναι εμπνευσμένο από το πρόγραμμα «ENO Breathe» της English National Opera, σε συνεργασία με το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS)της Μεγάλης Βρετανίας, τα αποτελέσματα του οποίου είναι εντυπωσιακά, παρέχοντας σημαντική σωματική και συναισθηματική υποστήριξη σε όσους ασθενείς βιώνουν συμπτώματα “Long COVID”, και καταδεικνύοντας πώς η τέχνη και η επιστήμη μπορούν να λειτουργήσουν υπέροχα μαζί!

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Melas Blog Τελευταίες ειδήσεις