Τρίτη, 23 Απρ.
20oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Οι 3 μήνες που θα κρίνουν το μέλλον της Ελλάδας

Από σήμερα ξεκινά η πιο δύσκολη περίοδος για την κυβέρνηση Παπανδρέου.

Από σήμερα ξεκινά η πιο δύσκολη περίοδος για την κυβέρνηση Παπανδρέου. Το επόμενο τρίμηνο θα είναι το πιο καθοριστικό για τη χώρα αλλά και για το κυβερνητικό σχήμα.

Εντός αυτού του τριμήνου θα φανεί κατ’ αρχήν η αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί. Οι αλλεπάλληλοι έλεγχοι από τα στελέχη της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. θα είναι βασανιστικοί.

Εάν επιτύχουμε τους στόχους τους οποίους οι ίδιοι έχουμε θέσει, το κλίμα θα αρχίσει να αλλάζει, τα spreads θα μειωθούν, και ο Γ. Παπανδρέου θα έχει μια πολύ καλή ευκαιρία να “διαφημίσει”αυτή του την επιτυχία στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. τον Ιούνιο δίνοντας τη δική του απάντηση στη Μέρκελ και τους κερδοσκόπους.

Αν τα αποτελέσματα βρεθούν εκτός στόχων τότε τα επιτόκια δανεισμού της ελληνικής οικονομίας θα παραμείνουν υψηλότατα και το Δ.Ν.Τ. με ολίγη ευρωπαϊκή βοήθεια θα είναι μονόδρομος. Η εκδοχή αυτή θα είναι καταστροφική και για τη χώρα και για την κυβέρνηση

Όμως στο τρίμηνο αυτό η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προωθήσει και τις αλλαγές στο εσωτερικό. Ο νέος χάρτης της τοπικής αυτοδιοίκησης, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, οι κινήσεις για συγχώνευση οργανισμών του δημοσίου, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η εξυγίανση του ΟΣΕ αλλά και του χώρου της υγείας είναι τομές που θα πρέπει να δρομολογηθούν εντός των επόμενων 90 ημερών.

Τα παραπάνω θα προκαλέσουν κοινωνικές αντιδράσεις.

Αντιδράσεις που θα αυξηθούν από την επίπτωση των μέτρων. ‘Ηδη το Πάσχα έδειξε τη νέα πραγματικότητα. Μεγάλη ήταν η μείωση στη κίνηση της αγοράς σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και στο χώρο των τροφίμων. Η μείωση των μισθών προκάλεσε το αυτονόητο, δηλαδή τη μεγάλη πτώση της κατανάλωσης, που θα επιφέρει άμεση αύξηση της ανεργίας και ειδικά στο χώρο των καταστημάτων αλλά και των ξενοδοχειακών υπηρεσιών αυτή θα λάβει μεγάλη διάσταση.

Αν η κυβέρνηση έχει επιτύχει στην ανόρθωση της οικονομίας, θα έχει να αντιτάξει ότι “οι θυσίες πιάνουν τόπο”και ότι αλλάζει η Ελλάδα. Εάν όχι, τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσει την αναταραχή χωρίς ουσιαστικά επιχειρήματα με κίνδυνο να “καούν” ακόμα και οι αλλαγές που επιβαλλόταν να γίνουν.

‘Αρα οι επόμενες 90 ημέρες ίσως είναι οι πιο σημαντικές των τελευταίων ετών. ‘Η η χώρα ματώνοντας τους πολίτες της θα νικήσει την κρίση και θα αποκτήσει μια νέα πιο υγιή νοοτροπία, θα βρεθεί σε μια δίνη χωρίς τέλος.

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε