Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Προσδεθείτε…έρχονται καταιγίδες

Μια περίεργη και πολύ έντονη δίνη μοιάζει να τυλίγει τη χώρα

Μια περίεργη και πολύ έντονη δίνη μοιάζει να τυλίγει τη χώρα τους πρώτους μήνες του 2010 που έρχεται.

Από τη μια, η κυβέρνηση θα πρέπει να “σπάσει αυγά ” και να πάρει όλες τις σκληρές αποφάσεις για το φορολογικό και το ασφαλιστικό.

Ταυτόχρονα τα αποτελέσματα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αλλά και της τραγικής διαχείρισης της οικονομίας μας που έκανε η ΝΔ ως κυβέρνηση θα κορυφωθούν με κλείσιμο επιχειρήσεων και μεγάλη αύξηση της ανεργίας έχοντας ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα τη μεγάλη κοινωνική αναταραχή.

Και από την άλλη με τις πολλές εξεταστικές επιτροπές της βουλής για τα σκάνδαλα που όλοι ζήσαμε –Siemens, Βατοπέδι κλπ- αλλά κουκουλώθηκαν, οι οποίες με τα όσα θα αποκαλύπτουν θα προκαλούν πολύ μεγάλη πολιτική αναταραχή.

Αν μάλιστα, όπως ακούγεται, πρώην κυβερνητικά στελέχη που πλήρωσαν “το μάρμαρο” χωρίς να φταίνε όπως ισχυρίζονται, μιλήσουν ανοιχτά (πχ. ο Π. Δούκας για το Βατοπέδι) ίσως ζήσουμε δομικές αναταράξεις.
Τα δυο αυτά μέτωπα θα προκαλέσουν λοιπόν μια σχεδόν συνολική έκρηξη. Κοινωνική το πρώτο και πολιτική το δεύτερο.

Κλίμα συναίνεσης όπως είναι εύλογο δεν πρόκειται να υπάρξει. Το αντίθετο μάλιστα. Γιατί αν κάποιοι στην κυβέρνηση υπολογίζουν ότι το ένα μέτωπο θα μπορεί να καλύπτει ή να εκτονώνει το άλλο φοβάμαι ότι πλανώνται πλάνην οικτρά. Το ακριβώς αντίθετο θα συμβεί!

Με τον τρόπο που δρομολογούνται οι εξελίξεις διαμορφώνεται ένα εκρηκτικό μάγμα με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Και μακάρι μέσα από αυτό να προκύψουν και θετικά αποτελέσματα. Δηλαδή η οικονομία να βρει το δρόμο της και οι θυσίες μας να πιάσουν τόπο, αλλά και η πολιτική ζωή να εξυγιανθεί.

Να αποδειχθεί έστω κι αν δεν τιμωρηθούν οι ένοχοι ποιοι εμπλέκονταν στα σκάνδαλα των τελευταίων ετών άλλα και να αλλάξουν όλες αυτές οι διατάξεις που προστατεύουν τους ενόχους ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια.

Όλα αυτά όμως απαιτούν μια εξαιρετικά λεπτή και τολμηρή διαχείριση. ‘Έχει αυτή την πρόθεση και τη δυνατότητα η κυβέρνηση;

Αν ναι τότε η μεγάλη ένταση που θα ζήσουμε τους επόμενους μήνες θα έχει και τη θετική της πλευρά.
Αν όχι τότε ο τόπος κινδυνεύει να βρεθεί στη δίνη που σας περιέγραψα η οποία μπορεί να έχει ολέθρια αποτελέσματα για όλους.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η ένταση που θα ζήσουμε ίσως να μην έχει προηγούμενο.

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε