Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

1,5 δις επιπλέον φόροι

Οι ειλικρινείς φορολογούμενοι θα κληθούν πάλι να πληρώσουν τα σπασμένα. Εκτός από τις αυξήσεις σε ποτά…
…  και τσιγάρα, δηλαδή τους έμμεσους φόρους, θα πληρώσουμε επιπλέον 1,5 δις το 2010 εξαιτίας της αναπροσαρμογής των φορολογικών συντελεστών.

‘Ολα αυτά περιέχονται στο προσχέδιο προϋπολογισμού που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών και εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο.
Για τα υπόλοιπα 3,3 δισ. που προβλέπονται ως αύξηση των εσόδων, ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι θα γεμίσουν τα ταμεία από την μείωση των αμυντικών δαπανών, την είσπραξη των βεβαιωμένων χρεών, μέσω της αναδιοργάνωσης των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, αλλά και την έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων και τον μεγαλοϊδιοκτητών ακινήτων.

Το προσχέδιο προβλέπει συνέχεια της ύφεσης αλλα και έλλειμμα 9,4% το 2010.

“Η κυβέρνηση αγωνίζεται να σώσει την χώρα από τη χρεοκοπία”, τόνισε σε δραματικούς τόνους ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Αναφερόμενος μάλιστα στην κατάσταση στο δημόσιο φέρεται να είπε : “Μας έλεγαν οτι νοικοκύρεψαν τον δημόσιο τομέα, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία που παραλάβαμε, μόνο πέρυσι συνταξιοδοτήθηκαν 13.000 και προσλήφθηκαν 29.000 δημόσιοι υπάλληλοι!”

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι μέσω του προϋπολογισμού μπαίνουν σε εφαρμογή οι προεκλογικές δεσμεύσεις γιά επιπλέον 1 δισ. στην Παιδεία, γιά 3.000 προσλήψεις στην Υγεία και γιά αύξηση των δημοσίων επενδύσεων κατά 4% του ΑΕΠ. Στον προϋπολογισμό περιλαμβάνεται η περαιτέρω αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ, η αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες και η αύξηση του επιδόματος ανεργίας.

Ο προϋπολογισμός, σύμφωνα με τον κ. Παπακωσταντίνου, συντάχθηκε κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες με την ελληνική οικονομία να είναι σε ύφεση, το έλλειμμα στο 12,7% του ΑΕΠ, το δημόσιο χρέος στα 300 δισ. ευρώ, τις δαπάνες να έχουν εκτροχιαστεί και τα έσοδα να έχουν καταρρεύσει. 

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε