Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

AllWeekPay: Πίστωση των εισπράξεων με κάρτες την επόμενη ημερολογιακή ημέρα για ουσιαστική βελτίωση των ταμειακών ροών των ΜΜΕ

AllWeekPay: Πίστωση των εισπράξεων με κάρτες την επόμενη ημερολογιακή ημέρα για ουσιαστική βελτίωση των ταμειακών ροών των ΜΜΕ
O κος Σπύρος Αρμενιάκος, Διευθύνων Σύμβουλος στην Euronet Merchant Services (epay).

H λειτουργία του συναλλακτικού κύκλου των ελληνικών μικρομεσαίων, κυρίως, εμπορικών επιχειρήσεων έχει πληγεί συνεπεία της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων, οι οποίες αύξησαν σημαντικά και απρόβλεπτα τις λειτουργικές δαπάνες.

Επιπλέον, η δύσκολα προβλέψιμη συμπεριφορά των καταναλωτών τους επόμενους μήνες λόγω των επικείμενων εκλογών δεν διευκολύνουν στην παρούσα συγκυρία. Από την άλλη πλευρά, οι αρχικοί φόβοι για γενικευμένη ύφεση τον χειμώνα δεν επαληθεύτηκαν, ενώ υπάρχουν ήδη θετικότερα του αναμενόμενου σημάδια για την επερχόμενη τουριστική περίοδο.

Οι ταμειακές ροές των επιχειρήσεων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη χρονική υστέρηση μεταξύ εισπράξεων και πληρωμών. Η επιδείνωσή τους στην τρέχουσα περίοδο οφείλεται τόσο σε παράγοντες, όπως η αύξηση των πρώτων υλών, του μεταφορικού κόστους και της ενέργειας, όσο και του γεγονότος ότι οι προμηθευτές, σε δυσμενείς περιόδους προσπαθούν να μετακυλήσουν βραχύτερους όρους πληρωμής στους αγοραστές. Σε περιόδους όπου οι εισπράξεις είτε μειώνονται είτε αναβάλλονται, οι επιχειρήσεις καλούνται να ανταποκριθούν σε μία ταμειακή κρίση, η οποία χρήζει λύσης που θα έρθει να καλύψει το χρονικό κενό και να προσφέρει την πολύτιμη αναμενομένη ρευστότητα άμεσα.

Όπως δηλώνει ο κος Σπύρος Αρμενιάκος, Διευθύνων Σύμβουλος στην Euronet Merchant Services (epay) «μας απασχόλησε έντονα το γεγονός ότι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις σε επιμέρους τομείς και κλάδους οικονομικής δραστηριότητας όπως το λιανικό εμπόριο και οι υπηρεσίες, αντιμετωπίζουν προβλήματα έλλειψης άμεσων διαθεσίμων που δυσχεραίνουν τη λειτουργία τους. Μπήκαμε στη θέση του πρατηριούχου που πρέπει να παραγγείλει καύσιμα νωρίς την Κυριακή, του ιδιοκτήτη εστιατορίου που θα επισκεφτεί πρωί του Σαββάτου τη λαχαναγορά, την κρεαταγορά ή την ιχθυόσκαλα για να διαλέξει φρέσκες πρώτες ύλες, τον επιχειρηματία σε μία τουριστική περιοχή που λόγω αυξημένης ζήτησης θέλει να γεμίσει τα ράφια του ξανά μέσα στο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας ή στις αργίες του Πάσχα. Αναρωτηθήκαμε πώς θα μπορούσαμε να δώσουμε, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την τεχνολογία μας στις ηλεκτρονικές πληρωμές, πρακτική λύση σε ένα σημαντικό εμπόδιο για την ανάπτυξη ειδικά της μικρής κλίμακας επιχειρηματικότητας με δεδομένη την ελλιπή, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, πρόσβαση σε εξωτερική χρηματοδότηση για την κάλυψη άμεσων λειτουργικών αναγκών. Νιώσαμε ότι πρέπει με κάποιον τρόπο να βοηθήσουμε τον επιχειρηματία να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των εργασιών του και λιγότερο στην αναζήτηση ρευστότητας για επιπλέον στοκ, για την πληρωμή υπερωριών ή για μπορέσει να τρέξει άμεσα μία έκτακτη διαφημιστική ενέργεια στα social media μέσα στο Σαββατοκύριακο. Προς την κατεύθυνση αυτή και παράλληλα με την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών, προσαρμόσαμε τα συστήματά μας σε συνεργασία και με την Τράπεζα Πειραιώς ώστε να πιστώνουμε στον τραπεζικό λογαριασμό των -συνεργαζόμενων με την epay– επιχειρήσεων το σύνολο των εισπράξεων με κάρτες νωρίς το πρωί την αμέσως επόμενη ημέρα της συναλλαγής δηλαδή και Σάββατα και Κυριακές αλλά και αργίες».

H νέα αυτή δυνατότητα απευθύνεται στις συνεργαζόμενες με την epay επιχειρήσεις που αποδέχονται πληρωμές με κάρτες σε φυσικά καταστήματα και eShops, προσφέροντας ανακούφιση στο πρόβλημα έλλειψης διαθεσίμων κεφαλαίων κατά τις μη εργάσιμες ημέρες. Με τη δυνατότητα «AllWeekPay», η εκκαθάριση συναλλαγών είναι άμεση με τα ποσά των πληρωμών να είναι διαθέσιμα στον τραπεζικό λογαριασμό της κάθε συνεργαζόμενης επιχείρησης, την αμέσως επόμενη ημέρα νωρίς το πρωί, συμπεριλαμβανομένων αργιών και Σαββατοκύριακων. Έτσι, οι επιχειρηματίες δεν χρειάζεται να περιμένουν τη Δευτέρα ή την επόμενη εργάσιμη για να δουν διαθέσιμες τις εισπράξεις με κάρτες στον τραπεζικό τους λογαριασμό και να χρησιμοποιήσουν το ποσό.

«Στόχος μας στην epay είναι η διευκόλυνση των ελληνικών επιχειρήσεων στον καθημερινό τους αγώνα για ανάπτυξη και κερδοφορία. Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην παροχή υπηρεσιών υψηλής αξίας που να συνδέονται με την πραγματικότητα της ελληνικής επιχειρηματικότητας και όχι υπηρεσιών που απαντούν σε ανύπαρκτες επί της ουσίας ανάγκες. Τα στελέχη μας, προερχόμενα από όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας και με πολυετή παρουσία στην αγορά, είναι σε καθημερινό διάλογο με την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα για να μπορούμε να προσαρμόζουμε τα προϊόντα μας στις ανάγκες του πελάτη, όχι το αντίστροφο. Δεν αυτοπαγιδευόμαστε στην αναζήτηση της μεγάλης ιδέας, του νεωτερισμού για τον νεωτερισμό. Αντίθετα, αναζητούμε να εισάγουμε χρησιμότητα και απλότητα στα προϊόντα, στις υπηρεσίες και στις διαδικασίες μας. Με το AllWeekPay βελτιώνουμε τη ρευστότητα των μικρών επιχειρήσεων, τόσο απλά αλλά και τόσο καινοτόμα» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κος Αρμενιάκος.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (2022 SME Country Fact Sheet), το 99,2% των ελληνικών επιχειρήσεων ορίζονται ως πολύ μικρές ή μικρές. Ένα από τα βασικά τους προβλήματα είναι ότι δυσκολεύονται να βρουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για την καθημερινή τους λειτουργία ή για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων. Παράλληλα, οι νέες επιχειρήσεις μη διαθέτοντας ικανό ιστορικό χρηματοοικονομικών στοιχείων αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια. Ωστόσο, επιχειρήσεις με τερματικά POS και ηλεκτρονικά καταστήματα, μπορούν να καλύψουν μέρος του χρηματοδοτικού τους κενού χωρίς πολύπλοκες διαδικασίες με εργαλεία όπως η προεξόφληση άτοκων δόσεων και τα ανοιχτά κεφαλαία κίνησης, το όριο των οποίων ανακυκλώνεται από τις πιστώσεις των συναλλαγών με κάρτες. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε πρωτοβουλίες της Πολιτείας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας με μέτρα, δράσεις και τραπεζικά εργαλεία που φιλοδοξούν να αντιμετωπίσουν την έλλειψη πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης ή να βελτιώσουν τους όρους και τις διαδικασίες χρηματοδότησης. «Το AllWeekPay λειτουργεί συμπληρωματικά επιταχύνοντας τις χρηματικές ροές στην οικονομία» επισημαίνει ο κος Αρμενιάκος.

Για περισσότερες πληροφορίες ή για να γίνετε μέρος του μεγαλύτερου δικτύου εμπορικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και να εκμεταλλευτείτε όλες τις δυνατότητες που σας δίνει η epay επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.epayworldwide.gr ή ένα από τα καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις