Ελλάδα

Αποχαιρετούμε τους μισθούς και υποδεχόμαστε Στρος Καν και Ρεν

Πιέζει η τρόικα για επιχειρησιακές συμβάσεις με καθολικό και μόνιμο χαρακτήρα όσο διαρκεί το μνημόνιο δηλαδή ως το 2013, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους της Κυριακής.

Η μάχη του μισθού στον ιδιωτικό τομεα είναι σκληρή και πηγές της ΕΕ αναφέρουν ότι είναι ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία προς τα κάτω φυσικά για τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, χωρίς ωστόσο να θιγεί ο κατώτατος μισθός.

Σύμφωνα με το Έθνος η τρόικα δεν δέχεται όσα συμφωνήθηκαν – πάνω ή κάτω από το τραπέζι – με τους κοινωνικούς εταίρους για τις επιχειρησιακές συμβάσεις και πιέζει επίσης για κατάργηση της αυτόματης επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων.

Η Κομισιόν παράλληλα τονίζει ότι η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας στην ελλάδα έχει “επείγοντα” χαρακτήρα και υπογραμμίζει ότι οι κλαδικές συμβάσεις συνέβαλαν με καθοριστικό τρόπο στην ανεξέλεγκτη και υπερβολική μισθολογική εξέλιξη, πράγμα που όπως κρίνουν συνέβαλε σε μισθούς “ασύμμετρους” με την παραγωγικότητα.

Η εβδομάδα που έρχεται είναι καθοριστική για την τύχη των μισθών στην Ελλάδα, με το τελικό σχέδιο να κλειδώνει. Το θέμα θα τεθεί στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης με την τρόικα να πιέζει για εφαρμογή των επιχειρησιακών χωρίς όρους και προϋποθέσεις όπως προβλέπεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο και την κυβέρνηση να μην είναι βέβαιο ότι θα μπορέσει να επιβάλλει όρους, με το επιχείρημα ότι υπάρχει συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους.

Μέσα σε αυτό το κλίμα έρχεται την Τρίτη ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν στην Αθήνα, ο οποίος θα γίνει δεκτός με τιμές αρχηγού κράτους. Επί τάπητος το θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του χρέους ενώ οι συναντήσεις θα δώσουν και θα πάρουν – και με κοινωνικούς εταίρους και τον ΣΕΒ. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Real News πέραν της επιμήκυνσης θα συζητηθεί και ενδεχόμενο παροχής συμπληρωματικού δανείου 50 δισ. προς τη χώρα μας. Η εφημερίδα επικαλείται δήλωση αξιωματούχου του ΔΝΤ, ο οποίος αφήνει να διαφανεί ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να προτείνει νέο δάνειο ύψους 50 δισ. καθώς θεωρούν ότι η Ελλάδα θα το χρειαστεί.

“Κουράγιο Έλληνες” θα μας πει και πάλι ο Επίτροπος Ρεν που καταφτάνει την Πέμπτη για να συμμετέχει σε οικονομικό συνέδριο και θα στηρίξει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Και οι δύο – Ρεν και Στρος Καν- σύμφωνα με τη Real News έχουν απευθύνει αίτημα προς τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου να απευθυνθούν προς το Σώμα με ανοιχτό το ενδεχόμενο να δεχτούν ερωτήματα από τους εθνοπατέρες.

Στο μεταξύ αύριο ο πρωθυπουργός θα έχει συναντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Μπαρόζο με τον οποίο θα συζητήσει το ζήτημα του μόνιμου μηχανισμού στήριξης που σύμφωνα με τις γερμανικές βουλήσεις θα “αγριέψει” από το 2013 και μετά.

Διαβάστε ακόμη: Τουλάχιστον ένας μισθός χαμένος στον ιδιωτικό τομέα το 2011

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Βίντεο λίγο μετά την πρόσκρουση του ταχύπλοου στη Βούλα - «Έφερε τούμπα 360 μοιρών και προσγειώθηκε κανονικά»
Η κατάσταση της υγείας της 60χρονης που τραυματίστηκε από την πρόσκρουση του σκάφους, είναι «κρίσιμη, αλλά σταθερή», αφού αντιμετωπίζει πολύ εσωτερικά τραύματα σε σπλήνα και ήπαρ και νοσηλεύεται στο Ασκληπιείο
Το ταχύπλοο που αναποδογύρισε στη Βούλα
Τρεις ληστείες μέσα στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στην Αττική - Έσπασαν τζαμαρία καταστήματος και χτύπησαν με όπλο στο κεφάλι υπάλληλο
Κλοπές σημειώθηκαν σε Πεντέλη, Καλλιθέα και Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Μία γυναίκα προσπάθησε να σταματήσει διαρρήκτη χτυπώντας τον με κουβά
Διαρρήξεις στην Αττική