Ελλάδα

Αυξάνονται τα όρια, μειώνονται συντάξεις και εφάπαξ – Χαστούκι για 3,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους

- Αύξηση ορίων ηλικίας για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ
- Τέλος το ΕΚΑΣ για τους κάτω των 65 ετών
- Πως θα υπολογίζονται οι επικουρικές και το εφάπαξ

Τα Ταμεία είναι ένα βήμα πριν το κραχ. Τα μέτρα που ήδη έχουν εξαγγελθεί και ψηφιστεί από τη Βουλή ουσιαστικά έχουν στόχο την περιστολή των δαπανών και μόνο. Έτσι τα μέτρα οδηγούν σε μειώσεις των συντάξεων και των εφάπαξ, αλλά και αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων.

Από έξι μέτρα που έχουν περάσει και θα αρχίσουν άμεσα να εφαρμόζονται επηρεάζονται συνολικά περίπου 3.500.000 ασφαλισμένοι.

Ένα σαρωτικό μέτρο είναι η κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους κάτω των 65 ετών. Χιλιάδες είναι οι γυναίκες ασφαλισμένες που θα χάσουν το βοήθημα, αλλά και οι ανάπηροι που το λαμβάνουν.

Χαμένες είναι οι γυναίκες ασφαλισμένες του ΙΚΑ σε ότι αφορά και στα όρια συνταξιοδότησης αφού το όριο για τη μειωμένη σύνταξη αυξάνεται από τα 60 στα 60,5 έτη για εκείνες πυο συμπληρώνουν 12.000 ημέρες ασφάλισης.

Το όριο ηλικίας αυξάνεται από τα 60 έτη και 9 μήνες στα 61 έτη και 6 μήνες για πλήρη και από τα 58 και 9 μήνες στα 59 και 6 μήνες για μειωμένη για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ που έχουν 10.500 ημέρες ασφάλισης με 7.5000 βαρέα.

Παράλληλα μειώνεται από το 74% στο 73% ο συντελεστής αναπλήρωσης στο Δημόσιο και τα Ειδικά Ταμεία για τον χρόνο ασφάλισης μετά την 1/1/2008.

Μεγάλες θα είναι ωστόσο οι μειώσεις στις επικουρικές αλλά και το εφάπαξ καθώς αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού τους.

Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές θα δημιουργηθούν εικονικοί ατομικοί λογαριασμοί μέσω των οποίων και ανάλογα με τις εισφορές θα καθορίζεται η σύνταξη. Ο νέος τρόπος υπολογισμού θα αρχίσει να ισχύει από 1/1/2015 με μεικτό σύστημα υπολογισμού για όσους είναι ασφαλισμένοι πριν το 2001 και θα συνταξιοδοτηθούν μετά το 2015 με το ισχύον σύστημα και από το 2015 και μετά με το νέο σύστημα.

Σε ό,τι αφορά στο εφαπαξ θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται ο νέος τρόπος υπολογισμού με συντελεστή βιωσιμότητας και ρήτρα μηδενικού ελλείμματος

Διαβάστε επίσης:

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Δροσίζει ο καιρός από την Τετάρτη: Ενισχύονται τα μελτέμια στο Αιγαίο, έως 8 μποφόρ θα πνέουν οι άνεμοι
Κορυφώνεται το «δροσερό φαινόμενο» την Πέμπτη - Έντονες οι καταιγίδες στη βόρεια Ελλάδα το επόμενο 24ωρο - Η πρόγνωση καιρού του Θοδωρή Κολυδά και του Γιώργου Τσατραφύλλια
Κύματα
Σε κλίμα συγκίνησης η κηδεία της Αθηνάς Παπαχρήστου: Ήχησε η σειρήνα του ασθενοφόρου που είχε δωρίσει στο ΕΚΑΒ Μεσολογγίου
Η 87χρονη το μόνο που είχε ζητήσει ως αντάλλαγμα είναι κάθε φορά που το ασθενοφόρο περνά κάτω από το σπίτι της, τότε να ανάβουν την σειρήνα - Έστειλε στεφάνι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ασθενοφόρο
7
«Καταρρέουν τα νοσοκομεία των νησιών»: «Καμπανάκι» από την ΠΟΕΔΗΝ για τις ελλείψεις γιατρών
Ποια νησιά έχουν αδειάσει από γιατρούς - O Μιχάλης Γιαννάκος δηλώνει πως οι μισθοί των γιατρών, των τραυματιοφορέων και των νοσηλευτών δεν φτάνουν ούτε για το νοίκι του σπιτιού τους
Βάρκα 1