Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Bloomberg: Το Eurogroup δεσμεύθηκε ότι το κούρεμα της Κύπρου δεν θα αποτελέσει προηγούμενο και για άλλες χώρες!

Bloomberg: Το Eurogroup δεσμεύθηκε ότι το κούρεμα της Κύπρου δεν θα αποτελέσει προηγούμενο και για άλλες χώρες!

– Κανείς δεν εμπιστεύθηκε την διάψευση του Ντάϊσενμπλουμ και το ζήτησαν και γραπτώς!
– Ο Πρόεδρος του Eurogroup προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στις αγορές και δυσφορία στην ΚΟΜΙΣΙΟΝ και την ΕΚΤ
– Κυβερνήσεις ζήτησαν επιτακτικά να δοθούν έγγραφες διαβεβαιώσεις ότι το μοντέλο αυτό δεν θα ακολουθηθεί ξανά
– Τι αναφέρει το εμπιστευτικό έγγραφο που έχει στα χέρια του το Bloomberg!

Οι χώρες της Ευρωζώνης δεσμεύτηκαν ότι το «κούρεμα» των καταθέσεων στις τράπεζες στην Κύπρο δεν θα αποτελέσει προηγούμενο για μελλοντικές διασώσεις, όπως ήταν η εντύπωση που δόθηκε από τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο που είναι σε γνώση του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

«Το κυπριακό πρόγραμμα δεν αποτελεί πρότυπο, αλλά τα μέτρα του είναι προσαρμοσμένα στην πολύ ιδιαίτερη κατάσταση της Κύπρου», αναφέρει το κείμενο που συμφωνήθηκε χθες από τους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ προκάλεσε αναταραχή στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Δευτέρα με τις δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς και την εφημερίδα Financial Times περί του ότι η εξυγίανση των τραπεζών στο μέλλον πρέπει να γίνεται σε εθνικό επίπεδο και με την αμφισβήτηση της ανάγκης να χρησιμοποιούνται ευρωπαϊκά κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση προβληματικών τραπεζών.

Αν και ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών έκανε διευκρινιστική δήλωση αργότερα τη Δευτέρα, πολλές χώρες πίεσαν να υπάρξει μία επιβεβαίωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι το «κούρεμα» στις καταθέσεις στην Κύπρο δεν θα αποτελέσει μέρος των τυπικών εργαλείων για τη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Το έγγραφο υπενθυμίζει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το περασμένο καλοκαίρι για τη στήριξη της νομισματικής ένωσης «που θα βασίζεται σε στενότερη ενοποίηση και αυξημένη αλληλεγγύη, περιλαμβανομένης της πλήρους εφαρμογής του νέου ενισχυμένου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης, καθώς και περαιτέρω μέτρων προς την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης».

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου αναφέρει ότι «ανησυχεί για τις πρόσφατες ανακοινώσεις και δηλώσεις» για τα χρηματοπιστωτικά συστήματα και τους «υποτιθέμενους κινδύνους» από την υπερβολική εξάρτηση από τις τράπεζες.

Η ανακοίνωση του Λουξεμβούργου σημειώνει τους «πολύ υψηλούς συντελεστές φερεγγυότητας» των περισσότερων διεθνών τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών και διαχειριστών κεφαλαίων που λειτουργούν στο έδαφος της χώρας.

Το 23,5% του ΑΕΠ του Λουξεμβούργου το 2011 βασιζόταν στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, το υψηλότερο σχετικό ποσοστό στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Eurostat. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 8,9% στην Κύπρο και 5,7% κατά μέσο όρο στην ΕΕ, αναφέρει το Bloomberg.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αμετανόητος και προκλητικός! Ο Γιούνκερ με πήρε να μου ζητήσει συγγνώμη
 

Ντάϊσελμπλουμ: Δεν μετανιώνω για τις δηλώσεις που έκανα!

Παρασκήνιο Eurogroup: Τα σοκολατάκια της Λαγκάρντ και το αρνάκι με πατάτες

Κύπρος: Μια χώρα μπροστά στην στάση πληρωμών! – Άγνωστο πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες! – Σε κώμα η αγορά

”Θα χάσουν το 80% των καταθέσεων τους στη Λαϊκή”

Financial Times: Γιατί οι Ρώσοι αρνήθηκαν να σώσουν την Κύπρο

Γιούνκερ: Η Κύπρος έβλαψε όλο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα!

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε