Πέμπτη, 2 Μαΐ
19oC Αθήνα

ΕΚΤ: «Δε θα επιτρέψουμε σε καμία χώρα να φύγει από την ευρωζώνη»

– Απάντηση της ΕΚΤ στον Τζορτζ Σόρος που απαίτησε το διωγμό της Ελλάδας από την ευρωζώνη και από την ΕΕ
– “Δε θα μας εγκαταλείψει κανείς” λέει υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
– Χαρακτήρισε “μη ρεαλιστικό το σενάριο” της εξόδου από τη ζώνη του ευρώ
– Η στήριξη της ΕΚΤ σε Ελλάδα και Πορτογαλία έρχεται μια μέρα πριν από την κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί

Ο Τζορτζ Σόρος μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Το ίδιο και άλλοι. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποκλείει την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, επιχειρώντας να βάλει τέλος στην παραφιλολογία των ημερών.

«Η ευρωζώνη δε θα επιτρέψει σε καμία από τις χώρες-μέλη της να την εγκαταλείψει», τονίζει o Ιβ Μερς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα China Business News.

Στη συνέντευξη, η οποία δημοσιεύεται στα κινεζικά, ο Μερς τονίζει ότι θα ήταν μη ρεαλιστικό και οικονομική αυτοκτονία για τα μέλη της ευρωζώνης να την εγκαταλείψουν από τη στιγμή που δεν έχουν δικά τους νομίσματα για να στηριχτούν.

Ο Μερς πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα δεν θα αφήσει κανένα μέλος της ευρωζώνης να πτωχεύσει γιατί θα ακολουθούσαν και άλλες χώρες και αυτό θα κατέστρεφε την αξιοπιστία της ευρωζώνης ως συνόλου.

Υπογράμμισε δε ότι είναι απαραίτητο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια τον Απρίλιο και τον Ιούλιο για να ελέγξει τις πληθωριστικές προσδοκίες και τόνισε ότι οι κινήσεις του ευρώ δεν είναι καθοριστικός παράγοντας για τη διαμόρφωση πολιτικής.

Η Βρετανία επιμένει για ευρωομόλογο

“Η ευρωζώνη θα πρέπει εφεξής να αποδείξει τη δέσμευσή της για μια μεγαλύτερη δημοσιονομική ολοκλήρωση και για μηχανισμούς διακυβέρνησης που προλαβαίνουν ηθικές παρεκβάσεις και ενισχύουν τη δημοσιονομική υπευθυνότητα”, υπογραμμίζει ο βρετανός υπουργός Οικονομικών σε άθρο του στους Financial Times, το οποίο συνυπογράφει ο ομόλογός του της Σιγκαπούρης Ταρμάν Σανμουγκαρατνάμ.

Το άρθρο του βρετανού υπουργού Οικονομικών δημοσιεύεται μια ημέρα πριν από τη συνάντηση στο Παρίσι, του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και της γερμανίδας καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ, από τους οποίους οι αγορές, οι οποίες δοκιμάσθηκαν σκληρά την περασμένη εβδομάδα, περιμένουν προτάσεις για την ενίσχυση της διακυβέρνησης της ευρωζώνης.

‘Ηδη από την περασμένη εβδομάδα, ο Οσμπορν είχε καλέσει τους ομολόγους του της ευρωζώνης να λάβουν γρήγορα όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως η έκδοση ευρωομολόγων, για ν΄αποτρέψουν μια διάλυση του ενιαίου νομίσματος κάτι που θα αποτελούσε “οικονομική καταστροφή και για τη Βρετανία”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σόρος: “‘Εξω η Ελλάδα από την ΕΕ και το ευρώ!”

 

Ρεν: «Τρέξτε να εφαρμόσετε τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής»

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε