Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Financial Times: Φτηνά στεγαστικά δάνεια με επιτόκιο 1% από την ελληνική κυβέρνηση

Financial Times: Φτηνά στεγαστικά δάνεια με επιτόκιο 1% από την ελληνική κυβέρνηση

Για ευκαιρία των Ελλήνων να αποκτήσουν σπίτι με φτηνό δάνειο κάνει λόγο άρθρο των Financial Times, αναφερόμενο στο πακέτο στέγασης 1,75 δισεκατομμυρίων που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τους Finacial Times, μια δημοσκόπηση του Eteron έδειξε πως το 47,9% των πολιτών ηλικία 18-44 ετών δυσκολεύεται να πληρώσει το νοίκι και για το λόγο αυτό θα δοθούν χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για 10.000 νέους ή νέα ζευγάρια από 25 έως 39 ετών, που θα συγχρηματοδοτεί το κράτος. 

Αυτό σημαίνει πως ο δανεισμός σε πρώτη φάση θα είναι με επιτόκιο γύρω στο 1%, με τους Financial Times να αναφέρει πως το θέμα της στέγασης των νέων έχει γίνει προτεραιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

“Τα έξοδα στέγασης καταλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος. Δεν ίσχυε αυτό στο παρελθόν. Για το λόγο αυτό χρειάστηκε να δημιουργήσουμε διαφορετικά εργαλεία για να καλύψουμε αυτές τις διαφορετικές ανάγκες” ανέφερε ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο οποίος έφταξε το πρόγραμμα. 

Η FT αναφέρει πως μέρος των κοδνυλίων του προγράμματος θα δοθεί για ανακαίνιση διαμερισμάτων για φοιτητές και άτομα με χαμηλό εισόδημα. Η εφημερίδα στέκεται και στην ανακοίνωση της κυβέρνησης για τη μεταφορά 177 δημοσίων υπαλλήλων από γραφεία στο κέντρο της Αθήνας προς τα προάστια, τα επόμενα πέντε χρόνια, ώστε να ελευθερωθεί χώρος στην «καρδιά» της πόλης.

Ο κ. Σκέρτσος αναφέρει μάλιστα πως θα διπλασιαστεί η χρηματοδότηση για το πρόγραμμα εάν υπάρξει έντονο ενδιαφέρον, ενώ το εν λόγω εγχείρημα αναμένεται να ψηφιστεί νομοθετικά μέχρι το τέλος του 2022. Άμεσα θα ανοίξουν και οι αιτήσεις προς τις τράπεζες. 

«Τα ενοίκια ανέβηκαν 50%»

Ένας ειδικός της αγοράς ακινήτων, ο Δημήτρης Μελαχρινός (Chief Executive του Σπιτόγατου), δήλωσε στους Financial Times πως οι τιμές πώλησης έχουν αυξηθεί κατά 30%, ενώ τα ενοίκια κατά 50% τα τελευταία 7 χρόνια. Όπως είπε, καταλυτικό ρόλο γι αυτό έχουν παίξει οι πλατφόρμες τύπου Airbnb. 

Όπως αναφέρει ενδεικτικά,μ στο Κουκάκι και την Πλάκα, δύο περιοχές δίπλα στην Ακρόπολη, τα παλιά κτίρια έχουν ανακαινιστεί και έχουν μετατραπεί σε boutique ξενοδοχεία, ενώ πλέον έχουν εκλείψει οι φοιτητές και τα νέα ζευγάρια λόγω του κόστους, και στη θέση τους είναι μόνο τουρίστες. 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις