Κυριακή, 28 Απρ.
24oC Αθήνα

Γιατί κλυδωνίζεται ο γάμος Alpha-Eurobank – Τι λένε οι 2 τράπεζες – Ανεστάλη η διαπραγμάτευση των 2 μετοχών στο Χρηματιστήριο

– Διαβάστε την ανακοίνωση της Alpha Bank
– ”Λόγω PSI δεν υπάρχουν ενδείξεις για το χρονοδιάγραμμα και την εξέλιξη της συγχώνευσης”
– Σε τελείως διαφορετικό κλίμα η ανακοίνωση της Εurobank : ”Δεν συντρέχουν λόγοι καθυστέρησής της συμφωνίας”
– Η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Οικονομικών παίρνει εμμέσως θέση υπέρ της συνένωσης
– Συνεχής ενημέρωση από το NewsIt.gr

Με μία λιτή ανακοίνωση αλλά πλούσια σε μηνύματα η Alpha Bank λίγο πριν τις 11.00 γνωστοποίησε πως ο τραπεζικός γάμος είναι στον αέρα, και πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για το πότε και εαν θα πραγματοποιηθεί.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από το κούρεμα της αξίας των ελληνικών ομολόγων, που δημιουργεί ανακατατάξεις στις ελληνικές τράπεζες.

Η Alpha Bank ουσιαστικά ανακοίνωσε πως ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ δεν υπάρχει ούτε χρονοδιάγραμμα ούτε ενδείξεις για την εξέλιξη του τραπεζικού deal.

Η ανακοίνωση της Alpha Bank

“Σε συνέχεια προηγουμένης ανακοινώσεώς της, η Alpha Bank ενημερώνει ότι, συνεπεία τρεχουσών μακροοικονομικών εξελίξεων με άμεσες επιπτώσεις επί του τραπεζικού τομέα (Private Sector Involvement – PSI), δεν δύναται επί του παρόντος να παράσχει ακριβή ένδειξη για το χρονοδιάγραμμα, και την εν γένει εξέλιξη, της συγχωνεύσεως αυτής μετά της Τραπέζης EFG Eurobank Ergasias.

Η απάντηση της Εurobank

Σε τελείως διαφορετικό κλίμα είναι η ανακοίνωση της Εurobank που βγήκε λίγο πριν τις 12.00 το μεσημέρι.

”Σε συνέχεια προηγούμενης ανακοίνωσής της, η Εurobank δηλώνει ότι είναι σε διαβούλευση με την Αlpha Bank για να ολοκληρώσει τη διαδικασία συγχώνευσης το συντομότερο δυνατόν, και εκτιμά ότι δεν συντρέχουν λόγοι καθυστέρησής της”.

Ενω δηλαδή η Alpha Bank δείχνει να φρενάρει λόγω του κουρέματος, την ίδια ώρα η Εurobank λέει επισήμως πως δεν συντρέχουν λόγοι καθυστέρησης.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες τραπεζικές πηγές, αιτία στο μπλοκάρισμα της συμφωνίας είναι η σχέση ανταλλαγής μετοχών μεταξύ των 2 υπό συγχώνευση τραπεζών, καθώς διαρρέεται πως η σχέση αυτή πρέπει να αναπροσαρμοστεί μετά την συμφωνία για το κούρεμα.

Πάντως το Χ.Α. και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησαν σε αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Alpha Bank.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η απόφαση αυτή πάρθηκε από τις διοικήσεις των ΕΚ και ΧΑ  διότι μετά τις σημερινές ανακοινώσεις των δύο εταιρειών, δεν διασφαλίζεται η προστασία του επενδυτικού κοινού.

Την ίδια ώρα γίνεται έλεγχος στις συναλλαγές των δυο τραπεζών, για τη σημερινή και για τις προηγούμενες 7 συνεδριάσεις.

Τι λέει το υπουργείο Οικονομικών

Μετά τις ραγδαίες αυτές εξελίξεις βγήκε η εξής ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών.

”Η Κυβέρνηση χαιρέτισε με ιδιαίτερα θερμό τρόπο την απόφαση της Alpha και της Eurobank να συγχωνευτούν θεωρώντας την ως ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ανασυγκρότησης και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Οι εκπρόσωποι του δημοσίου στα ΔΣ και οι γενικές συνελεύσεις των προνομιούχων μετόχων των δυο τραπεζών που συγκροτούνται από το ελληνικό δημόσιο στήριξαν τις σχετικές αποφάσεις. Οι γενικές συνελεύσεις των δυο τραπεζών αποφάσισαν υπέρ της συγχώνευσης στις 15.11.2011, μετά δηλαδή την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26.10.2011 που διαμόρφωσε, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, τις παραμέτρους του PSI.

Επίσης, όλο αυτό το διάστημα οι διοικήσεις των δυο τραπεζών παρακολουθούν από πολύ κοντά τις συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας – με τη στήριξη των θεσμικών της εταίρων – και των ιδιωτών πιστωτών μέσω του IIF/SC. Γνωρίζουν συνεπώς εδώ και πολύ καιρό το πλαίσιο του PSI ως προς το οποίο δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο ή διαφορετικό, σε σχέση με αυτά που έχουν λάβει υπόψιν τους και έχουν συνυπολογίσει οι δυο τράπεζες.

Άλλωστε, μια από τις βασικές συνιστώσες της απόφασης της 26.10 και του νέου προγράμματος είναι η απόλυτη διασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών που εισέρχονται έτσι ενισχυμένες στη νέα περίοδο”.

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε