Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Η Moody’s απειλεί για νέες υποβαθμίσεις τορπιλίζοντας τις οικονομίες στην Ευρωζώνη

– Γιατί ”απογειώθηκαν” ξανά τα ελληνικά spreads στις 965 μονάδες βάσης
– Τα βρώμικα κερδοσκοπικά παιχνίδια των διεθνών οίκων
– Ο βαθύς μέχρι παρεξηγήσεως ”ύπνος” των Ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων
– Η Standard&Poor’s υποβάθμισε 4 μεγάλες ελληνικές τράπεζες
Απτόητοι οι διεθνείς οίκοι συνεχίζουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος ιδίως των υπερχρεωμένων, όπως η Ελλάδα, χωρών της Ευρωζώνης αφού τους το επιτρέπουν με την ύποπτα ακατάσχετη ”φλυαρία” τους κοινοτικοί αξιωματούχοι όπως ο επικεφαλής του ταμείου στήριξης που βλέπει κινδύνους στην αποπληρωμή των χρεών της Ελλάδας.
 
Το ”κόλπο” τους που τους εξασφαλίζει αμύθητα κέρδη είναι απλό.Οι διεθνείς οίκοι δεν βγάζουν το ”ψωμί” τους από τις αξιολογήσεις που κάνουν και με τα πινακάκια που κατατάσσουν τις οικονομίες χωρών, αλλά από τις προμήθεις που παίρνουν από τους πελάτες τους για τις συμβουλές που τους δίνουν για μετοχές, ομόλογα, ασφάλιστρα κινδύνου κλπ.
 
Την ώρα λοιπόν που οι οίκοι αυτοί ”μαντεύουν” πως μία χώρα θα έχει πρόβλημα στο μέλλον να αποπληρώσει τα χρέη της και της υποβαθμίζουν την αξιολόγηση της, τότε ακριβώς εξασφαλίζουν τεράστια κέρδη για τους πελάτες τους, αλλά και για τις ίδιες φυσικά, που έχουν προηγουμένως τζογάρει-ποντάρει σε άνοδο των επιτοκίων δανεισμού (spread) και ασφαλίστρων κινδύνου (cds) των εν λόγω χωρών.
 
Το ίδιο ”παιχνίδι” κάνουν και με μετοχές εταιριών σε όλο τον κόσμο τις οποίες αξιολογούν αναλόγως με το πως βγάζουν λεφτά από αυτές, επιδιώκοντας κατά το συμφέρον των πελατών τους είτε την άνοδο είτε την πτώση των μετοχών.
 
Οι αποδείξεις για τα κερδοσκοπικά παιχνίδια τους, που μπροστά τους είναι παρωνυχίδες οι ”στημένοι” ποδοσφαιρικοί ή άλλοι αγώνες, είναι αναρίθμητες.
 
Κορυφαίες και πιο πρόσφατες οι εκθέσεις τους που εξυμνούσαν την αμερικανική τράπεζα Lehman Brother’s η οποία στη συνέχεια κατέρρευσε και έγινε σύμφωνα με αναλυτές η απαρχή για το ντόμινο της κρίσης που ξεκίνησε στην Αμερική και μετά έπληξε την Ευρώπη.
 
Το ίδιο ”πετυχημένη” ήταν και η αναφορά τους για τις ισλανδικές τράπεζες τις οποίες εκθείαζαν λίγες ώρες πριν αυτές ”σκάσουν” σαν φούσκες.
 
Οι οίκοι αυτοί όμως συνεχίζουν το ”βιολί” τους επειδή απέναντί τους βρίσκονται Ευρωπαίοι ηγέτες που αρέσκονται σε λεονταρισμούς και απειλές κατά των οίκων χωρίς στην ουσία κανένα περιεχόμενο, δηλαδή τους πολεμάνε με άσφαιρα πυρά.
 
Έτσι εξηγείται γιατί σήμερα η Moody’, ακολουθώντας στα χνάρια των οίκων Fitch και Standard & Poor’s που άνοιξαν πρώτες το ”χορό” των υποβαθμίσεων και των απειλών, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων υποβαθμίσεων υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης.
 
”Με δεδομένες αυτές τις εξελίξεις, οι αξιολογήσεις μας για τις χώρες της ευρωζώνης θα καθορίζονται από τρεις υποθέσεις που επιβεβαιώθηκαν από τις ανακοινώσεις της Παρασκευής: έλλειψη στήριξης φερεγγυότητας, διακριτή πιθανότητα αναδιάρθρωσης χρεών και άλλων μορφών κρατικής χρεοκοπίας, και η εκτίμησή μας πως οι συνθήκες χρηματοδότησης θα παραμείνουν δύσκολες”, τονίζει ο οίκος στην ανακοίνωση του με την οποία αιτιολογεί τις απειλές της.
 
Προσέξτε τώρα γιατί οι διεθνείς αυτοί οίκοι γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια, για να μην πούμε κάπου αλλού, τις λεκτικές και ανούσιες αντιδράσεις που ”ψιθύρισαν” εναντίον τους οι Βρυξέλλες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αμέσως μετά τις υποβαθμίσεις της Ελλάδας και της Πορτογαλίας από την S&P.
 
Γιατί δεν πρόλαβαν να στεγνώσουν οι ανακοινώσεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ και βγήκε σήμερα το πρωί ο επικεφαλής του ταμείου στήριξης της ευρωζώνης Klaus Regling και άνοιξε το δρόμο για τα ”τσακάλια” λέγοντας ότι βλέπει : ”κινδύνους στην αποπληρωμή των χρεών της Ελλάδας”.
 
Μάλιστα για να μην εκτοξεύσει μόνο τα ελληνικά spread συνέχισε:”Η προσοχή έχει εστιαστεί στις τρεις μικρές χώρες – την Ελλάδα την Ιρλανδία και την Πορτογαλία”.
Μεγαλώνει η πτώση -1,06% στο Χρηματιστήριο – ”Πετάνε” και πάλι τα spread

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε