Οικονομία

Κατσέλη πρός τράπεζες: Ρίχτε χρήμα στην αγορά!

Σαφές μήνυμα προς τις τράπεζες έστειλε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

 τονίζοντας την άμεση ανάγκη διοχέτευσης ρευστού στην αγορά.

Η κα Κατσέλη είπε πολλές φορές ότι «αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία θα αυξηθούν οι επισφάλειες – και αυτό πρέπει να το προσέξουν οι τράπεζες – και θα τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα».

«Από τα 28 δισ. που διατέθηκαν στις Τράπεζες, χρησιμοποίησαν μόλις 12-13 δισ.€. Από αυτά τα 4 ενίσχυσαν τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας τους, ενώ τα 9 στο σύνολό τους σχεδόν χρησιμοποιήθηκαν για την επαναχρηματοδότηση του δημοσίου μέσω της αγοράς τίτλων, στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο και την κερδοφορία των Τραπεζών . Αγοράζοντας τίτλους του δημοσίου με επιτόκια από 3-5,5%, οι Τράπεζες επαναχρηματοδοτήθηκαν μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με 1-1,5%. Η διαφορά αποτέλεσε το κέρδος τους, μια πηγή εσόδων μη επαναλαμβανόμενη», είπε χαρακτηριστικά η κα Κατσέλη.

«Ένα είναι βέβαιο: ότι ΔΕΝ διοχετεύθηκε ρευστότητα στην αγορά ακόμα και όταν αυτό επιχειρήθηκε να γίνει με την εγγύηση του Δημοσίου . Η χρήση πχ. του ΤΕΜΠΜΕ ήταν τέτοια ώστε βασικά δεν δόθηκε φρέσκο χρήμα στην αγορά, αλλά έγινε ανακύκλωση υφιστάμενων οφειλών με την εγγύηση του δημοσίου».

«Είναι απαραίτητο να διοχετεύσουμε ρευστότητα σε επιχειρήσεις και σε νοικοκυριά που συνεισφέρουν στην παραγωγική διαδικασία και ανάπτυξη, αντιπαλεύοντας τις επιπτώσεις της κρίσης. Ώστε να μην μετατραπούν τυχόν ενήμερες οφειλές βιώσιμων επιχειρήσεων σε μη ενήμερη κατάσταση λόγω προβλημάτων ρευστότητας. Και να μην αποκλειστούν από την οικονομική ζωή νοικοκυριά που βρέθηκαν σε κατάσταση υπερχρέωσης αλλά να ενταχθούν σ’ αυτή συνεισφέροντας στην οικονομική δραστηριότητα και στο πιστωτικό σύστημα. Κι΄αυτό κάναμε με το νόμο που ψηφίσθηκε πρόσφατα για την ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων, επαγγελματιών και αγροτών καθώς και με το σχέδιο νόμου που κατατίθεται εντός των ημερών για την ρύθμιση χρεών υπερχρεωμένων νοικοκυριών», τόνισε η υπουργός.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα