Σάββατο, 1 Ιουν.
24oC Αθήνα

Κραχ” στην Ιαπωνία – Τεράστια πτώση στο Χρηματιστήριο

Κραχ” στην Ιαπωνία – Τεράστια πτώση στο Χρηματιστήριο

Με μεγάλη πτώση 3% ξεκίνησε η συνεδρίαση του χρηματιστηρίου του Τόκιο καθώς λίγο μετά το άνοιγμα, ήταν διάχυτη η ανησυχία των επενδυτών για την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών, της ζώνης του ευρώ και των αναδυόμενων αγορών.

Μετά από λίγα λεπτά συναλλαγών, ο δείκτης Nikkei 225 των blue chips υποχώρησε κατά 3,01%, χάνοντας 439,87 μονάδες και φτάνοντας στις 14.179,26 μονάδες Αλλά και ο ευρύτερος δείκτης Topix όλων των τίτλων, υποχώρησε κατά 3,48 % , χάνοντας 41,64 μονάδες και φτάνοντας στις 1.154,68 μονάδες .

Το χρηματιστήριο του Τόκιο ακολούθησε την πτωτική τάση της Δευτέρας στη Wall Street, όπου ο Dow Jones έχασε περισσότερο από 2 % , μετά την ανακοίνωση ότι ο Ιανουάριος ήταν ο χειρότερος οικονομικός μήνας από το Μάιο του 2012 καταγράφοντας επίσης το χειρότερο ξεκίνημα έτους από το 2009.

η επιστροφή του κινδύνου στις παγκόσμιες αγορές

Στο Τόκιο και τη Νέα Υόρκη , οι επενδυτές εξέλαβαν αρνητικά τη δημοσίευση τη Δευτέρα των απογοητευτικών δεικτών παραγωγής για τις πρώτες παγκόσμιες οικονομίες, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. Αυτή η είδηση προστίθεται στο ήδη βεβαρημένο κλίμα άγχους των επενδυτών που συνδυάζεται από τους φόβους για αποπληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ και από την αναστάτωση που παρατηρείται στις αναδυόμενες αγορές. «Οι επενδυτές θα πρέπει να μείνουν μακριά από περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου για λίγο, γιατί η σύγχυση δεν φαίνεται να κρατάει πολύ», ανέφερε τραπεζικός αναλυτής της Credit Agricole .

Στην Ιαπωνία, αν και οι οικονομικοί δείκτες παραμένουν ευνοϊκοί κατά τις τελευταίες εβδομάδες, η επιστροφή του κινδύνου στις παγκόσμιες αγορές έχει προκαλέσει την ανάκαμψη του γεν που κινείται την Τρίτη στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και δύο μήνες έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Αυτά είναι προφανώς άσχημα νέα για τους Ιάπωνες εξαγωγείς, καθώς η αξία των εσόδων από το εξωτερικό μειώνεται όταν τα ξένα νομίσματα μετατρέπονται σε γιεν. Εξ αυτού ειδικά οι μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό βυθίστηκαν στην αγορά του Τόκιο την Τρίτη.

Μετά την αύξηση περίπου 57 % κατά τη διάρκεια του 2013 , ο δείκτης Nikkei 225 έχει χάσει περισσότερο από το 10 % από το τέλος του Δεκεμβρίου.

Διαβάστε επίσης:

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε