Οικονομία

Λαγκάρντ: Η παγκόσμια οικονομία παραμένει υποτονική

Η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει την αργή πορεία της, απόρροια της οικονομικής κρίσης του 2008, δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Η παγκόσμια προοπτική παραμένει υποτονική σήμερα αν και σε πολλές οικονομίες, βλέπουμε σημάδια ελπίδας», είπε η Λαγκάρντ. «Πέντε χρόνια μετά, το ταξίδι δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά η ομίχλη της κρίσης παραμένει» συμπλήρωσε.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ προειδοποίησε ότι η κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα σε όλο τον κόσμο, αν το Κογκρέσο αποτύχει να αυξήσει το δημόσιο χρέος το οποίο φτάνει στο ανώτατο όριο του στις 17 Οκτωβρίου.

«Εν μέσω αυτής της μεγάλης δημοσιονομικής πρόκλησης … η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα επί του προϋπολογισμού, πάνω από το ανώτατο όριο του χρέους, δεν βοηθάει» είπε η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Η διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης ήταν αρκετά κακό, αλλά η αποτυχία να αυξήσουν το ανώτατο όριο του χρέους θα ήταν πολύ χειρότερη και θα μπορούσε πολύ σοβαρά να βλάψει όχι μόνο την οικονομία των ΗΠΑ, αλλά και ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία », συμπλήρωσε. Παρά όμως το πολιτικό αδιέξοδο που υπάρχει στις Ηνωμένες Πολιτείες- μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων-, σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, η αμερικανική οικονομία είναι το προφανέστερο παράδειγμα ανάκαμψης στις πλούσιες χώρες.

«Τα νοικοκυριά είναι σε καλύτερη κατάσταση, ο τομέας της στέγασης επίσης, ενώ ο κινητήριος μοχλός του ιδιωτικού τομέα βουίζει και πάλι» είπε. «Αλλά η ανάπτυξη το τρέχον έτος θα είναι πολύ χαμηλή – κάτω από το 2%- λόγω του γεγονότος ότι η δημοσιονομική προσαρμογή δεν γίνεται όπως θα έπρεπε να γίνει».

Για την Ιαπωνία, η Λαγκάρντ «είδε» λόγους αισιοδοξίας μετά από δύο δεκαετίες στασιμότητας, μετά τις επιθετικές πολιτικές τόνωσης της οικονομίας. «Αλλά το χρέος της χώρας προσεγγίζει το 250% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος , και η κυβέρνηση χρειάζεται νέα φορολογικά έσοδα και μεταρρυθμίσεις σε μια ταχέως γηράσκουσα κοινωνία», είπε.
Για την ευρωζώνη, είπε ότι η «συνολική και συντονισμένη» μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και των προϊόντων θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άνοιξε η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους

Ο Σαμαράς έθεσε θέμα μείωσης του χρέους στη Λαγκάρντ

Λαγκάρντ: Πολύ σωστά κόψαμε το ελληνικό χέρι!

Παπακωνσταντίνου στο BBC: Οι Έλληνες με μισούν, αλλά εγώ σταμάτησα το πάρτι στο ΥΠΟΙΚ (VIDEO)

Le Soir: To ΔΝΤ ταράζει τα νερά και αποκαλύπτει… για το ελληνικό χρέος

Βραζιλιάνικη ντρίμπλα – Τώρα υποστηρίζουν πλήρως την Ελλάδα και το Μνημόνιο

Λαγκάρντ: θα υπάρξει κούρεμα του ελληνικού χρέους, αν…

ΔΝΤ: απολύσεις άμεσα στο Δημόσιο – Εκβιάζουν με την επόμενη δόση

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στα 5,9 δισ. ευρώ η συνεισφορά του στο ΑΕΠ της Ελλάδας το 2024 – Υποστηρίζει συνολικά 37.000 θέσεις εργασίας
Η συνολική επίδραση στα εθνικά δημόσια έσοδα ανήλθε σε 1,1 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το 1,5% των συνολικών φορολογικών εσόδων της χώρας για το έτος 2024
Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στα 5,9 δισ. ευρώ η συνεισφορά του στο ΑΕΠ της Ελλάδας το 2024 – Υποστηρίζει συνολικά 37.000 θέσεις εργασίας
Ανάπτυξη 2,3% προβλέπει για την Ελλάδα φέτος η Τράπεζα της Ελλάδας – Απειλή οι δασμοί και οι γεωπολιτικές εντάσεις
Η περαιτέρω αύξηση του προστατευτισμού στο διεθνές εμπόριο και πιο σημαντική της αναμενόμενης επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης αποτελεί ένα από τους βασικούς κινδύνους για την ελληνική οικονομία
Η Τράπεζα της Ελλάδος
Στο Λουξεμβούργο ο Κυριάκος Πιερρακάκης για τις συνεδριάσεις Eurogroup και ECOFIN
Εύρεση τρόπων μείωσης του ενεργειακού κόστους στην ΕΕ, βήματα για τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας αλλά και για οικονομικό αντίκτυπο της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας, θα συζητηθούν στις συνεδριάσεις
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης