Οικονομία

Μειώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων στο Π. Ψυχικό – Παρέμβαση Συνηγόρου του Πολίτη

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Συνήγορος του Πολίτη, με την πρόσφατη τροποποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, σύμφωνα με την οποία οι τιμές των ακινήτων στο Παλαιό Ψυχικό θα υπολογίζονται από το 2012 και μετά με τις αντικειμενικές αξίες του 2008.

Μέχρι τώρα, ίσχυαν οι αυξημένες αξίες που είχαν καθιερωθεί για να ισχύουν από το έτος 2011 και μετά.

Με βάση τις νέες αυτές διατάξεις, εφόσον έχει ήδη βεβαιωθεί φόρος με τιμές εκκίνησης και συντελεστές αυξομείωσης υψηλότερους, θα διενεργείται νέα εκκαθάριση του φόρου από τη φορολογική διοίκηση.

Όπως σημειώνεται από την ανεξάρτητη αρχή, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2012, ο Συνήγορος με έγγραφό του προς την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών είχε επισημάνει ότι η υπέρμετρη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, μόνο στις περιοχές του Παλαιού Ψυχικού, συνιστούσε σε μεγάλο βαθμό διακριτική μεταχείριση των πολιτών, ιδίως των μισθωτών και συνταξιούχων, σε σχέση με όλη την υπόλοιπη Επικράτεια, όπου οι αντικειμενικές αξίες έχουν παγώσει.

Επίσης, με νεότερο έγγραφό της προς τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, τον Ιούλιο του 2013, η αρχή είχε τονίσει ότι το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων θα πρέπει να διαμορφώνεται στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, ώστε να είναι πράγματι αντικειμενικό και να μην πλήττει δυσανάλογα ορισμένες κατηγορίες πολιτών. Παράλληλα, είχε ζητήσει να εξετασθεί εκ νέου το ζήτημα του προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών στην περιοχή του Παλαιού Ψυχικού, με βάση αντικειμενικά κριτήρια, ώστε να υπάρξει μέριμνα για τους μισθωτούς και συνταξιούχους της περιοχής αυτής που πλήττονται δυσανάλογα.

Τέλος, σύμφωνα με την ενημέρωση της αρχής, έχει ήδη ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση του φόρου ακίνητης περιουσίας του έτους 2012 από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για πρώτη φορά οι Βρυξέλλες μιλούν για μείωση των υψηλών φορολογικών συντελεστών – Πότε θα αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες


Τι απάντησε ο Γιάννης Στουρνάρας για τις αντικειμενικές αξίες

Καταργείται η αντικειμενική αξία στην αγορά ακινήτων;

Ο συνήγορος του Πολίτη μπλόκαρε κατάσχεση

Αποζημίωση 19 χρόνια μετά, αφού παρενέβη ο Συνήγορος του Πολίτη

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Κώστας Τσιάρας: Ομάδα Task Force για τη βιολογική παραγωγή, με στόχο τη θωράκιση του συστήματος ελέγχου
Η νέα Task Force αποτελεί επιτελικό όργανο στρατηγικής σημασίας, με κύρια αποστολή τον συντονισμό, την εποπτεία και την επιτάχυνση όλων των απαιτούμενων ενεργειών για την ενίσχυση της αξιοπιστίας
Κώστας Τσιάρας
Παπαθανάσης: Με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ τοπικά σχέδια δράσης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας GReco Islands για 39 μικρά νησιά
Μέσω της συγκεκριμένης πράξης οι Δήμοι των μικρών νησιών που θα συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία Greco Islands θα εκπονήσουν αναλυτικά τα τοπικά σχέδια δράσης τους
Ο Νίκος Παπαθανάσης
Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου διολισθαίνουν πριν από την προθεσμία εκεχειρίας του Τραμπ στη Ρωσία
Ενώ ο Τραμπ απείλησε να επιβάλει περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία η επιφύλαξη σχετικά με το πόσο μακριά θα φτάσει κρατά τις τιμές φυσικού αερίου υπό έλεγχο προς το παρόν
Αγωγοί φυσικού αερίου