Δευτέρα, 29 Απρ.
23oC Αθήνα

Νέος καυγάς Ευρωπαίων – ΔΝΤ για την Ελλάδα! Άσμουσεν: Μιλάτε για τα λεφτά των άλλων!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: REUTERS
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: REUTERS

Πραγματικό… ξεκατίνιασμα στην πλάτη της Ελλάδας έγινε στη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε ξανά κούρεμα, με τον Γεργκ Άσμουσεν, μέλος της ΕΚΤ, να της «απαντά» πως λογαριάζει με τα λεφτά των άλλων!

Η ετήσια Σύνοδος του ΔΝΤ με την Παγκόσμια Τράπεζας έγινε στην Ουάσινγκτον. Την απασχόλησαν οι προοπτικές της διεθνούς οικονομίας, οι αναδυόμενες αγορές, το αδιέξοδο στις ΗΠΑ, η κρίση χρέους στην ευρωζώνη και κυρίως στην Ελλάδα, αλλά και ο συσχετισμός δυνάμεων στο μηχανισμό λήψης αποφάσεων.

Το ΔΝΤ στάθηκε στις… δεσμεύσεις των Ευρωπαίων για αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους και οι Ευρωπαίοι (Όλι Ρεν και Γεργκ Άσμουσεν) στο ότι το Ταμείο μιλά από θέση… ισχύος.

Λαγκάρντ προς Ευρωπαίους: Τηρείστε τις δεσμεύσεις σας

Το ΔΝΤ τόνισε ξανά με έμφαση τη “δέσμευση των Ευρωπαίων” για την αντιμετώπιση του ελληνικού δημόσιου χρέους, επαινώντας τις ελληνικές αρχές για τη “σημαντική πρόοδο” που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα.

Η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους που είχαν αναλάβει το Νοέμβριο του 2012 για περαιτέρω μείωση του χρέους, αν η Ελλάδα καταφέρει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα.

Ευρωπαίοι: Παίζετε με τα λεφτά μας

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιοργκ Άσμουσεν, ότι “το ΔΝΤ μιλάει για τα λεφτά των άλλων”, προσθέτοντας ότι την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ είναι μικρός δανειστής και έχει διασφαλίσει ότι θα πάρει στο ακέραιο πίσω τα χρήματα που δάνεισε στην Ελλάδα.

Από πλευράς ευρωζώνης, ο Επίτροπος Όλι Ρεν δήλωσε ότι δεν θεωρεί ότι ένα νέο “κούρεμα” είναι αναγκαίο. Επίσης, τόνισε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν “κάποια στιγμή στη διάρκεια του επόμενου καλοκαιριού”.

Η παγκόσμια οικονομία

Το ΔΝΤ εξέφρασε την ανησυχία του για “αποσταθεροποίηση” των αναδυόμενων αγορών, υπογραμμίζοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες των ανεπτυγμένων οικονομικών θα πρέπει να δράσουν προσεκτικά στον τομέα της νομισματικής πολιτικής για να αποφευχθεί η αποσταθεροποίηση των αναδυομένων αγορών.

Από τη Διευθύνουσα Επιτροπή του ΔΝΤ αναφέρθηκε ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται, με βελτιώσεις στις ανεπτυγμένες οικονομίες, αλλά με μέτρια μεγέθυνση στις αναδυόμενες αγορές.

Επίσης, υποστηρίχθηκε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν απειλές για καθοδική πορεία, προειδοποιώντας ότι η κρίση στις ΗΠΑ με τον προϋπολογισμό και το χρέος εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Για τις ΗΠΑ, το ΔΝΤ ζήτησε να υπάρξουν αποφάσεις το συντομότερο, ώστε να αντιμετωπιστούν οι βραχυπρόθεσμες δημοσιονομικές αβεβαιότητες.

Είναι νωρίς για να αξιολογηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους – Ρεζά Μογκαντάμ, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ

Για την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ προέβλεψε ότι οι περισσότερες χώρες θα βγουν από την ύφεση μέσα στο 2014, αλλά υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως στους τομείς των εργασιακών σχέσεων, των υπηρεσιών και του εμπορίου.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι κατά τη φετινή ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας οι συμμετέχοντες δεν κατάφεραν να κάνουν “ιστορικές αλλαγές”, με σκοπό να δώσουν περισσότερη βαρύτητα στις αναδυόμενες αγορές.

Παράλληλα, διατυπώνεται η άποψη ότι υπάρχουν “σημαντικές καθυστερήσεις” στις μεταρρυθμίσεις λειτουργίας και αποστολής του ΔΝΤ, με ένα από τους βασικούς λόγους το αδιέξοδο στις ΗΠΑ, λόγω του ρόλου των ΗΠΑ ως μέλος του Ταμείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Wall Street Journal: Χωρίζουν τα… τσανάκια τους Ευρωπαίοι και ΔΝΤ

Καυγάς ΔΝΤ – Ευρώπης για το ελληνικό κούρεμα!

Λαγκάρντ: Είναι πρόωρο να μιλάμε για νεα μέτρα στην Ελλάδα

“Τεράστια η προσπάθεια της Ελλάδας την τελευταία 3ετία”, δήλωσε αξιωματούχος του ΔΝΤ

Χωρίς Ντάισελμπλουμ η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ

Έκθεση του ΔΝΤ βάζει “φωτιές” στην κυβέρνηση – Απαιτεί νέα μέτρα 6,7 δισ. ευρώ, θεωρεί δεδομένο το κούρεμα – Ούτε μισό ευρώ πλεόνασμα

Το ΔΝΤ υποβάθμισε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 2,9%

ΔΝΤ: Ομολογούν το «έγκλημα» και επιμένουν στην εσωτερική υποτίμηση

”Η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτο πακέτο βοήθειας”

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε