Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

ΟΟΣΑ: Κρατάτε μικρό καλάθι! Προβλέπει μεγαλύτερη ύφεση απ’ ότι η τρόικα!

ΟΟΣΑ: Κρατάτε μικρό καλάθι! Προβλέπει μεγαλύτερη ύφεση απ’ ότι η τρόικα!

Η έκθεση του ΟΟΣΑ έρχεται να προσγειώσει τους υπεραισιόδοξους που το τελευταίο διάστημα κάνουν λόγο για σύντομη έξοδο της Ελληνικής οικονομίας από την ύφεση.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προβλέπει ύφεση 4,8% του ΑΕΠ το 2013, έναντι 4,2% της πρόβλεψης του Μνημονίου και 4,6% του ΑΕΠ που εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) κ. Γιώργος Προβόπουλος.

Για το 2014 ο ΟΟΣΑ προβλέπει ύφεση 1,2% του ΑΕΠ ενώ Μνημόνιο και η ΤτΕ κάνουν λόγο για σταδιακή ανάκαμψη.

Ο ΟΟΣΑ δεν αποκλείει να χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση από το ΔΝΤ και την ΕΕ.

Για την ανεργία, ο ΟΟΣΑ δεν προβλέπει αποκλιμάκωση όπως η τρόικα αλλά ανεργία στο 27,8% το 2013 και 28,4% το 2014!

Το έλλειμμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 4,1% και στο 3,5%, το 2014 ενώ το χρέος θα διαμορφωθεί στο 175,1% φέτος και στο 180,6% το 2014.

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι απαιτείται η υλοποίηση των επενδύσεων που έχουν ανακοινωθεί για την ενίσχυση του κλίματος εμπιστοσύνης.

Θέτει ως προαπαιτούμενο για την ανάκαμψη την αποκατάσταση της ρευστότητας μέσω της καλύτερης λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και εκτιμά ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα ανακάμψουν οι αγορές- προορισμοί των ελληνικών εξαγωγών.

Στα θετικά της έκθεσης η εκτίμηση ότι η δημοσιονομική προσαρμογή είναι καλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων ενώ διαπιστώνεται ότι έχει στηριχθεί κυρίως στο πεδίο των δαπανών.

Ζητεί επίσης στόχευση των κοινωνικών προγραμμάτων, έτσι ώστε να ανακουφιστούν οι ασθενέστεροι, εκτιμώντας ότι οι κοινωνικές εντάσεις αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους κινδύνους για την επιτυχία του Προγράμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τράπεζα Ελλάδος: Ύφεση 4,6% και ανεργία 28% για το 2013

Μειώθηκαν οι τραπεζικές καταθέσεις τον Απρίλιο

Αιφνιδιαστική αύξηση των ανέργων στην Γερμανία

 

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε