Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Οι Γερμανοί στήνουν παγίδα με τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα

Οι Γερμανοί στήνουν παγίδα με τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα

“Η επίτευξη συμφωνίας θα καταστεί εφικτή μόνο μέσω ενός συμβιβασμού για το ύψος των πλεονασμάτων μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων”. Με τη φράση αυτή το Bloomberg θέτει “τον δάκτυλον επί των τύπων των ήλων” και αναδεικνύει το θέμα από το οποίο θα εξαρτηθεί αποκλειστικά πλέον η ολοκλήρωση της συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Το ίδιο πρακτορείο αναφέρει σε τηλεγράφημά του ότι σύμφωνα με Έλληνα αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, το πρωτογενές πλεόνασμα που θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ θα είναι 4%. Η επίδοση αυτή, προσθέτει το Bloomberg, ενισχύει τα επιχειρήματα αυτών που θέλουν λιγότερα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, δηλαδή τους Γερμανούς.

Κι αυτό γιατί καλύτερες επιδόσεις στο σκέλος των πρωτογενών πλεονασμάτων συνεπάγονται μικρότερες ανάγκες στο άλλο σκέλος, δηλαδή της ρύθμισης του χρέους, πράγμα που σημαίνει ότι τα πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αποτελούν παγίδα, αφού αντί να ερμηνευτούν θετικά από τους Γερμανούς, δηλαδή ως υπεραπόδοση της οικονομίας, ερμηνεύονται αρνητικά, δηλαδή ως μικρότερη ανάγκη για μέτρα.

Έτσι, αναμένεται να δυσκολέψει και η διαπραγμάτευση ανάμεσα στο ΔΝΤ και το Βερολίνο για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, καθώς και για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, που είναι όπως αναφέραμε στην αρχή ο καθοριστικός παράγοντας για συμφωνία.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε