Σάββατο, 1 Ιουν.
28oC Αθήνα

Παίζουν με τις λέξεις και τις συντάξεις εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων και ασφαλισμένων

Παίζουν με τις λέξεις και τις συντάξεις εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων και ασφαλισμένων

Με διφορούμενες δηλώσεις από Στουρνάρα και Βρούτση απασφαλίστηκε η βόμβα του Ασφαλιστικού με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε ομηρία και άγνοια για τη μείωση της σύνταξης τόσο όσοι έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί όσο και όσοι βγαίνουν στη σύνταξη τα επόμενα χρόνια.

Η νεφελώδης κατάσταση για τις επικείμενες περικοπές στις συντάξεις οφείλεται στις διαρροές αλλά και στις επίσημες δηλώσεις – γρίφους τόσο από το υπουργείο Οικονομικών όσο και από το υπουργείο Εργασίας που οφείλουν άμεσα να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση.

άνοιξε θέμα περικοπής σύνταξης για περίπου 250.000 ασφαλισμένους σε ΔΕΚΟ, Τράπεζες και πρώην ΤΕΒΕ, οι οποίοι είναι άνω των 55 ετών και έχουν δικαίωμα να βγουν στη σύνταξη μέσα στα επόμενα έτη, αλλά και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τουλάχιστον 300.000 ασφαλισμένους που βρίσκονται μία ανάσα πριν από τη σύνταξη

Από τη μία ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει πως τα περίφημα ”στοχευμένα” μέτρα αφορούν στο καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και πως δεν θα αλλάξει το γενικό καθεστώς και δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις.
Από την άλλη ο υπουργός Εργασίας διαβεβαιώνει μεν πως δεν θα υπάρξουν παρεμβάσεις στις κύριες συντάξεις, αλλά ανοίγει το παράθυρο διάπλατα εξαιρώντας αυτές που έχουν ήδη ψηφιστεί ή συμφωνηθεί.

Κανείς όμως δεν διασφαλίζει όσους έχουν ήδη βγει στη σύνταξη πως δεν θα υποστούν περικοπές

Με σιγουριά πάντως άνοιξε θέμα περικοπής σύνταξης για περίπου 250.000 ασφαλισμένους σε ΔΕΚΟ, Τράπεζες και πρώην ΤΕΒΕ, οι οποίοι είναι άνω των 55 ετών και έχουν δικαίωμα να βγουν στη σύνταξη μέσα στα επόμενα έτη, αλλά και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τουλάχιστον 300.000 ασφαλισμένους που βρίσκονται μία ανάσα πριν από τη σύνταξη.

Κανείς όμως δεν διασφαλίζει όσους έχουν ήδη βγει στη σύνταξη πως δεν θα υποστούν περικοπές, όσο και εαν το προσπαθεί ο Γιάννης Βρούτσης, που υποστήριξε ότι οι σημερινοί συνταξιούχοι δεν θα θιγούν.
Και οι λόγοι είναι δύο και οι δύο πολύ απλοί.

– Πρώτον για τους ασφαλισμένους σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες έχουν ήδη ψηφιστεί νόμοι που προβλέπουν την εξίσωση των όρων συνταξιοδότησης με αυτές που ισχύουν σε όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ.

– Δεύτερον η μείωση στην κρατική χρηματοδότηση προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία κατά 1,8 δισ. ευρώ για το 2014 και κατά 300.000.000 ευρώ προς τον ΕΟΠΥΥ και τον ΟΑΕΔ, αφήνει ορθάνοιχτο, σύμφωνα με το Capital, το ενδεχόμενο περικοπών και στις κύριες συντάξεις που χορηγούνται τώρα.

Διαβάστε επίσης:

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε