Τετάρτη, 1 Μαΐ
18oC Αθήνα

Παραδείγματα για το νέο φόρο στα ακίνητα – Κερδισμένοι όσοι έχουν “φθηνά” ακίνητα

Παραδείγματα για το νέο φόρο στα ακίνητα – Κερδισμένοι όσοι έχουν “φθηνά” ακίνητα

– Η πολυπλοκότητα του νέου φόρου για τα ακίνητα τον κάνει να μοιάζει με σπαζοκεφαλιά
– Τα 33 κριτήρια για τη φορολόγηση των ακινήτων
– Αλλάζουν πολλά και οδηγούν σε μεγάλες μειώσεις του φόρου σε αρκετές περιπτώσεις
– Μεγάλες αυξήσεις σε περιπτώσεις ακινήτων με αντικειμενική αξία άνω των 150.000 ευρώ

Με βάση τις έως τώρα αναγγελίες η φορολόγηση θα γίνει σε ό,τι αφορά στα εντός σχεδίου οικόπεδα και ακίνητα ανά τετραγωνικό με επιβάρυνση από 1,8 ως και 32 ευρώ, ενώ για τα εκτός σχεδίου ακίνητα ο φόρος θα υπολογιστεί με το στρέμμα και με επιβάρυνση από 1 ως και 60%.

Με μια πρώτη ματιά σε σχέση με το χαράτσι που πλήρωναν ως σήμερα φαίνεται ότι κερδισμένοι είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων με αντικειμενική αξία ως και 150.000 ευρώ, ενώ χαμένοι είναι εκείνοι των οποίων η αντικειμενική αξία του ακινήτου κινείται μεταξύ 150.000 και 400.000 ευρώ.

Με τον νέο όμως και πάντα σε σχέση με το χαράτσι σημαντικά πιο επιβαρυμένοι θα είναι όσοι έχουν ακίνητο εκτός σχεδίου, εκείνοι που τακτοποίησαν ημιυπαίθριους ή αυθαίρετα, αλλά και όσοι έκαναν διακοπή ηλεκτροδότησης.

Σε ό,τι αφορά πάντως τη μέση κατοικία οι ελαφρύνσεις θα είναι πολύ σημαντικές. Για παράδειγμα για ένα διαμέρισμα 100 τμ στο Περιστέρι το οποίο είναι ηλικίας 25 ετών ενώ το χαράτσι ήταν 380 ευρώ με το νέο φόρο ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει 150 ευρώ.
Αντίστοιχα για ένα διαμέρισμα 75 τμ 25ετίας στην Κυψέλη ο φόρος πέφτει από τα 350 στα 90 ευρώ.
Για ένα νεότερο διαμέρισμα, 10ετίας, εμβαδού 100 τμ στη Νέα Σμύρνη ο φόρος από τα 690 πέφτει στα 450 ευρώ εφέτος, ενώ για ένα ίδιο διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή ο φόρος πέφτει από τα 920 ευρώ στα 650 ευρώ.
Κατά 200 ευρώ θα μειωθεί ο φόρος σε σχέση με το χαράτσι και για ένα διαμέρισμα 100 τμ 10ετίας στα Λιόσια αφού ο ιδιοκτήτης πέρυσι κλήθηκε να πληρώσει 460 ευρώ ενώ με τον νέο φόρο θα κληθεί να πληρώσει 260 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:
Η μεγάλη ανατροπή με το νέο σχέδιο για τους φόρους στα ακίνητα – Με το τετραγωνικό τα εντός σχεδίου – Με το στρέμμα τα αγροτεμάχια

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε