Δευτέρα, 17 Ιουν.
26oC Αθήνα

Πλεόνασμα 3,4 δισ. ανακοινώνει η Eurostat Θα μειώσουν οι εταίροι το χρέος;

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Παρά την επί έξι μήνες μάχη με την τρόικα που ξεκίνησε το πλεόνασμα από τα 250 εκατομμύρια για να καταλήξει στο 1,5 δισ. η Eurostat προχωρά στην ανακοίνωση πλεονάσματος ύψους 3,4 δισ. δικαιώνοντας την κυβέρνηση που πλέον περνά στο επόμενο στάδιο για την ελάφρυνση του χρέους.

Με το πλεόνασμα να έρχεται και με τη “βούλα” της eurostat έναν χρόνο νωρίτερα απ’ ότι υπολογιζόταν στο πρόγραμμα της Ελλάδας ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για την κυβέρνηση να θέσει σε πολιτικό πλέον επίπεδο το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Αύριο το euro working group θα δώσει το ok για την εκταμίευση των 6,3 της δόσης προς τη χώρα, ενώ στις 5 Μαϊου ο Γ. Στουρνάρας θα θέσει και επίσημα το ζήτημα στις συζητήσεις με τους ομολόγους του.

Η ελάφρυνση του χρέους μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής ακόμη και νέο κούρεμα.

Βέβαια όλα αυτά είναι υπό συζήτηση με τους εταίρους να δυσκολεύονται εξαιρετικά να μιλήσουν ανοιχτά τουλάχιστον για κούρεμα. Έως τώρα επέλεγαν την αναβολή της όποιας συζήτησης επικαλούμενη έλλειψη επίσημων στοιχείων. Πλέον και με την ανακοίνωση των στοιχείων της eurostat οι δικαιολογίες τελείωσαν.

Διαβάστε επίσης:

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε