Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

SOS Γιούνγκερ: Στον αέρα η 5η δόση

Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ξεκάθαρα πως η Ε.Ε με το ΔΝΤ εξετάζουν εαν πρέπει ή όχι να μας δώσουν στο τέλος Ιουνίου την δόση, που εαν δεν εκταμιεύσουμε δεν θα έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις.
 

Σύμφωνα με τον Ζ.Κ.Γιούνγκερ τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ΔΕΝ ικανοποιούν πλήρως την τρόικα και ζητάει άμεσα νέα μέτρα και διεύρυνση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων ενώ έκανε λόγο για νέο πρόγραμμα βοήθειας χωρίς να δίνει λεπτομέρειες: ”Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το ΔΝΤ θα συμφωνήσει να χορηγήσει την επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα και πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά αν ικανοποιούνται όλες οι προϋποθέσεις, για να αρχίσουμε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.Πρέπει να αποφασίσουμε με το ΔΝΤ αν στο τέλος του Ιουνίου η δόση μπορεί να χορηγηθεί –ναι ή όχι. Το ΔΝΤ ζητά οικονομική εγγύηση για τους επόμενους 12 μήνες”.
 
Στη συνάντηση του στη Χάγη με τους πρωθυπουργούς της Ολλανδίας και του Βελγίου, όπως μεταδίδει το Reuters, ο πρόεδρος του Eurogroup επανέλαβε την ανάγκη ΝΕΩΝ μέτρων και περισσότερων αποκρατικοποιήσεων και άνοιξε ”χαραμάδα” επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων μας με παράλληλη μείωση των επιτοκίων: ”Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε νέες δομικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ενισχύσει τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας και αν ικανοποιηθούν όλες αυτές οι συνθήκες, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ένα reprofiling, υπό την έννοια ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων και θα μπορούσε να υπάρξει μείωση των επιτοκίων”.

Δημοσίευμα της εφημερίδας De Tijd εκτιμά ως αβέβαιη την εκταμίευση της 5ης δόσης του ελληνικού δανείου από την τρόικα

Κάθε άλλο παρά σίγουρη θεωρεί την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης η σημερινή, ολλανδόφωνη εφημερίδα του Βελγίου De Tijd, αφού, όπως σημειώνει, δεν έχουν δημιουργηθεί οι αναγκαίες προϋποθέσεις πολιτικής συναίνεσης στην Ελλάδα ούτως ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών στην πράξη.

Όπως ειδικότερα επισημαίνει η εφημερίδα, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου επιχείρησε για πολλοστή φορά να πείσει την αντιπολίτευση να στηρίξει το πρόγραμμα, αλλά οι προσπάθειές του έπεσαν στο κενό. Αντί της συγκατάθεσής του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Σαμαράς διατύπωσε την άποψη ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της «καταστρέφει την οικονομία με τους έκτακτους φόρους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγαλύτερη ύφεση και το έλλειμμα να μην μειώνεται».

Κατά την εφημερίδα, υπολείπονται ακόμη μερικές μέρες μέχρι να ολοκληρωθεί η επεξεργασία των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση από το κλιμάκιο της τρόικας, ούτως ώστε να διατυπωθεί σχετική εισήγηση και να ληφθεί η απόφαση σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου. Ακόμα όμως κι αν δοθεί τελικά το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, συνεχίζει ο συντάκτης, το μέλλον της Ελλάδας παραμένει αβέβαιο. Και τούτο διότι, όπως επισημαίνει, οι ειδικοί του ΔΝΤ και της ΕΕ γνωρίζουν ότι τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να καλυφθούν οφειλές δεκάδων δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να οργιάζει η φημολογία ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους βρίσκεται προ των πυλών.

Καταλήγοντας η βελγική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι διατυπώνονται αντικρουόμενες απόψεις από διάφορους ευρωπαίους αξιωματούχους σχετικά με την ενδεδειγμένη λύση για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, καθώς κάποιοι από αυτούς συνηγορούν υπέρ μιας αναδιάρθρωσης, ενώ κάποιοι άλλοι απορρίπτουν κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
 

Διαβάστε επίσης :
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε