Κυριακή, 28 Απρ.
18oC Αθήνα

Σύνοδος Κορυφής: 6 δισ. ευρώ για μείωση της ανεργίας – Συμφωνία για τον προϋπολογισμό

Σύνοδος Κορυφής: 6 δισ. ευρώ για μείωση της ανεργίας – Συμφωνία για τον προϋπολογισμό

Σε συμφωνία για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν για τη μείωση της ανεργίας στους νέους και την ευκολότερη χορήγηση δανείων σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κατέληξαν τα ξημερώματα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Πέμπτη να χρησιμοποιήσουν τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ για την ενίσχυση του δανεισμού σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε μια προσπάθεια τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης, κυρίως στις χώρες της νότιας Ευρώπης, οι οποίες μαστίζονται από την ύφεση.

Στόχος των αποφάσεων που πήραν οι 27 και της συμφωνίας που υπέγραψαν τα ξημερώματα της Παρασκευής είναι να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίες, είπε μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Τα επόμενα δυο χρόνια, θα δοθούν έξι δισ. ευρώ για την ενίσχυση της επαγγελματικής απασχόλησης, προβλέπει το σχέδιο των Ευρωπαίων ηγετών. Κατά τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ στη συνέχεια το ποσό αυτό θα αυξηθεί στα οκτώ δισεκατομμύρια.
Παράλληλα, ενέκριναν μέτρα που αποσκοπούν στο να «αποδεσμευτεί η χορήγηση δανείων» σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν «την ψυχή της οικονομίας», τόνισε ο Μπαρόζο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η ΕΕ θεωρεί ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ανακάμψει η ανάπτυξη στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Σλοβενία, ώστε να είναι δυνατή η αποπληρωμή των χρεών, ωστόσο οι τράπεζες, οι οποίες προσπαθούν να καλύψουν τη ζημιωμένες κεφαλαιακές τους βάσεις, αποδεικνύεται ότι διστάζουν να δανείσουν σε επιχειρήσεις.

Η ελπίδα είναι ότι βοηθώντας τις τράπεζες να παρέχουν περισσότερες και φθηνότερες πιστώσεις, οι επιχειρήσεις στις χώρες αυτές θα ξεκινήσουν να προσλαμβάνουν προσωπικό και θα ενισχυθεί η παραγωγή, ούτως ώστε να ανακάμψει η οικονομία.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα ώστε να προγραμματίσουμε τα έξοδα προκειμένου να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε τα σχέδιά μας σχετικά με την ανάπτυξη και την απασχόληση», δήλωσε από τις Βρυξέλλες η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων θα ωφελήσει 300.000 νέους στη Γαλλία και το ποσό του προγράμματος που θα διατεθεί είναι 600 εκατομμύρια ευρώ για δύο χρόνια, ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μόνο στις περιοχές της Γαλλίας “όπου το ποσοστό ανεργίας των νέων ξεπερνά το 25% του ενεργού πληθυσμού κάτω των 25 ετών”, διευκρίνισε.

Η Γαλλία πρέπει στο εξής να προσαρμόσει στην εθνική της νομοθεσία την “εγγύηση για τη νεολαία” που εγκρίθηκε από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η σύσταση των μέτρων αυτών προβλέπει ότι ένας νέος πρέπει να δέχεται προσφορά καλής ποιότητας εργασίας, τέσσερις μήνες αφότου έχασε τη δουλειά του ή ολοκλήρωσε τις σπουδές του ή μια νέα μαθητεία ή μια άσκηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πως θα γίνεται το κούρεμα καταθέσεων – Γιατί κινδυνεύουν ακόμα και οι καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ που θεωρούνταν ως εγγυημένες

Ο ισχυρός άνδρας της COSCO για το Ελληνικό: Θα το κάνουμε αλα Ντουμπάι

ΥΠΟΙΚ: Απολύτως εγγυημένες οι καταθέσεις των Ελλήνων

Βγήκε… λευκός καπνός για τη διάσωση των τραπεζών: Κούρεμα καταθέσεων άνω των 100.000€

Σόιμπλε: Κινδυνεύει η ευρωπαϊκή ασφάλεια λόγω της ανεργίας

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε