Τετάρτη, 12 Ιουν.
36oC Αθήνα

Το …μαντρί του ρεαλισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ρύθμιση του χρέους

Το …μαντρί του ρεαλισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ρύθμιση του χρέους

Εθνική πολιτική, δηλαδή με συνεργασία αν όχι όλων, τουλάχιστον των περισσότερων κομμάτων μπορεί να ασκηθεί σήμερα; Τρελός είσαι θα πουν κάποιοι; Εδώ ο υπέρ των πάντων αγώνας γίνεται για την καρέκλα, για την εξουσία.

Σύμφωνοι. Δυστυχώς έτσι έχουν τα πράγματα, γιατί έτσι σκέφτονται οι πολιτικοί μας και γιατί ούτε το εθνικό συμφέρον μπορεί να τους οδηγήσει σε συμφωνία για να ξεπεράσει η χώρα οριστικά την κρίση.

Αν δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε πολλά, είναι δυνατή η συμφωνία σε ένα; Στο χρέος για παράδειγμα;
Μη βιαστείτε να πείτε πως δεν υπάρχει κοινός τόπος, ούτε να πείτε πως η κυβέρνηση θέλει να διαπραγματευτεί για επιμήκυνση και μείωση του επιτοκίου και ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει το «κούρεμα».

Ακούγοντας τον κ. Γ. Σταθάκη βουλευτή και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή άρχισα να βλέπω πως οι θέσεις μπορούν να έρθουν πιο κοντά, μέχρι και να συμπέσουν.

Τι είπε ο κ. Σταθάκης; Οτι θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μειωθούν οι δόσεις για το χρέος στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο ώστε να είναι βιώσιμο και η χώρα να μπορεί να το εξυπηρετήσει. Το αν αυτό θα γίνει με «κούρεμα» ή με επιμήκυνση της διάρκειας στα 100 χρόνια το ίδιο είναι.

Και έρχομαι εγώ ο αιθεροβάμων και ρωτάω: Πως θα ήταν πιο αποτελεσματική η διαπραγμάτευση με τους δανειστές; Θα ήταν αν πήγαινε μόνη μία κυβέρνηση Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ ή μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή αν πήγαινε όλος ο πολιτικός κόσμος, όλα τα κόμματα και ζητούσαν επιμήκυνση στα 100 χρόνια και μείωση του επιτοκίου ώστε η ετήσια δόση να είναι 4 δις;

Αφελής ερώτηση από έναν αιθεροβάμονα. Αφελής γιατί η μείωση του χρέους μπορεί να είναι σημαντική για τη χώρα και τους πολίτες, αλλά για τα κόμματα που διεκδικούν την εξουσία είναι το μέσο για να την κερδίσουν. Τεράστια διαφορά στην προσέγγιση.

Το πολιτικό παιχνίδι ενόψει των επόμενων εκλογών θα γίνει με κύριο αντικείμενο τις φοροελαφρύνσεις και το χρέος.
Και οι δύο πλευρές θα προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες ότι έχουν τη δύναμη και τη θέληση να απαλλάξουν το λαό από φορολογικά βάρη και να μειώσουν το άγος του χρέους το οποίο κι΄ αυτό με τη σειρά του συνεπάγεται λιγότερους φόρους.
Θα επιδοθούν σε μία σκιαμαχία άνευ προηγουμένου αφού η διαφορά τους δεν είναι ποιοτική αλλά ποσοτική. Διαφέρουν στο τάξιμο. Ο ένας τάζει πολλά, ο άλλος λιγότερα και κατηγορεί τον πρώτο ότι βάζει τη χώρα σε κίνδυνο τάζοντας λαγούς με πετραχήλια.
Πάντως, παρά την απροθυμία για μία εθνική διαπραγματευτική ομάδα για το χρέος προκύπτει και κάτι καλό κι΄ αυτό είναι το καλωσόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ στο …μαντρί του ρεαλισμού.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε