Δευτέρα, 13 Μαΐ
17oC Αθήνα

Τόμσεν: Η πολιτική αναταραχή του ’11-’12 δεν άφησε την Ελλάδα να βγει από τα μνημόνια

Τόμσεν: Η πολιτική αναταραχή του ’11-’12 δεν άφησε την Ελλάδα να βγει από τα μνημόνια

Την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω οδυνηρές περικοπές επισημαίνει σε συνέντευξή του ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν.

Η πολιτική αναταραχή, που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2011 και κράτησε έως τις αρχές του επόμενου έτους, είναι η αιτία για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν εξήλθε ακόμη του Προγράμματος, που επέβαλαν οι Ευρωπαίοι εταίροι της. Αυτό υποστηρίζει ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν σε συνέντευξή του στο “Έθνος της Κυριακής”.

Όπως σημειώνει ο κ. Τόμσεν “το πρόγραμμα, από την αρχή, ήταν “πλούσιο” σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της παραγωγής και την αποκατάσταση της απασχόλησης. Ωστόσο, η πρόοδος ήταν άνιση σε αυτόν τον τομέα, εν μέρει λόγω της πολιτικής αναταραχής και της έλλειψης ευρείας στήριξης το 2011 και το 2012. Είχαμε οπισθοδρόμηση της προόδου, μέχρι να σχηματιστεί ο νέος (κυβερνητικός) συνασπισμός και να είναι σε θέση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις”.

Ο αξιωματούχος του Ταμείου δηλώνει ότι συμφωνεί με την κυβέρνηση, που αρνείται να λάβει οριζόντια μέτρα, αλλά συνδέει άμεσα νέα μέτρα με τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, που ακόμα νοσεί. “Υποστηρίζουμε την επιθυμία των Αρχών να αποφευχθούν οριζόντιες περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις. Αλλά αυτός είναι και ο λόγος που είναι σημαντικό να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό των δημοσιονομικών θεσμών στην Ελλάδα, όπως είναι η ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης, όπου η πρόοδος εξακολουθεί να υστερεί, έτσι ώστε ο καθένας να πληρώνει το μερίδιο από τους φόρους που του αναλογεί. Μόνο με την πρόοδο σε αυτούς τους τομείς θα είναι δυνατόν να αποφευχθούν περαιτέρω οδυνηρές περικοπές δαπανών”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε ο,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ο Πολ Τόμσεν σημειώνει οτι το συμφωνηθέν πλαίσιο είναι αξιόπιστο, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους. “Για την Ελλάδα, αυτό σημαίνει ότι θα εξακολουθήσει να προχωρεί με τις μεταρρυθμίσεις και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ. Για τους Ευρωπαίους εταίρους, αυτό σημαίνει παροχή πρόσθετης ελάφρυνσης του χρέους, εάν απαιτείται, για να κρατηθεί το χρέος στην προγραμματισμένη διαδρομή. Έτσι, αν τηρηθούν τα παραπάνω, το πλαίσιο αυτό θα καταστήσει το χρέος βιώσιμο”.

Διαβάστε

Τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία βουλιάζουν τις επιχειρήσεις – Με κατασχέσεις απειλούνται πάνω από 260.000

Ο “Φυλακισμένος Στόλος” – Γιατί το ΠΝ “καίγεται” να “απελευθερώσει” υποβρύχια και πυραυλακάτους

Απόφαση ΣτΕ: Τι έχει να δώσει η κυβέρνηση πότε μπορούν να το πάρουν οι στρατιωτικοί

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε