Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

Welt: Συμφωνία Μέρκελ – Λαγκάρντ για συμμετοχή του ΔΝΤ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Ναι, φαίνεται ότι έχει πει η επικεφαλής του ΔΝΤ στη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ από την πλευρά της Καγελάριος… έδωσε το χρέος, αλλά με χρονοκαθυστέρηση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Welt οι δυο ισχυρές κυρίες μίλησαν τηλεφωνικά πριν μερικές ημέρες και συμφώνησαν σε βασικά σημεία σε ό,τι αφορά στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται να διαβεβαίωσε την Άγηκελα Μέρκελ για τη συμμετοχή του Ταμείου στο Ελληνικό πρόγραμμα, ενώ η Γερμανίδα πολιτικός φέρεται να δέχθηκε να υπάρξει συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους, ζητώντας όμως παράλληλα χρόνο. Κάπου εδώ φαίνεται ότι συμφωνήθηκε η όποια συζήτηση να μην ανοίξει πριν περάσει ένας χρόνος από τις γερμανικές εκλογές, δηλαδή συμφωνήθηκε να μην ανοίξει το θέμα πριν το 2018.
Ουσιαστικά όπως σχολιάζει η εφημερίδα οι δυο πλευρές συμφώνησαν να… αγοράσουν πολιτικό χρόνο. Απ’ τη μια η Α. Μέρκελ που δεν θέλει να σταθεί εμπόδιο τους επόμενους μήνες το ζήτημα της Ελλάδας στην προεκλογική της καμπάνια και από την άλλη το ΔΝΤ δεν θέλει να σταθεί εκείνο η αιτία αποσταθεροποίησης της Μέρκελ που αποτελεί τον σημαντικότερο πυλώνα στην Ε.Ε.

Όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα, η Λαγκάρντ και η Μέρκελ γνωρίζονται καλά και ότι η καγκελάριος άνοιξε στη Γαλλίδα τον δρόμο για τη δεύτερη θητεία της ως επικεφαλής του Ταμείου.Η Λαγκάρντ, από την άλλη πλευρά, θεωρεί τη Μέρκελ ως ένα από τα λίγα στηρίγματα σε έναν όλο και πιο αβέβαιο κόσμο και θα ήθελε για τον λόγο αυτό να μην αποτελέσει ένα από τα εμπόδια, στα οποία θα μπορούσε να σκοντάψει η καγκελάριος.Η Welt σημειώνει ότι το ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο επίσημα, αναφέροντας ότι η θέση του παραμένει αμετάβλητη, ότι δηλαδή χρειάζονται σκληροί όροι για την Ελλάδα αλλά και ελάφρυνση χρέους της.«Το ΔΝΤ και το Βερολίνο παίζουν και πάλι ως μία ομάδα», αναφέρει η εφημερίδα.

 

 

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε