Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

“Αδειάζει” ο Προβόπουλος την Λ. Κατσέλη

Συνάντηση Γ. Προβόπουλου με τον πρωθυπουργό και τη Λ. Κατσέλη ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Μετά τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας και ο κ. Προβόπουλος αντίθετος με το νομοσχέδιο της Λ. Κατσέλη.

Ενστάσεις εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος κατά των νομοσχεδίων του υπουργείου Οικονομίας για τη ρύθμιση των χρεών υπερχρεωμένων νοικοκυριών και αυτό που αφορά τις ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων και τη λειτουργία του ΤΕΙΡΕΣΙΑ.

Ο κ. Προβόπουλος όσον αφορά στη ρύθμιση των χρεών στα νοικοκυριά, προτείνει τη δημιουργία ασφαλιστικών δικλίων στο νόμο, όπως για παράδεγιαμ την αύξηση του ορίου 10% της καταβολής του συνόλου των οφειλών του καταναλωτή.

Αναφορικά με τον Τειρεσία, η Τράπεζα της Ελλάδος τάσσεται κατά της γενικευμένης αμνηστίας.

Για το νομοσχέδιο που αφορά τη ρύθμιση των οφειλών επιχειρήσεων, ο κ. Προβόπουλος προειδοποιεί ότι υπάρχει ηθικός κίνδυνος, δηλαδή κίνδυνος κατάχρησης των ευεργετικών διατάξεων του νομοσχεδίου από δανειζόμενους που στην πραγματικότητα έχουν τη δυνατότητα κανονικής εξυπηρέτησης των οφειλών τους.

Ο κ. Προβόπουλος προειδοποίησε ότι , σωρευτικά το νομοσχέδιο, με την παρούσα διατύπωση των διατάξεών του και λαμβάνοντας υπόψη τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, θα ασκήσει αρνητικές επιδράσεις στη ρευστότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, δηλαδή σε παραμέτρους από τις οποίες εξαρτάται, πέραν των άλλων, η συνολική χρηματοπιστωτική σταθερότητα Αυτό ενδεχομένως δημιουργεί θέμα υποβολής του νομοσχεδίου στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη διατύπωση σχετικής γνώμης εκ μέρους της.

Η απάντηση της Λούκας Κατσέλη

Εν όψει της σύνταξης του σχεδίου νόμου, το Υπουργείο έλαβε υπόψη και συμπεριέλαβε στις τελικές ρυθμίσεις για τις ενήμερες οφειλές τις παρατηρήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, και εισήγαγε όλες τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας που η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος είχε προτείνει εγγράφως για τη διασφάλιση της σταθερότητας του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος. 

Ως εκ τούτου, το πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης όσον αφορά τις ενήμερες οφειλές έχει περιορισθεί σημαντικά και είναι στοχευμένο σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, κατά τρόπο ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι όποιες επιπτώσεις στην ρευστότητα των τραπεζών.

Όπως ενημέρωσα τη Βουλή κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου, το Υπουργείο ακολούθησε διαδικασία άτυπης διαβούλευσης και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ώστε να διασφαλισθεί ότι δεν διαταράσσεται η σταθερότητα του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος. 

Σε μια στιγμή που η πιστωτική ασφυξία οδηγεί πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε κλείσιμο, είναι χρέος της Πολιτείας να διασφαλίσει τις απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις διοχέτευσης ρευστότητας στην αγορά με μέτρα άμεσης εφαρμογής.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε