Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

Αλλάζει το τοπίο στον κατασκευαστικό κλάδο: Ο ρόλος «κλειδί» των Ολλανδών και οι εξελίξεις στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Αλλάζει το τοπίο στον κατασκευαστικό κλάδο: Ο ρόλος «κλειδί» των Ολλανδών και οι εξελίξεις στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Αλλαγές στον κατασκευαστικό κλάδο προμηνύει το αίτημα της ολλανδικής Reggeborgh, για διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου και αποχώρηση της διοίκησης Καλλιτσάντση, από τον όμιλο Ελλάκτωρ, θέματα που θα συζητηθούν σε έκτακτη γενική συνέλευση το προσεχές διάστημα.

Οι προθέσεις των Ολλανδών να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της Ελλάκτωρ θα προκαλέσει αναταράξεις στον κλάδο των κατασκευών και της ενέργειας και δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε νέες συνέργειες.

Ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ, όταν εξαγόρασε ποσοστό 12,5% που ανήκε στον Λεωνίδα Μπόμπολα, ενώ παράλληλα κατέχει κοντά στο 30% των μετοχών της ΓΕΚ – Τέρνα.   

Η «είσοδος» στην Ελλάκτωρ ήταν η αρχή ενός στρατηγικού σχεδίου για να αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών και να ελέγξει τη διοίκηση του ομίλου. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε ανεπιτυχώς την αποχώρηση της διοίκησης Καλλιτσάντση.  Η άρνηση των Δημήτρη και Αναστάσιου Καλλιτσάντση να αποχωρήσουν, είχε ως αποτέλεσμα, ο ολλανδικός όμιλος να αιτηθεί αυτές τις ημέρες, τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, με θέματα προς έγκριση τον διαχειριστικό έλεγχο της διοίκησης την τελευταία διετία, αλλά και την αποχώρησή τους.

Όπως επιβεβαίωνε μέσα στην ημέρα (4.12.20), η διοίκηση Καλλιτσάντση προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: «Στις 3 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 18:25, επιδόθηκε με δικαστικό επιμελητή, απευθυνόμενο στην Εταιρεία Ελλάκτωρ ΑΕ και στα μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου, αίτημα των Reggeborgh Invest B.V., Άγγελου Χ. Γιόκαρη και Χρήστου Π. Παναγιωτόπουλου, μετόχων της Εταιρείας, κατόχων ποσοστού συνολικά 10,31%, για σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της με τα εξής θέματα ημερήσιας διάταξης: Ανάκληση του συνόλου των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας (συμπεριλαμβανομένων ανεξάρτητων / μη εκτελεστικών μελών), Ανάκληση του συνόλου των μελών της Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρείας, Εκλογή νέας Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρείας, Διεξαγωγή διαχειριστικού ελέγχου της Εταιρείας (δύο τελευταίων χρήσεων)»

Ο ρόλος της Volton

Τις πληροφορίες δε, της αγοράς, ότι δύο μεγάλες επιχειρηματικές οικογένειες ενδιαφέρονται να αποκτήσουν συμμετοχή στην Ελλάκτωρ, – εξαγοράζοντας το ποσοστό που ελέγχει το Fund Farallon Capital Management, – η διοίκηση της κατασκευαστικής εταιρείας απέφυγε να τις σχολιάσει.  Πληροφορίες ωστόσο του newsit.gr επιβεβαιώνουν την ενεργό συμμετοχή των Καϋμενάκη και Μπάκου στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ, διευκρινίζοντας μάλιστα, ότι το ενδιαφέρον των δύο μεγάλων επιχειρηματικών οικογενειών, αντλείται και από τη συμμετοχή τους στον τομέα της ενέργειας, μέσω της Volton.   

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές, αναφέρουν, ότι η διοίκηση της ΓΕΚ Τέρνα, στην οποία η Reggeborgh κατέχει το 30% των μετοχών, δεν γνώριζε τις ακριβείς προθέσεις των Ολλανδών, για τις οποίες ενημερώθηκε μέσω των αρχών του Χρηματιστηρίου. Τις αλλαγές που «ζυμώνονται» στον κλάδο παρακολουθούν με ενδιαφέρον και οι άλλοι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας, καθώς όπως λένε, θα αλλάξουν το «τοπίο» της κτηματαγοράς.

Όσον αφορά στα μελλοντικά σχέδια, της Reggeborgh, ο ολλανδικός όμιλος και οι νέοι μέτοχοι της Ελλάκτωρ θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες που θα προκύψουν στην εγχώρια αγορά, τόσο στον τομέα των κατασκευών με τα μεγάλα οδικά και λοιπά έργα πνοής, όσο και στον ενεργειακό κλάδο με την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη δημιουργία υποδομών.  

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις