Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Αυξήσεις στο ρεύμα: Η Κομισιόν προαναγγέλλει μέτρα για ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Αυξήσεις στο ρεύμα: Η Κομισιόν προαναγγέλλει μέτρα για ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Πριν μόλις δύο ημέρες, την Τρίτη 21/9/2021, στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γνωστοποιούσαν ότι έλαβαν αιτήματα από την Ισπανία για να υπάρξει παρέμβαση στις τιμές του φυσικού αερίου και κατ’ επέκταση του ηλεκτρικού ρεύματος, που έχει πάρει την ανιούσα σε όλη την Ευρώπη.

Τότε οι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για ανάγκη «συλλογικών λύσεων».

Σήμερα Πέμπτη, 23/9, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωστοποίησε ότι είναι έτοιμη να εγκρίνει προσωρινά μέτρα στα κράτη της ΕΕ για να αντιμετωπίσουν την εκτίναξη των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, αρμόδιο για θέματα ενέργειας, Τιμ Μακ Φάι, η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις επόμενες εβδομάδες μια «εργαλειοθήκη» με μέτρα που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν άμεσα τα κράτη – μέλη.

«Είναι μια σειρά από μέτρα που τα κράτη – μέλη μπορούν να εφαρμόσουν για να αντιμετωπίσουν την αύξηση των τιμών. Παραδείγματος χάρη μειώσεις ΦΠΑ, άμεσες πληρωμές στους πιο ευάλωτους, στοχευμένες και προσωρινές ενισχύσεις για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, καθώς και άμεση στήριξη των καταναλωτών», δήλωσε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Επιτρόπου Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, μετά το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας και Μεταφορών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε χθες στη Σλοβενία, η αύξηση των τιμών ενέργειας, προς το παρόν, οφείλεται κυρίως στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου.

Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου, παγκοσμίως, η οποία παρασύρει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την Ευρώπη, «δείχνει ότι πρέπει να τερματίσουμε την εξάρτησή μας από ορυκτά καύσιμα και αυτό το συντομότερο δυνατό», δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας.

Η ίδια υπενθύμισε την ανάγκη μείωσης των εκπομπών αερίου θερμοκηπίου, λέγοντας ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει μέτρα για να αυξηθεί το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στις αγορές ενέργειας.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις