Επιβεβαίωσε η Citi τη σύσταση “Βuy” για τη METLEN, με τιμή-στόχο τα 52 ευρώ, έπειτα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 9μήνου της εταιρείας.
Ειδικότερα, ο οίκος Citi διατηρεί την εμπιστοσύνη του στο guidance της METLEN, προβλέποντας EBITDA κοντά στο 1 δισ. ευρώ (ή 1,15 δισ. ευρώ σε επαναλαμβανόμενη βάση).
Ο αναλυτής της Citi αναμένει ισχυρές ταμειακές ροές το προσεχές διάστημα λόγω της πιθανής ολοκλήρωσης της πώλησης τόσο της Χιλής όσο και της Αυστραλίας. Εξίσου σημαντικό για την Citi αποτελεί η ανακοίνωση της εταιρείας για ενίσχυση του τομέα των ΑΠΕ με Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας με Μπαταρίες (BESS).
Σημειώνεται ότι η ενημέρωση αποτελεσμάτων Γ’ τριμήνου 2025 για τη Metlen κινήθηκε ελαφρώς χαμηλότερα σε επίπεδο εσόδων, στα €1,5 δισ. έναντι των εκτιμήσεων της Citi για €1,7 δισ. Ωστόσο, η ενεργειακή δραστηριότητα αντιστάθμισε τη μείωση των εσόδων, η μεταλλουργία κινήθηκε εντός προσδοκιών και οι υποδομές είχαν καλύτερη από αναμενόμενη πορεία.
Παράλληλα, η εταιρεία επανέλαβε την καθοδήγησή της για EBITDA €1,15 δισ. για το 2025 σε επαναλαμβανόμενη βάση (+7% σε ετήσια βάση).
Η Citi σημειώνει πως η παραγωγή αλουμινίου ήταν σταθερή με έσοδα €210 εκατ. σε ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις για το δεύτερο εξάμηνο (€421 εκατ.). Η παραγωγή ενέργειας έφτασε τις 6,44 TWh, 1% πάνω από πέρυσι και καλύτερα των προσδοκιών, με θετική επίδραση στο EBITDA. Το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ διαθέτει 1,6 GW έργων υπό κατασκευή, με το ήμισυ αυτών να αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία άμεσα.
Η Metlen ανακοίνωσε σημαντική πρόοδο στα επενδυτικά της έργα, με την έγκριση κατασκευής έργου BESS 330 MW στην Ελλάδα, που ενισχύει περαιτέρω τη στρατηγική της στον τομέα αποθήκευσης ενέργειας. Επιπλέον, η εταιρεία διαθέτει έργο BESS και στη Χιλή. Η επέκταση σε βασικά μέταλλα με νέο πιλοτικό εργοστάσιο εισέρχεται στη φάση δοκιμαστικής λειτουργίας και θεωρείται καταλύτης για την εμπιστοσύνη της αγοράς ενόψει της αναπτυξιακής προσπάθειας σε χαλκό-νικέλιο-κοβάλτιο έως το 2028. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται η επέκταση της παραγωγής αλουμίνας και η κατασκευή μονάδας γαλλίου.
Στο χρηματοοικονομικό σκέλος, η Citi εκτιμά πως το δεύτερο εξάμηνο του 2025 θα δώσει ανάσα στη ρευστότητα, καθώς ο κλάδος ΑΠΕ κατέγραψε rotation 0,8 GW στο 9μηνο του 2025 ενώ τα έργα σε Χιλή και Αυστραλία βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ολοκλήρωσης. Η ενδεχόμενη ολοκλήρωση αυτών των συναλλαγών αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τις ταμειακές ροές.
Η Citi υπογραμμίζει ότι τα έργα αποθήκευσης ενέργειας, η προώθηση της βιομηχανικής επέκτασης και η ισχυρή προοπτική ρευστότητας αποτελούν βασικούς λόγους για τη διατήρηση της θετικής επενδυτικής άποψης προς τη Metlen και τη σύσταση Buy, με τιμή-στόχο τα €52.
